[97-04]Galant EAxA/W - Jaka uszczelka pod pokrywę zaworów ?
Hugo - 08-01-2017, 21:35
Oryginalne uszczelki się nie uszkodzą, ale faktycznie różnica niewielka, więc będziesz miała 2 uszczelki w zapasie. Ewcia80 napisał/a: | Pisales o pascie dirco.chetnie ja kupie,ale jaka to ma być i ile tego kupic? | Taka: http://allegro.pl/silikon...6597201192.html Starczy Ci 1 ml, ale to jest najmniejsze opakowanie. Ewcia80 napisał/a: | A nie zda egzaminu gdybym nie sciagala pokryw tylko dobzre to odtluscila i posmarowala tą pasta?czy tylko zda egzamin po zdjeciu pokryw? | Nie ma opcji takiego uszczelnienia.
Ewcia80 - 08-01-2017, 21:54
Ok.dzieki za link.Czyli muszę przed ponownym zlozeniem posmarować powierznie glowic tą pastą ,potem polozyc uszcelke i nastepnie zakladamy pokrywe zaworów czy zanim poloze pokrywę zaworów to tez ją trzeba posmarować tą pastą?Czy powierznie glowicy trzeba posamrować całą czy w jakiś konkretnych miejscach?
[ Dodano: 08-01-2017, 22:45 ]
Zaponialam dopytac:czy jesli wczesniej ta ori uszcelka byla mocowana przy uzyciu jakies pasty ktora poszla na powierznie glowicy to nadaje sie jeszce do uzycia,czy tylko mozna uzyc ponownie ori uszczelki w pztypadku gdy byla montowana "na sucho"?
[ Dodano: 08-01-2017, 23:42 ]
Widzialam na yuotube filmik z wymianu uszcelek pod pokrywami w galancie 2.5 v6.Tam mechanik jak podniosl pokrywe to uszcelka byla sklejona do pokrywy.Czy żeby moja ori uszcelke z powrotem zainstalować po wymainie uszcelnien swiec to musze uszczelke odlaczyć od pokrywy a powierznie pokrywy wyczyścić i posmarowac dirko,czy zostawić uszcelke skllejona z pokrywą a wyczyścić tylko powierznie glowicy i nalozyc paste dirko.
jacek11 - 09-01-2017, 08:39
Używana uszczelka jest już w pewien sposób odkształcona,więc musi być dokładnie odtłuszczona,i posmarowana pastą. W ten sposób unikniesz przypadkowych wycieków spowodowanych innym położeniem pokrywy.
Ewcia80 - 09-01-2017, 08:53
Czyli po zdjeciu pokrywy trzeba niejako odkleic uszczelke od pokrywy i ja odtluscic i nasmarować czy wyczyscic ja i nasmarować bez odrywania?
jacek11 - 09-01-2017, 09:24
Ja zawsze odklejam,bo podczas dokręcania może się przesunąć,i wytworzyć przeciek.
Hugo - 09-01-2017, 10:20
Uszczelki zawsze zostają w pokrywach. Nie wyjmuj ich! Posmaruj Dircobtylko głowicę tam gdzie przylega uszczelka. Jeśli na uszczelce jest stary silikon itp. to trzeba go usunąć i odtłuścić uszczelkę np. Nitro.
Marcino - 09-01-2017, 10:35
Hugo napisał/a: | Uszczelki zawsze zostają w pokrywach. Nie wyjmuj ich! Posmaruj Dircobtylko głowicę tam gdzie przylega uszczelka. Jeśli na uszczelce jest stary silikon itp. to trzeba go usunąć i odtłuścić uszczelkę np. Nitro. |
Zrobiłem tak na tylnym deklu i dalej cieknie. Wg mnie przeciek może być też miedzy uszczelką a pokrywą jak jest zniekształcona.
Ewcia80 - 09-01-2017, 10:46
U mnie dodokola pokryw sucho.Szukam mechanika do naprawy.Ile wg Was powinnam zaplacić za taka wymiane?
Krzyzak - 09-01-2017, 12:44
Za obie pokrywy (z uszczelkami świec) ok. 150zł. Ew. więcej jeśli instalacja LPG utrudnia normalną pracę.
Ewcia80 - 13-01-2017, 17:27
Hejka.Udało mi się znaleźć warsztat który mi wymieni te uszcelniacze świec.Za robote liczą sobie 200zł.Problem w tym,że oni powiedzieli że prowdopodobnie tę beda chcieli wymienić te uszcelki ktore mam teraz.Jak im powiedzialam,że 2 lata temu zakladalam ori to pan przyjmujacy zlecenie powiedzial że te uszczelki moga już być twarde i zle.Na szcescie kupilam 2 komplety victor reinz oraz paste dirco. I teraz mam 2 pytania:
1.Jak się sprawdza uszcelkę po zdjeciu pokrywy,czy jest jeszce dobra do ponownego użycia?Z tego co tu piszecie to jeśli przed demontażem pokrywy nic nie cieklo wokol pokrywy a jedynie puscily te uszcelniacze swiec to chyba demontaż pokrywy nie powinien spowodować żadnych odksztalceń uszcelki itp?Ta uszcelka po zdjeciu pokrywy zostaje przeciez w pokrywie tak?Ale Krzyżak pisał że po "weryfikacji"mozna ori uszcelke ponownie zakladać.No własnie na czym polega ta weryfikacja?
A drugie pytanie mam takie:gdyby sie jednak uparli ze chcą zmienić uszcelki to czy jesli wszystko zrobią jak należy to czy uszcelka victor reinz oraz pasta dirco sie sprawdzą?Moment dokrecenia srub pokryw to tylko 4 nm tak?
[ Dodano: 13-01-2017, 17:37 ]
czy jeśli 2 lata temu mechanik zalozyl ori uszcelki ale dla pewnosci dal jakąś pastę uszczelniającą to może być problem w momencie zdejmowania pokryw ze sie pogną itp.?One są bardzo delkatne
Marcino - 13-01-2017, 18:07
Ewcia80 napisał/a: | czy jeśli 2 lata temu mechanik zalozyl ori uszcelki ale dla pewnosci dal jakąś pastę uszczelniającą to może być problem w momencie zdejmowania pokryw ze sie pogną itp.?One są bardzo delkatne |
Nic sie nie pognie.... no chyba ze będą śrubokrętami próbować odkleić.
Ewcia80 - 13-01-2017, 18:23
W jednym temacie czytalam też że powinno sie odczekać miedzy polozeniem pokrywy na glowicy a jej skreceniem.Wiadomo że w warsztacie nie bedą czekać kilka godzin az pasta dirko wyschnie dobrze.Ale ile powinni minimum poczekać zanim zaczną dokrecać pokrywę ?Czy jak polozą pokrywę na glowiće na ktorej bylo dirko i od razu skrecą to co się stanie?bedzie nieszcelnie?
Hugo - 13-01-2017, 19:46
Ewcia80 napisał/a: | Jak im powiedzialam,że 2 lata temu zakladalam ori to pan przyjmujacy zlecenie powiedzial że te uszczelki moga już być twarde i zle | Mogłaś mu powiedzieć, że się myli. One w większosci po 15 latach są miękkie i zdatne do dalszego użytku. Ewcia80 napisał/a: | .Jak się sprawdza uszcelkę po zdjeciu pokrywy,czy jest jeszce dobra do ponownego użycia? | Czy jest miękka i nieuszkodzona mechanicznie. Ewcia80 napisał/a: | demontaż pokrywy nie powinien spowodować żadnych odksztalceń uszcelki itp? | Nie. Pokrywę ściaga się rękoma, zawsze schodzą bardzo lekko w tym aucie. Nie ma potrzeby wbijania czegokolwiek pomiędzy pokrywę a głowicę w celu jej odklejenia itp. Ewcia80 napisał/a: | Ta uszcelka po zdjeciu pokrywy zostaje przeciez w pokrywie tak? | Było pisane już wcześniej. Ewcia80 napisał/a: | No własnie na czym polega ta weryfikacja? | Na tym o czym napisałem wyżej. Ewcia80 napisał/a: | gdyby sie jednak uparli ze chcą zmienić uszcelki to czy jesli wszystko zrobią jak należy to czy uszcelka victor reinz oraz pasta dirco sie sprawdzą? | U mnie sie sprawdzają od ok. 2 lat. Ewcia80 napisał/a: | czy jeśli 2 lata temu mechanik zalozyl ori uszcelki ale dla pewnosci dal jakąś pastę uszczelniającą to może być problem w momencie zdejmowania pokryw ze sie pogną itp.? | Nie, chyba, że je przykleił na klej do szyb itp.
Krzyzak - 13-01-2017, 20:19
Cytat: | Mogłaś mu powiedzieć, że się myli. | Ewcia - koniecznie to nagraj - chcę zobaczyć jak kobieta przekonuje "mechanika", że on nie ma racji. (bo faktem jest, że oryginalne uszczelki potrafią wiele wytrzymać)
ps. nic nie czekasz - dajesz pastę i skręcasz - ona póki jest plastyczna to się pięknie układa i dopasowuje do nierówności czy innych zadziorów, które mogą wystąpić na głowicy w bądź co bądź już dość leciwym aucie
Ewcia80 - 13-01-2017, 22:12
Hehe.Dobre.moze faktycznie nagram jak nie zapomne.bedzie ubaw.Nie wiem czy dobrze pamietam sprzed 2 lat ale mozliwe ze mechanik mogl sie wspomóc tzw.poliuretanem masą taką czarną z tubki.I co wtedy z ori uszczelką?Da się wtedy taka ori uszczelkę wyczyścić?A moze taka masa skleila pokrywe do glowicy na amen?
[ Dodano: 15-01-2017, 16:58 ]
Ktoś moze wie czy ten poliuretan to moze spowodować problem ze zdjeciem pokrywy zaworów?Da się go zczyścić z uszcelki i glowicy?
|
|
|