Komputery, RTV, AGD, Komorki - Telewizor po raz kolejny
krzychu - 15-02-2013, 06:51
jaca71 napisał/a: | sporym cloudingiem |
To kiepsko trafiłeś. Były to marginalne przypadki.
A gniazdo przydaje się nie tylko serwisowo bo niektóre kablówki udostępniają modułu CI zamiast zewnętrznego dekodera.
jaca71 - 15-02-2013, 07:04
krzychu napisał/a: | A gniazdo przydaje się nie tylko serwisowo bo niektóre kablówki udostępniają modułu CI zamiast zewnętrznego dekodera. |
Ale to już pytający wiedział
krzychu napisał/a: | To kiepsko trafiłeś. Były to marginalne przypadki.
|
99% ludzi tego nie zauważy, niestety ja do nich nie należę... ale to takie lekkie zboczenie.
Matejko - 21-02-2013, 15:19
podlacze sie czy kazdy telewizor 3D jest hd, czy nie jest to jednoznaczne i moze byc 3d ale hd ready ??
Glebogryzarka - 21-02-2013, 22:46
3d nie ma nic do hd, full hd i hd ready. zalezy to, choć ostatnio coraz rzadziej, od wielkości ekranu. największa jest full hd i ona najczęściej jest z 3d. hd ready jest średnią tak na prawdę nie hd rozdzielczością i z nią widziałem tylko kilka modeli samsunga chyba. z zwykłym hd w 3d się nie spodkałem. wiedzę mam sporą, aczkolwiek technika idzie do przodu, a w temacie siedzialem zawodowo jakis rok temu więc nie wiem jak to teraz dokładnie jest.
zresztą prawdziwe 3d to ma chypa panasonic ale oczy bolą i okulary są drogie.
lg to cyfrowe 3d i nie równa się panasonicowi. natestowałem się tego.
Owczar - 21-02-2013, 23:24
Glebogryzarka napisał/a: | aczkolwiek technika idzie do przodu, a w temacie siedzialem zawodowo jakis rok temu więc nie wiem jak to teraz dokładnie jest. |
Ja jakoś nie specjalnie w tym siedzę, ale z tym się nie zgodzę:
Glebogryzarka napisał/a: | zresztą prawdziwe 3d to ma chypa panasonic ale oczy bolą i okulary są drogie.
lg to cyfrowe 3d i nie równa się panasonicowi. natestowałem się tego. |
Co znaczy prawdziwe i nieprawdziwe 3d? I to i to jest prawdziwe, ale w różny sposób osiągane. Generalnie aby osiągnąć efekt 3D, każde oko musi widzieć w tym samym czasie różne obrazy. A jak to zrobić mając jedną matrycę?
Ano są różne techniki na to. I tak np panasonic czy sony stosują okulary aktywne, w których naprzemiennie każde ze szkieł działa jak przesłona zasłaniając co drugi obraz. Okulary synchronizują się z TV bezprzewodowo. Ich zaletą jest to, że otrzymujemy obraz full hd na każde z oczu. Do komfortu potrzeba także szybkiego odświeżania.
Wady tej technologii to ciężkie, nieporęczne i drogie okulary, a także problemy z bólem głowy, zawrotami podczas oglądania. Podobno można się przyzwyczaić, ale mi się chciało wymiotować po dłuższej zabawie (jeszcze na studiach katowaliśmy w gry 3D na monitorze CRT korzystając z tej samej technologii, ale okulary na kablu).
Drugi sposób to okulary pasywne- np w LG. Wyświetlają równocześnie dwa obrazy, ale każdy z nich ma o połowę mniejszą rozdzielczość, ponieważ co druga linia (bodajże w pionie) jest widoczna przez jedną z soczewek i co druga przez drugą. Nie wiem jakie tam są filtry i jak działają bo nie wnikałem, ale tak czy inaczej obraz w 3D jest gorszej jakości, a w 2D jest rzecz jasna FULL HD.
Okulary są śmiesznie tanie, lekkie, poręczne. Nie powodują takich nieprzyjemnych doznań podczas oglądania.
Nie widziałem dawno TV nie full HD. Full HD to rozdzielczość 1920x1080. Jeśli TV wspiera to natywnie (tzn ma taką liczbę tranzystorów w matrycy, a nie jest np interpolowany do takiej rozdzielczości z mniejszej liczby) to jest full HD.
Którą z tych technologii wybrać? To już zależy od wymagań i preferencji. Oglądałem 3D na obud rozwiązaniach i przyznam, że w LG oglądało mi się lepiej. Różnica w jakości nie jest aż tak bardzo widoczna. Za to lekkość okularów na nosie już tak.
Dodatkowo LG robi teraz naprawdę przyzwoicie wykonane TV, w dodatku mają przemyślane menu i niską cenę.
krzychu - 22-02-2013, 06:55
Owczar napisał/a: | Ano są różne techniki na to. I tak np panasonic czy sony stosują okulary aktywne, w których naprzemiennie każde ze szkieł działa jak przesłona zasłaniając co drugi obraz. |
Jest jedna zasadnicza różnica o której większość zapomina. Panasonic i Samsung stosują okulary migawkowe zasłaniają cały obraz przez co wszystko miga naprzemiennie widoczne szczególne jak jest jasno i dlatego w sklepach często w okolicy prezentacji 3D samsunga jest ciemniej. A Telewizory Sony od zawsze mają okulary, które przysłaniają tylko jedną polaryzację. Przez co jeśli nie ma mocnego źródła światła to obraz wokoło telewizora nie miga. Ja miganie/pulsowanie widziałem tylko na świetlówkach, które były obok telewizora...
Owczar napisał/a: |
Drugi sposób to okulary pasywne- np w LG. Wyświetlają równocześnie dwa obrazy, ale każdy z nich ma o połowę mniejszą rozdzielczość, ponieważ co druga linia (bodajże w pionie) jest widoczna przez jedną z soczewek i co druga przez drugą. Nie wiem jakie tam są filtry i jak działają bo nie wnikałem, ale tak czy inaczej obraz w 3D jest gorszej jakości, a w 2D jest rzecz jasna FULL HD.
Okulary są śmiesznie tanie, lekkie, poręczne. Nie powodują takich nieprzyjemnych doznań podczas oglądania. |
W poziomie. Wszystko jest w miarę fajnie szczególnie na mniejszych telewizorach do czasu jak nie będzie bardzo szczegółowego obrazu np. polanki z kwiatami wtedy widać tak jakby poszatkowany obraz... A działa to na zasadzie 2 polaryzacji. Wtedy matryca jest droższa, a okulary taniutkie... Ale LG celuje w tego najtańszego klienta często specyfikacją, która nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości... Podobnie robi Samsung, ale Samsung ma jeszcze aspiracje dla tego droższego klienta i ma kilka wyższych modeli.
A co do FullHD to jeszcze jest jedna sprawa. Jeden z najniższych modeli Samunga jest FullHD, ale w trybie 3D nie potrafi obrobić FullHD (działa w trybie HDReady)... Była z tego powodu duża akcja ponieważ mieli logo na stronie/pudełku FullHD3D, a potem skrzętnie się z tego wycofali... Czyli w sumie okłamali klientów...
Matejko - 22-02-2013, 08:47
przykladowo patrzalem na cos takiego:
http://allegro.pl/plazma-...3016526185.html
http://allegro.pl/lg-50pa...3047712886.html
http://allegro.pl/telewiz...3049092918.html
http://allegro.pl/lg-50pm...3024406011.html
chociaz jeszcze taka opcja nie wiem czy nie lepsza ??
tv w okolicach 35"-42"
i projektor 3d
http://allegro.pl/benq-pr...3022095147.html
krzychu - 22-02-2013, 08:52
Te 2 z rozdzielczością 1024 x 768 to raczej do wyświetlanie reklam na ulicy, a nie do domu
Owczar - 22-02-2013, 09:18
Matejko, jaką masz odległość od kanapy do TV? Jakie nasłonecznienie pokoju?
Matejko - 22-02-2013, 10:23
slonce od rana do 12 wchodzi w okno, po 12 juz jest za naroznikiem domu niewidoczne z okna, kanapa do tv bedzie okolo 4.5m
Owczar - 22-02-2013, 10:43
Według mnie projektor nie ma sensu. Chyba, że masz bardzo duży salon.
Jeśli będziesz oglądał na tym telewizorze TV cyfrową to bierz LCD, nie plazmę.
3D to taki bajer, z którego skorzystasz raz na ruski rok. Dlatego nie ma sensu przepłacać za aktywną technologię 3D. Według mnie któryś z TV LG będzie dobrym wyborem. Kolega, który ma dość specyficzne wymagania i przed zakupem chodził po sklepach macając i oglądając różne TV zdecydował się właśnie na LG i jest bardzo zadowolony. Miał dylemat czy dopłacać do SONY, Sharpa itd, ale po zakupie nie ma wątpliwości, że nie było sensu.
Przykładowo ten: http://www.oleole.pl/tele...-42lm640s.bhtml
I jego odpowiednik 5 cali większy:
http://www.oleole.pl/tele...-47lm640s.bhtml
Nie wiem czy jest sens iść w 47 cali do takiej odległości między kanapą, a TV.
Te które podałeś nie są warte zainteresowania. Polecam przejrzeć najpierw oferty sklepów internetowych, a potem sprawdzić, czy na allegro jest taniej, bo przeważnie nie jest, a na allegro wystawiane są przeważnie stare modele, których nie ma już w aktualnej ofercie sklepów. Ciężko wtedy porównać cenę.
Matejko - 22-02-2013, 10:49
Owczar napisał/a: | Według mnie projektor nie ma sensu. |
projektor to bardziej dla bajeru a tez moge zawsze na scianie domu jakis pokaz dla znajomych urzadzic
Tomek - 22-02-2013, 11:08
Owczar napisał/a: | Nie wiem czy jest sens iść w 47 cali do takiej odległości między kanapą, a TV. |
47 cali będzie tu idealnym wyborem IMHO
z opinii osób biegłych w temacie, wiem, że przyjmuje się za optymalny stosunek odległości do TV do przekątnej TV na poziomie 4 (3,8-4,2)
ja miałem w poprzednim mieszkaniu 3 metry do ściany i założyłem 32 cale, potem 37 cali
teraz to 37 cali przytargałem do domu, gdzie mam 5,4 metra do ściany
zdecydowana tragedia
chętnie bym się zaopatrzył w jakies 47-50 cali, ale przeskok cenowy w LCD pomiedzy 37 cali, a 42/47/50 cali jest niewspółmierny do różnicy wielkosci
takze musze poczekac pare miesiecy, jedynie plazme mozna dostac tanio, a to jest znowu nieporozumienie, jak juz wyzej pisano
Owczar - 22-02-2013, 11:13
Matejko napisał/a: | projektor to bardziej dla bajeru a tez moge zawsze na scianie domu jakis pokaz dla znajomych urzadzic |
Jak tylko dla bajeru to mogę tanio sprzedać mój DIY z czasów akademickich
Rozdzielczość 800x600, pobór prądu około 300W, trochę głośny, ale żarówki były po 20zł no i trochę ważył - jakieś 20kg ale nocą dawał radę odtwarzać filmy na budynku oddalonym o 15-20m o przekątnej obrazu około 10m
To były czasy...
jaca71 - 22-02-2013, 17:46
przy 4.5m to od 52cali w górę - stary zabobon z 4krótną przekonaną z czasów promieniujacych crt. po co telewizor 1080 by oglądać obraz sd? jedyne ograniczenie rozmiaru to tylko budżet - kupuje się największy telewizor na jaki nas stać.
plazma dla takiej wielkości jak najbardziej. za mniej niż 3kzł masz spokojnie fajny tv ponad 50 cali. swoją droga ciekawa teoria o zakazie używania plazmy z cyfrowa telewizją. skąd taka brednia?
a projektor? jeśli sprzęt ma być do filmów z BD to genialny wybór, mecze ogląda się też genialnie. jedynie szkoda by mi było lamp do oglądania tvn24
3D to zbędny bajer.
|
|
|