Komputery, RTV, AGD, Komorki - Pomoc w Excelu
pamar - 30-01-2015, 10:22
Tabela online google doc, zliczająca punkty konkretnego unsera przez miesiąc, po codziennym wykonaniu zadania i wpisaniu kolejnego numeru. Każdy użytkownik ma dostęp do linku który podawany jest co miesiąc - niestety zdarzają się sytuacje gdy ktoś złośliwie miesza, kasuje wpisy
Ale chyba Jacek masz rację, to jest problem z odpowiednim zabezpieczeniem dostępu do tabeli
JCH - 30-01-2015, 10:42
pamar napisał/a: | Tabela online google doc, ..... Każdy użytkownik ma dostęp do linku który podawany jest co miesiąc | Ja nie do końca "czaję" tę filozofię googla ale chyba są tam dwie możliwości udostępniania dokumentów:
1/ za pomocą linka (czyli jak u Ciebie) ale to jest słabe, bo zdaje się, że google pisze, że każdy kto otrzyma taki link może mieć dostęp do dokumentu
2/ dostęp dla użytkownika - ale wymagane jest konto na googlu. I zdaje się, że w tym przypadku można określić rodzaj dostępu (tylko odczyt albo odczyt i edycja).
Może wymuś na wszystkich użytkownikach posiadanie konta na googlu i w ten właśnie sposób (bramka nr 2) przydziel dostęp.
Tylko nie wiem czy to rozwiąże Twój problem, bo nawet jeśli X-ński będzie miał dostęp jako użytkownik konta google to jak będzie chciał, to wejdzie do arkusza i namiesza Y-kowskiemu
Musiałby każdy user mieć swój własny arkusz i dostęp tylko do niego. A Ty w którymś momencie (koniec miesiąca) zbierasz dane z tych arkuszy do jednego zbiorczego.
A może ktoś jeszcze poradzi jak to ogarnąć....
karolgt - 30-01-2015, 10:48
Może to pomoże --> Link
pamar - 30-01-2015, 12:00
Muszę dokładnie przestudiować support, szczególnie anulowanie dostępu do pliku lub folderu dla innych osób
Dzięki Panowie
Juiceman - 10-04-2015, 12:05
Ktoś zna się dobrze na makrach ? : )
krzychu - 10-04-2015, 20:55
Może powiedz, o co chodzi to ktoś coś wymyśli?
gulgulq - 08-09-2017, 13:05
Office 365 Business
Ktoś wie jak włączyć ikonkę do zapisywania widoków niestandardowych?
Mam formatowaną tabelę z poukrywanymi kolumnami i filtrem. Chciałbym to zapisać by móc szybko wracać do takiego widoku a tym czasem ikonka jest nieaktywna.
|
|
|