Carisma - Techniczne - regulacja zaworów
matuszkaa - 24-01-2009, 01:12
Andrzej C. napisał/a: | Witam.
Ja też nie wiedziałem czy reguluje się zawory w mojej Cari. Przy wymianie rozrządu dowiedziałem się że w tym modelu zaworów się nie reguluje bo są hydrauliczne popychacze zaworów. Pomimo że to dobry mechanik postanowiłem to sprawdzić i zadzwoniłem do ASO w Częstochowie, gdzie dowiedziałem się że trzeba je regulować. Postanowiłem jechać na regulację, ale pomyślałem że odkręcę korek oleju i zobacze czy przypadkiem ich nie widać. No i zobaczyłem że nie ma żadnych śrub regulacyjnych na popychaczach więc stwierdziłem że w ASO w Częstochowie za dużo to nie wiedzą na temat Carism po 2000 roku. Proponuje samemu zobaczyć czy u Was też widać klawiaturę i popychacze.
Pozdrawiam. |
Mam Cari 1.6 po lifcie i też wiele się nasłuchałem o samo regulatorach itp.
W tym modelu tak jaki i przed liftem są zawory które się reguluje.
Byłem jakiś czas temu na regulacji bo myślałem że klekotanie w silniku to ich wina (niestety to prawdopodobnie panewki)
mlun - 24-01-2009, 09:11
Tylko w GDI są hydrauliczne popychacze w każdym innym silniku trzeba regulować ( a przynajmniej sprawdzać) co jakiś czas.
siwek - 24-01-2009, 09:22
Andrzej C. napisał/a: | Pomimo że to dobry mechanik | chyba nie za dobry
w 1,6 sie zawory reguluje i najlepiej co drugą wymiane oleju, koszt niewielki więc nie ma co skąpić
tomekrvf - 24-01-2009, 09:27
siwek napisał/a: | w 1,6 sie zawory reguluje i najlepiej co drugą wymiane oleju, koszt niewielki więc nie ma co skąpić |
W lipcu 2000 roku Carisma 1.6 dostała popychacze hydrauliczne więc nie ma potrzeby regulowania luzów.
Anonymous - 24-01-2009, 11:03
Co jest potrzebne żeby samemu wyregulować zawory w 1.6? Szczelinomierz wystarczy? No i klucze oczywiście
Anonymous - 28-01-2009, 12:45
Witam.
Na tych zdjęciach widać co jest pod korkiem wlewu ojeju w mojej Cari
Co prawda za wiele nie widać, ale ja patrząc na żywo, nie widziałem żadnych śrub do regulacji zaworów. Chyba że się je jakoś inaczej reguluje niż śrubami?
matuszkaa
Jeżeli możesz to zrób zdjęcie jak wygląda klawiatura u Ciebie?
siwek
Cytat: | Pomimo że to dobry mechanik
chyba nie za dobry |
Ten mechanik jest dobry, zwłaszcza od Mitsu. Nie znam lepszego w Częstochowie
Pozdrawiam
siwek - 28-01-2009, 17:35
Ja ci zrobić zdjecie moge dopiero w niedziele by pokazać.
Może jest tak jak napisał tomekrvf i od 2000r. Cari 1,6 dostała popychacze hydrauliczne?
maniak30 - 28-01-2009, 17:47
SĄ SAMOREGULATORY HYDRAULICZNE
Moomin - 28-01-2009, 19:45
siwek napisał/a: | Ja ci zrobić zdjecie moge dopiero w niedziele by pokazać.
Może jest tak jak napisał tomekrvf i od 2000r. Cari 1,6 dostała popychacze hydrauliczne? |
tomekrvf to pewne źródło, wierzcie mi. Więc na pewno jest tak jak napisał.
Anonymous - 28-01-2009, 23:13
Ja też nie wierzyłem że u mnie są hydrauliczne samoregulatory, wręcz wolałbym żeby zawory były ręcznie regulowane. Widocznie Mitsu wprowadziło hydrauliczne do Carism tak jak napisał tomekrvf w 2000r. Cari miała Lift w 1999r i w tym okresie czasu wyszły samochody z ręczną regulacją zaworów, a od któregoś miesiąca 2000r wychodziły już takie jak moja.
Pozdrawiam
krzysztofek3 - 28-01-2009, 23:56
Czy Ktoś wie jak jest z regulacją zaworów w TD ???
Kris1980_147 - 29-01-2009, 20:00
Andrzej C. napisał/a: | Ja też nie wierzyłem że u mnie są hydrauliczne samoregulatory, wręcz wolałbym żeby zawory były ręcznie regulowane. Widocznie Mitsu wprowadziło hydrauliczne do Carism tak jak napisał tomekrvf w 2000r. Cari miała Lift w 1999r i w tym okresie czasu wyszły samochody z ręczną regulacją zaworów, a od któregoś miesiąca 2000r wychodziły już takie jak moja.
Pozdrawiam |
Czyli mogę jeździć bez obawy rozregulowania się zaworów i spać spokojnie nie myśląc o skutkach jazdy ze źle ustawionymi zaworami ???
Moja Carisma to rocznik 2002, kupiona z Belgii. Silnik oczywiście 1,6 - 103KM, a wygląda tak jak na zdjęciu poniżej
[img] [/img]
matuszkaa - 29-01-2009, 20:28
Ja mam z początku 2000r i załapałem się jeszcze na ręczną regulację. Jutro może jakieś foty wstawię jak to u mnie wygląda.
[ Dodano: 30-01-2009, 21:24 ]
W minie wygląda to tak:
Silnik 1.6 95KM
Anonymous - 01-02-2009, 16:03
Co Wam powiem to Wam powiem ale Wam powiem : macie ładne silniczki Szczególnie kolega Kriss. Podoba mi się ta osłona kolektorów Ja niestety takiej nie mam a przez to nie mam czego czyścić żeby się ładnie świeciło Więc oglądam rdzę na moich kolektorkach
Kris1980_147 - 01-02-2009, 17:58
Cichanos napisał/a: | Co Wam powiem to Wam powiem ale Wam powiem : macie ładne silniczki Szczególnie kolega Kriss. Podoba mi się ta osłona kolektorów Ja niestety takiej nie mam a przez to nie mam czego czyścić żeby się ładnie świeciło Więc oglądam rdzę na moich kolektorkach |
Na ja akurat to zdjęcie powyżej to zapożyczyłem z jednej aukcji, ale mój wygląda niemal identycznie (nie jest tak wypicowany - trochę błota i kurzu tu i ówdzie - ale jeśli chodzi o postęp korozji to wygląda tak samo, czyli praktycznie brak śladów korozji) Chodziło mi o pokazanie modelu silnika, a nie chciało mi się biegać po nocy z aparatem i robić zdjęcia pod blokiem
|
|
|