[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Geometria kół - problemy ze zbieżnością - Lancer CYxA
mazin - 18-03-2010, 16:58
Ja napisze to samo, co przedmówcy, tfu, przedpiścy - z salonu wyjechałem na wyważonych przez nich zimówkach i stalowych felgach. Zrobiłem jakieś 950-980 km (pamiętam, że pierwszy tysiąc przekraczałem już na letnich) i zmieniłem na letnie (a do 1000 km przepisowo, poniżej 3 tys obrotów itd.), bo ociepliło się solidnie i pierwszy raz lancerem na autostradzie pośmigałem na letnich. Letnie (fabryczne dunlopy) zakładałem na alusy u wulkanizatora i prędkości rodem z niemieckich autostrad nie były mu obce - żadnych drgań ponad normę czy dziwnych zachowań. Dopiero ostatniej jesieni, kiedy wróciłem do zimówek z salonu okazało się, że powyżej 110 km/h praktycznie nie da się jeździć - drgania wyrywają kierownicę z dłoni. Podjechałem do tego samego (zaprzyjaźnionego, jeżdżę do niego ponad 10 lat) oponiarza - zdjął, obejrzał dokładnie, pozbawił felgi większości ciężarków, założył swoje - ponarzekał na jajowatość opon - i nie napiszę z jaką prędkością jechałem, bo to wbrew regulaminowi, ale jest o niebo lepiej.
Oczywiście jeżeli coś się przykleiło samoistnie, to efekt będzie bardzo podobny. Dlatego - myjnia, dokładne płukanie (pamiętaj, żeby tarcze nie były rozgrzane, bo je pokrzywisz) - a jeśli nie pomoże, to do dobrego wulkanizatora.
racer1972 - 19-03-2010, 00:31
U mnie nic nie telepie kierownicą o dziwo... nawet na zimowych ale oponiarz się stara
marmach - 26-03-2010, 07:20
To chyba jednak wina drogi...Dziś przejechałem się innym autem i jest podobnie. Jezdnia stosunkowo niedawno oddana do użytku, małe natężenie ruchu, wygląda na równą, ale...
tom17 - 27-03-2010, 11:11 Temat postu: Re: Drgania kierownicy
marmach napisał/a: | Zauważyłem, że przy prędkościach powyżej 120 kierownica lekko drga. Nie jest to klasyczne "bicie" (prawo - lewo), ale minimalne drgania |
Dzisiaj miałem tak samo po wymianie kół od ok. 120 lekkie drgania kierownicy. Wróciłem na poprawke okazało się że jedno koło jest 10g. niedoważone. Po ponownym wyważeniu jest ok.
fenix726 - 27-03-2010, 13:20 Temat postu: Drgająca kierownica marmach,
Moim zdaiem nie jest to z pewnością wina drogi, te drgania wystepują także u mnie, zaczeło sie to wszystko kiedy zmieniłem oponki na zimowe, drgania w zakresie od 120 w góre nasilające się, za tydzień zmieniam na letnie mam nadzieje ze problem zniknie.
Pozdrawiam
piomic - 27-03-2010, 17:22
A wyażałeś zimówki przed założeniem?
pfx - 27-03-2010, 18:17
albo po założeniu trzeba wyważać 2 x , albo kazać założyć opony - zrobić ze 200 km i wtedy wyważać. Opona musi się "ubić".
Anonymous - 27-03-2010, 18:22
pfx napisał/a: | albo po założeniu trzeba wyważać 2 x , albo kazać założyć opony - zrobić ze 200 km i wtedy wyważać. Opona musi się "ubić". |
To się zgadza.
Należy także pamiętać jeszcze o jednej bardzo ważnej rzeczy ( szczególnie przy innych felgach jak oryginał) - pierścienie centrujące
rybirek - 04-05-2010, 08:51
Ja zauważyłem jeszcze jedną rzecz.
Powyżej prędkości 120km/h , a właściwie w zakresie obrotów 3200-4200 na 5 biegu czuć delikatne "drżenie" kierownicy, a po przekroczeniu 4200 silnik wyraźnie cichnie, drżenie znika i mam wrażenie, że spada spalanie ...?
marmach - 04-05-2010, 09:26
Po zmianie opon na letnie drgania nie ma. Wszystko hula jak trzeba.
grzes - 05-05-2010, 13:53
Po prostu teraz masz dobrze wyważone koła
krzycho81 - 06-05-2010, 21:04
Kilka dni temu byłem w podobnej sytuacji. Po zmianie opon na letnie kierownica lekko drgała ale w zakresie 60 - 80 km/h. Zajechałem ponownie do wulkanizacji i okazało się, że opony były dobrze wyważone ale zdążyły się wypaczyć ?!? Auto kupiłem zeszłego roku w listopadzie i przejechałem zaledwie 1200 km. Drgania spowodowane spadnięciem ciężarka pojawiają się coś w zakresie od 110 do coś tam 130 km/h i znikają. W moim przypadku winą jest słabej jakości opona i zamiana przednich na tylne załatwiła sprawę. Sprzedawca wyraził marną opinię akurat o tycho Dunlopach. Zaznaczę, że z serwisu korzystałem od dobrych kilku lat i jest uważany za jeden z lepszych w Białymstoku. Dostałem nawet zapewnienie o możliwości otrzymania opinii na piśmie.
Luk - 07-05-2010, 00:56
krzycho81 napisał/a: | okazało się, że opony były dobrze wyważone ale zdążyły się wypaczyć ?!? |
Pytanie, jak były przechowywane przez zimę...
Moje mają już 3-ci sezon (2 x zimowały) i nie mam problemów.
krzycho81 napisał/a: | zamiana przednich na tylne załatwiła sprawę. |
No załatwiła, ale tak połowicznie... Teraz Ci się tył telepie... Co prawda nie czujesz na kierownicy, ale wibracje na tylnym zawieszeniu masz.
marmach - 07-05-2010, 21:52
Luk napisał/a: | Pytanie, jak były przechowywane przez zimę... |
W takiem razie pytanie jak powinno się trzymać opony poza sezonem??
Trik - 07-05-2010, 23:10
marmach napisał/a: | W takiem razie pytanie jak powinno się trzymać opony poza sezonem?? |
Same czy na felgach?
Bo jak same to ja stawiem je obok siebie na 2 deskach i co jakiś czas obracam o 1/3. Jak na felgach to można jedna na drugą trochę mocniej pompniete niz zwykle.
|
|
|