To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Outlander I 2,0 - olej silnikowy

W@sio - 12-09-2016, 21:56

Czuję, że i ja powinienem zabrać głos w wątku, otóż kupiłem auto serwisowane w AutoGT, gdzie lato Castrola EDGE 10W60... i powiem wam, że nagar jaki zostawi jest ciężki do usunięcia nawet płukankami. od ponad dwóch lat leję Motula 300V, początkowo 15W50 (polecany przez macia i kolegę jeżdżącego EVO VIII), obecnie 5W40... wystarczy zajrzeć do pełnej specyfikacji oleju by przekonać się nad wyższością droższych olejów. Żeby było śmieszniej Motul 15W50 i 5W40 mają niemal identyczną lepkość w każdym zakresie temperatur, oraz gęstość niewiele różniącą się :) oczywiście, w obu przypadkach to pełen syntetyk
Bizi78 - 12-09-2016, 23:50

W@sio napisał/a:
otóż kupiłem auto serwisowane w AutoGT, gdzie lato Castrola EDGE 10W60... i powiem wam, że nagar jaki zostawi jest ciężki do usunięcia nawet płukankami.

Dla potwierdzenia, u mnie też był lany edge 10W60 w ASO i tak wyglądał silnik po tym badziewiu :evil: .

qlka2 - 13-09-2016, 07:09

Żeby nie było że ten olej chwalę czy coś.
Chodzi o to na co to zmienić żeby nie musieć kupować akurat tego.
Najchętniej kupiłbym ten sam co do Toyoty leję i do Mazdy też chcę wlać ale obawiam się że będzie nieodpowiedni do Miśka. Chodzi o Valvoline Synpower FE 5w30.
Chcę po prostu o coś bezpiecznego co nie namiesza po tym 10w60.
Jeden "specjalista" od Mitsu zaczął mnie straszyć że panewki mogą dostać po dupie i takie tam tyle że przewertowałem forum i nie widzę żadnego tematu żeby ktoś miał jakiś problem z panewkami w 4G63.

Polećcie coś zamiast tego Castrola bo absolutnie tej firmy nie chwalę. Jest po prostu z "braku laku". Silnik go nie bierze i na razie problemów nie stwarzał. Może jeszcze istotna informacja - samochód nie jeździ dużo i często na krótkie trasy. Nacjętniej interesowało by mnie coś a Valvo bo jakoś do tej marki jestem przyzwyczajony od paru lat.

Co do tego syntetyka bazuję na tym że pisze na opakowaniu "Fully Synthetic" a nie jak w przypadku niektórych "Synthetic technology" czy inne bzdury tego typu.

Bzyk_R1 - 13-09-2016, 18:57

Kurde jak patrze na to zdjęcie co pod korkiem jest to aż ciarki na plecach.
U mnie wygląda to tak

Zalane Liqui Moly 5w40 top tec 4100

qlka2 - 14-09-2016, 11:05

Reasumując moje wypociny.
Jak zamiast tego 10w60 Castrola wleję Valvoline Synpower 5w40 to nic nie "wybuchnie" ?
Czy mogą być jakieś negatywne skutki?

Piękny Maryjan - 14-09-2016, 18:20

Nic nie wybuchnie, robiłem na nim dwie wymiany i wszystko było OK. Ostatnią wymianę (jakieś 3 tys. km temu) zrobiłem na SynPower Xtreme ENV C2 5W30, no i również wszystko jest w porządku.
Zawsze możesz wlać oryginał od MM :wink: .

woojas25 - 14-09-2016, 21:39

ja juz od 60 tys leje valvoline vr1 5w50 i chodzi dobrze , ja jak go kupiłem od makarona , to on lał totala 5w40 ,teeraz mam 200 tys , z tego 70 tys na lpg
qlka2 - 14-09-2016, 22:45

Skąd oni w ogóle taki olej wymyślili?
Nawet w instrukcji czegoś takiego nie podają.
Szwagier ma Civic'a VII z silnikiem 1,4 i też mu od początku lali 10w60.
Po co? Nie mam zielonego pojęcia. Instrukcja z Hondy również nie podaje takiego oleju.
Mam tylko nadzieję że po przejściu na porządny olej 5w40 nie będzie przykrych konsekwencji.

staszq2 - 15-09-2016, 22:57

elektryk napisał/a:
Gdzie można znaleźć tę informację że to olej HC?

5 lat temu z nudów dotarłem do wyroku sądowego z USA gdzie Castrol wygrał sprawę związaną z tym, że nie jest syntezowany a "hydro" a podawał że jest w pełni syntetycznym, co jest dziwne no ale to USA i od tej pory mydlą oczy ludziom, artykułu czy też samego wyroku Ci teraz nie odnajdę bo nie pamiętam gdzie go szukać

qlka2 - 16-09-2016, 11:37

Kupiłem Synpowera 5w40.
Co będzie? Zobaczymy.
Zastanawiam się tylko czy przed wymianą lać jakąś płukankę (Mam jakiegoś Valvoline, zalega mi w garażu bo kiedyś gratis do oleju dali) czy nie kombinować tylko zalać nowy olej?

Fragu - 16-09-2016, 11:40

Ja bym wlał płukankę :wink:
apollo99 - 16-09-2016, 20:34

Straszna moda się zrobiła na te płukania, ja często zmieniam producentów oleju(testuje który lepszy) i nigdy nie lałem żadnych płukanek i nic się nie stało z silnikiem
staszq2 - 17-09-2016, 21:41

Cytat:
Straszna moda się zrobiła na te płukania

Ja wiem czy moda, skoro 20, 30, 40 lat temu płukanki silnika robiono tak samo jak w dzisiejszych czasach. Tylu zwolenników co i przeciwników

apollo99 - 17-09-2016, 22:00

Ja nie jestem przeciwnikiem płukania ,bo gdybym miał nowy samochód to może i bym to stosował, a starym aucie już i tak jest tego syfu tyle ,szczególnie jak poprzedni właściciel robił duże przebiegi między przeglądami, że płukania nie pomoże ,a olej sam w sobie ma dobre właściwości myjące
qlka2 - 17-09-2016, 23:31

Mi to po prostu zalega w garażu więc pytam czy to zużyć przy okazji.
Zaglądałem dzisiaj pod korek ale aż takiej masakry jak dwa zdjęcia wyżej nie ma choć nie ukrywam że mogłoby być czyściej.