To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Rejestrator video - temat zbiorczy

MKV - 11-04-2013, 15:15

milo napisał/a:
Tylko nie karta kingston :!: , goodram tez nie zdała egzaminu nie było można odtworzyć pliku , teraz jest sandisk 32 gb i jest oki wszystko klasa 10

A co ma wspólnego producent z tym czy da się odtworzyć pliki czy nie?? ;)
Może miałeś wadliwe karty pamięci albo jakąś badziewną kamerkę która ma problemy z odtwarzaniem kart SDHC (bo rozumiem, że właśnie SDHC użyłeś a nie np SDXC ? )

Możesz też miec różne prędkości zapisu tych kart klasy 10 (tak naprawde sa tez wyzsze klasy ale przeważnie i tak maja oznaczenie 10) - np x133 itp.

Tutaj masz tabelkę z prędkościami zapisu i oznaczeniami ale generalnie klasa 10 spokojnie powinna wystarczyć do zapisu obrazu full hd czyli 1080p !

http://pl.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital

milo - 11-04-2013, 15:25

Owczar napisał/a:
A jaki miałeś problem z tym good ramem?

Nagrane pliki na rejestratorze nie wszystkie można było odtworzyć na komputerze i na rejestratorze po zmianie karty na sandisk nie ma takiego problemu nic już nie powiem o kingstonie... czyli 2- razy kingston i 1- raz goodram przetestowane nadpisywane były nagrania wielokrotnie , może takie karty trafiłem :shock:

[ Dodano: 11-04-2013, 15:26 ]
MKV napisał/a:
Może miałeś wadliwe karty pamięci albo jakąś badziewną kamerkę która ma problemy z odtwarzaniem kart SDHC

Odtwrzane na komputerze i na rejestratorze bez zmian

[ Dodano: 11-04-2013, 15:27 ]
MKV napisał/a:
A co ma wspólnego producent z tym czy da się odtworzyć pliki czy nie??

Jak nie jak tak

Owczar - 11-04-2013, 15:36

Prawdopodobnie plik się źle zapisywał. Ciekawy przypadek. Jakie masz ustawione czasy nagrań? Czy to były filmiku ostatnie przed zgaszeniem czy losowe?
MKV - 11-04-2013, 15:43

Owczar napisał/a:
Prawdopodobnie plik się źle zapisywał. Ciekawy przypadek. Jakie masz ustawione czasy nagrań? Czy to były filmiku ostatnie przed zgaszeniem czy losowe?

Teoretycznie jedyny powód czegoś takiego to kupiona zbyt wolna karta (zbyt niskiej klasy) ale rozumiem, że kolega miał karty klasy 10 lub wyższej a nie niższej ?

Owczar - 11-04-2013, 15:48

Z tego co widzę, to ten good ram się na styk łapie w klasie 10. Bynajmniej tak wynika z testu.
milo - 11-04-2013, 16:03

Owczar napisał/a:

Plik się zapisał tylko nie był tzn ... zakończony ,czas nagrania mam ustawione bez limitu i były ostatnie 2 lub 3
Można zobaczyć test kart http://www.okazje.info.pl...ci/ranking.html

Owczar - 11-04-2013, 16:05

Jakiego masz teraz san diska?

Myślę nad tym:
http://allegro.pl/nowa-sa...3159344199.html

milo - 11-04-2013, 16:07

Owczar napisał/a:
Jakiego masz teraz san diska?

Właśnie taki mam

Owczar - 11-04-2013, 16:11

I rzeczywiście wyciąga takie transfery?
Widzę, że klasa klasie nierówna bo w sumie przedziały transferów są spore.

fredfm - 12-04-2013, 08:12

Bardzo dobry test kart w 10 klasie prędkości

http://www.purepc.pl/pami...ularnych_modeli

MKV - 13-04-2013, 16:06

Owczar napisał/a:
I rzeczywiście wyciąga takie transfery?
Widzę, że klasa klasie nierówna bo w sumie przedziały transferów są spore.

No najlepiej patrzyć an testy takich rzeczy np na ranking.chip.pl

jAZZMAN - 13-04-2013, 23:20

milo napisał Tylko nie karta kingston - święte słowa - to śmietnik!
milo dodał teraz jest sandisk - potwierdzam z autopsji.... więcej działają niż nie działają.

Dodatkowo napiszę od siebie, że jest taka historia jak Emtec :) - robią od pewnego czasu kary i nie mogę się poskarżyć...

Owczar - 14-04-2013, 03:05

Kamerka dotarła w piątek. Obejrzałem wstępnie się pobawiłem i oczywiście zainteresowało mnie FW. Skoro jest wgrana jakaś wersja, tzn, że można wgrać inną.

Patrzę na opcje, ustawienia i widzę, że roadrunner 500 ma wykrywanie ruchu, a ta kamerka nie ma choć wygląda identycznie.

Poczytałem o możliwościach upgrade, ściągnąłem FW od Roadrunnera 500.
Generalnie kamerka sama się zaktualizuje gdy na karcie pamięci będzie yamaha.bin w głównym katalogu. A że nie miałem karty pamięci, to wrzuciłem do głównego katalogu w pamięci flash. Wiem, wiem to jak podcinanie gałęzi na której się siedzi. Oczywiście po włączeniu pojawił się napis Firmware upgrade, ale po chwili zgasł.
Próba włączenia kończyła się tylko dźwiękiem. Po resecie kolejny raz można było włączyć, ale na ekranie nic się nie pojawiało. Kamerka w sumie bez wsparcia, bo wycofana z oferty Conrad/Sygonix. Nie ma FW, zresztą jak je nagrać jak nie włącza się.

Zastanawiałem się czy flashowanie inicjuje inny system wsadowy/bootujący, czy inicjatorem jest samo FW jak w przypadku BIOS. Postanowiłem trochę podrążyć temat.

Znalazłem kilka opisów i przez moją wersję FW trafiłem na rosyjskie fora. Jakieś 140 stron dyskusji o DOD 500HD. Kilkanaście różnych HW oraz rzecz jasna FW. Ktoś wrzucił kiedyś moje natywne FW na serwer ale plik wygasł. Szukam więc dalej... W końcu trafiłem na stronkę:
http://andreyaka.blogspot.com/2011/09/f200hd.html

No i co się okazuje, wszystkie te kamerki są zbudowane na płytkach z prockiem Ambarella - co ciekawe to także Go PRO HD. Oczywiście są inne różnice w HW- między innym matryca, optyka itd, ale sam układ jest w stanie przetwarzać materiał HD bez pierdnięcia.

Spróbowałem wgrać FW zgodnie z opisem, ale już karty. Niestety kamerka nie inicjowała wgrywania nowego FW- brak śladów w logu.

W końcu dokopałem się do softu Ambarella Direct USB. Oczywiście znowu pod górę bo sterowniki są tylko pod 32 bit :/ Ale wytargałem notebooka z torby i zaczęła się zabawa. Kamerka nie przyjmowała FW- żadnego. Ale nie poddawałem się, dorwałem soft nieskompilowany do trochę innej kamerki. Wgrywam, włącza się! Eureka!
Niestety wyświetlacz dziwnie się zachowuje, zanika migocze, prawie nie można nic odczytać. Widać też, że żaden przycisk nie działa. Próbowałem jeszcze kilka razy wgrać mój natywny FW, łącznie z sektorem amboot. Kasowałem flash i nic... W końcu wgrałem ten nieskompilowany wsad, a bin-a wrzuciłem metodą opisaną na blogu.
Kamerka się włącza, wszystko działa, ale niestety wyświetlacz fiksuje dalej. Po podłączeniu przez HDMI do monitora działa bez problemu.

Potem protestowałem inne FW- w tym od RR 500, od DOD 200HD, a dziś wgrałem najnowszy ROM od DOD 500HD.
Wykrywanie ruchu działa. Jest więcej opcji- w tym rozdzielczość HD na 30 i 15 klatek.

Wyświetlacz próbowałem reanimować, ale obawiam się, że go zabiłem przy nieudanym upgrade FW. Trochę szkoda, ale kamerka będzie podłączona na stałe do odtwarzacza w aucie. Montaż pewnie pod lusterkiem, ale czekam jeszcze na soczewkę zwiększającą kąt obiektywu.

Filmów póki co nie mam bo bawiłem się reanimacją, ale jak ktoś chce zobaczyć to identyczna kamerka nagrywa jak w tej recenzji:
http://dashcamtalk.com/dod-f500lhd/

jAZZMAN - 14-04-2013, 11:24

Czyli w sobotę się nie nudziłeś ;)

Owczar napisał/a:
Wyświetlacz próbowałem reanimować, ale obawiam się, że go zabiłem przy nieudanym upgrade FW

Szok :shock: , masz bracie talent :( Przy telefonach komórkowych nie spotkałem się z czymś takim aby wyświetlacz uwalić programem.
Może to zbieg okoliczności i masz uszkodzoną taśmę od wyświetlacza.
Jak nic nie ruszasz i jesteś np. w menu (statyczny obraz na wyświetlaczu) to też fiksuje?

Owczar - 14-04-2013, 11:53

Też myślałem, że to zbieg okoliczności, ale problem zaczął się, gdy pierwszy raz robiłem upgrade FW softem od roadrunnera.

Żeby mieć pewność już rozkręciłem kamerkę, sprawdzałem czy się coś zmienia gdy poruszam taśmą. Wyjmowałem ją, czyściłem, styki, ale bez zmian. Przy statycznym obrazie też fiksuje.

Przeżyję bez niego ;) Co ciekawe, jak go przed chwilą włączyłem to przez sekundę było dobrze, a po chwili zrobił się biały i zaczął migotać.