No i wkońcu mam to za sobą temat hebli ogarnięty wkońcu bezpieczeństwo najważniejsze
Miodzio lodzio Krzyzak - 04-10-2012, 09:27 ja wstawiłem zaciski od EA sprzed liftu
hamuje wyraźnie lepiej na nich
oczywiście trzeba dać przewody z EA równieżYoshiko - 04-10-2012, 11:14
Nie było takiej potrzeby obrotowa szczota druciana i papier scierny zrobiły swoje.
Krzyzak napisał/a:
ja wstawiłem zaciski od EA sprzed liftu
hamuje wyraźnie lepiej na nich
oczywiście trzeba dać przewody z EA również
Ja tam nie narzekam na siłe hamowania wszystko jest w normie tak jak być powinno
wiec nie widze sensu kombinować kamilek - 04-10-2012, 23:29 Krzyzak, co w praktyce daje zmiana zacisków na te od rekina? W EA tarcze są nawet mniejsze niż u nas bo 256, a u nas chyba są 266 (czy się mylę?), zresztą zacisk i tak jest w stanie zablokować tarczę (musi interweniować ABS), więc - po co?
Ja w E3 absolutnie nie mogłem narzekać na hamulce, ale Ty masz bębny z tyłu, może to robi różnicę?
A żeby nie było tylko OT...
Drzemacz, super wózek Kolejny śliczny białasek na drogach, cieszy mnie to bardzo. Gdzieś był jak Cię nie było (na zlocie)? Krzyzak - 05-10-2012, 08:33
kamilek napisał/a:
Krzyzak, co w praktyce daje zmiana zacisków na te od rekina?
kilka kwestii
- moje zaciski były strasznie skorodowane - tzn. żeliwo jako takie nie koroduje, ale były obłożone ogromną warstwą purchli z rdzy
- w hamulcach nie robiłem nic przez te 20 lat (tylko klocki i tarcze zmieniłem), więc z przyzwoitości chciałem coś zmienić
- tarcze, które mam to 256 właśnie (266 było do liftu - czyli do połowy roku 1990) i wszystko pasuje p'n'p
- swoje tarcze lekko maznąłem na tokarce - ten rancik za zewnątrz, który przez kilka lat się zrobił
- na początku był dramat - miękki pedał, słabe hamowanie
- ale po pewnym czasie stwierdzam obiektywnie, że hamowanie się poprawiło - słabiej deptam, ale lepiej hamuje
mając 2 zestawy mogłem sobie na boku od podstaw zregenerować zaciski i podmienićDrzemacz - 05-10-2012, 15:20
kamilek napisał/a:
Drzemacz, super wózek Kolejny śliczny białasek na drogach, cieszy mnie to bardzo. Gdzieś był jak Cię nie było (na zlocie)?
Byłem w pracy Drzemacz - 10-10-2012, 18:47 Kilka fotek z dzisiaj
Xsystoff - 18-10-2012, 14:44 Widziany na zywo i wyglada SUPER Ten pakiet Dynamic jest genialny TommiCrazy - 27-11-2012, 17:48 galanty to wspaniale pojazdy, i ten bialy egzemplarz to poprostu potwierdzarsmaniek - 27-11-2012, 18:55 No powiem, że na prawdę ładnie się na tych zdjęciach prezentuje Drzemacz - 09-12-2012, 20:39 Dawno już nic nie pisałem więc czaś odświeżyć temat
mkm - 10-12-2012, 00:10 Drzemacz, ponieważ w podglądzie pojawia się tytuł, więc miniaturka drugiego filmu dopiero po jego zmianie.Drzemacz - 18-02-2013, 00:19 Dawno nic nie pisałem więc troche odświeżymy temat.
Po długich poszukiwaniach silnika do galanta wkońcu znalazłem dawce
a oto on
Warto dodać że silnik nie był odpalany przez ponad rok,
a gdy już udało się go nam odpalić przed kupnem motoru były małe oględziny pracy silnika
Kompresja po 336 tkm i 22 latach od daty produkcji (przebieg raczej orginalny/nie kręcony)
od strony rozrządu 14/13.5/13.5/13 bar
blok bez czapki
cylinderki z tłokami do wglądu
zarzygany olejem rozrząd, ale nie ma co się dziwić bo wszystkie uszczelniacze jeszcze oryginalne NOK'a
no i na deser została nam głowica którą jutro dajemy na sprawdzenie i planowanie + solidne czyszczenie
ogólnie jestem zadowolony ze stanu technicznego tego silnika ale jeszcze dużo pracy przed nami i oczywiście wszystko będzie robione we własnym zakresie.
Na bieżąco będe starał się uaktualniać jak tam idą prace nad remontem.
I jezcze jedno posiada ktoś może pokrywe zaworów do tego + osłone na kable zapłonowe?
chętnie kupie.Krzyzak - 18-02-2013, 08:54 czy coś jeszcze będziesz z dawcy brał? - bo potrzebuję takiej gumowej zaślepki na plastikową osłonę na nadkolu od strony rozrządu
jak ją zdejmiesz, to widać śrubę na wale i można wałem kręcić
ew. zaciski 2 tłoczkowe bym wziął