Forum ogólne - Instalacja wodorowa
cns80 - 05-08-2013, 11:00
Myszon, co zrobisz z amoniakiem ? Wylejesz na jezdnię ?
Myszon - 05-08-2013, 17:34
Panowie:)Studiowalem na Pł mechanike i budowe maszyn.Rozmawialem z roznymi ludzmi.Tematy byly poruszane nawet z prowadzacymi.Stad moje zainteresowanie.Sukam kogos z mitsu kto jezdzi.Jesli jest ktos ciekway mozemy sie uda do kilku gosci ktorzy na tym jezdza.Dopoki sam nie zaloze sie nie przekonam.Obcinamy dawke paliwa ale za to wchodzi bardziej kaloryczny i wybuchowy wodor.Do silnika nawet gulak dodaje pare wodna i jezdzi.Nie wspomne juz o "gun engine".
RalfPi - 05-08-2013, 18:45
Myszon napisał/a: | Panowie:)Studiowalem na Pł mechanike i budowe maszyn.Rozmawialem z roznymi ludzmi.Tematy byly poruszane nawet z prowadzacymi.Stad moje zainteresowanie.Sukam kogos z mitsu kto jezdzi.Jesli jest ktos ciekway mozemy sie uda do kilku gosci ktorzy na tym jezdza.Dopoki sam nie zaloze sie nie przekonam.Obcinamy dawke paliwa ale za to wchodzi bardziej kaloryczny i wybuchowy wodor.Do silnika nawet gulak dodaje pare wodna i jezdzi.Nie wspomne juz o "gun engine". |
Myszon - każdy coś studiował
Skoro prowadzący nie dostali grantu na badania na temat super-hiper napędu wodorowego.. a "moja" skromna jednostka naukowa ze Szczecina dostała grant na badania nad napędem elektrycznym do samochodów(konkretnie głównie maszyny).. to chyba o czymś świadczy
Naprawdę - nie daj się nabrać!
Tak jak pisałem - chociaż jeden rzeczowy artykuł z listy filadelfijskiej, który traktuje o problemie - jeżeli taki znajdziesz - to będzie temat do rozmowy - w przeciwnym razie temat IMO jest zupełnie jałowy
Pozdrowienia!
Myszon - 06-08-2013, 08:07
mlun napisał/a: | A ja myślę, że należałoby zrobić jakąś zrzutkę i to w końcu przetestować żeby mieć czarno na białym a nie tylko domysły i wieści zasłyszane drogą pantoflową |
tez jestem tego zdania:)
[ Dodano: 06-08-2013, 08:15 ]
Teraz juz sa cele wodorowe ktore separuja tlen od wodoru co w konsekwecji daje nam mozliwosc rezygnacji z oszukiwania komputera.Sprawa jeszcze lepsza i prostsza.Koszt celi to 1000zl.
RalfPi - 06-08-2013, 09:26
mlun napisał/a: | domysły i wieści zasłyszane drogą pantoflową |
Róbcie zrzutę - pewnie - powodzenia - zrewolucjonizujecie Chłopaki napęd samochodowy -w końcu Polska będzie światowym potentatem
Pany - przemyślcie sprawę - dlaczego żaden koncern samochodowy nie robi badań, żeby przebić konkurencję w kwestii spalania w takim napędzie
I dlaczego nie można znaleźć żadnego potwierdzenia w Necie (publikacji naukowej ??? ).
Wracam do pracy - jak skończycie, to dajcie znać
cns80 - 06-08-2013, 09:39
Myszon, nadal nie wiem co z amoniakiem
krzychu - 06-08-2013, 09:47
RalfPi napisał/a: | publikacji naukowej ??? |
No właśnie w dobie mnogości magisterków, doktorantów, docentów i habilitantów to przecież powinni się rzucić na ten temat jak reksio na szynkę. A tu cisza....?
Zainteresowanie koncernów paliwowych fani teorii spiskowych mogą sobie wytłumaczyć szeroko pojętą mafią paliwową...
RalfPi - 06-08-2013, 09:52
krzychu napisał/a: | docentów i habilitantów |
Takie rzeczy... tylko w Polsce (i może jeszcze w bloku wschodnim)
Nie powiem - coś tam znalazłem, ale nie powiem, że są to jakieś gruntowne badania..
http://www.sciencedirect....360319910013595
w odniesieniach jest kilka materiałów - najlepiej szukać pod brown gas hho w google scholar.
krzychu - 06-08-2013, 09:54
RalfPi napisał/a: | Takie rzeczy... tylko w Polsce (i może jeszcze w bloku wschodnim) |
No ja mówię o Polsce. Przecież mamy kilka uczelni technicznych z nastawieniem na motoryzację (szczególnie w mojej okolicy). A tam przecież ciągle się ktoś doktoruje czy profesuje, a do tego potrzebna jest kupa publikacji i badań.
RalfPi - 06-08-2013, 10:12
kurcze - nie daje mi to spokoju - myślę, że wiem, gdzie może być pies pogrzebany otóż:
generator HHO pobiera ok. 20A, co daje powiedzmy moc: 20A*12V = 240W..
ale jeszcze trzeba znać sprawność przetwarzania energii silnik spalinowy --> alternator. Która z grubsza wynosi 70%.. czyli tak naprawę nasz silnik spalinowy musi pracować z mocą wyjściową 350W (non-stop). Zakładając, że moc silnika w normalnym cyklu pracy to jakieś 10kW, to stanowi jakieś 3.5%.
Czy spalanie gazu browna podwyższy wobec tego sprawność napędu...??
Może tak, ale ja wciąż pozostaję sceptyczny.
[ Dodano: 06-08-2013, 10:14 ]
krzychu napisał/a: | No ja mówię o Polsce. Przecież mamy kilka uczelni technicznych z nastawieniem na motoryzację (szczególnie w mojej okolicy). A tam przecież ciągle się ktoś doktoruje czy profesuje, a do tego potrzebna jest kupa publikacji i badań. |
Coś w tym jest
Myślę, że szkoda o czasu na zajmowanie się tym zagadnieniem - poczekam aż bardziej odważni zainstalują i dorzucą swoje 3gr. do tematu.
Myszon - 06-08-2013, 16:03
A skad masz takie info ,ze 20A?Z moich informacji wynika ,ze na kazdy litr pojemnosci silnika trzeba 0,7litra gazu hho ktory przy dobrej celi wytwarza sie w takich ilosciach juz przy 7 A/min.Szukaj dalej.Do wszystkiego dojdziesz z czasem a moze nawet dalej.
RalfPi - 06-08-2013, 18:17
Myszon napisał/a: | A skad masz takie info ,ze 20A?Z moich informacji wynika ,ze na kazdy litr pojemnosci silnika trzeba 0,7litra gazu hho ktory przy dobrej celi wytwarza sie w takich ilosciach juz przy 7 A/min.Szukaj dalej.Do wszystkiego dojdziesz z czasem a moze nawet dalej. | Myszon - ja nie mam co szukać
Zadałem Tobie kilka pytań, na które do tej pory nie odpowiedziałeś:
1) Dlaczego żaden koncern samochodowy nie podejmuje tego tematu
2) Dlaczego nie słyszałem o tym, żeby jakaś jednostaka naukowa dostała pieniądze na badania na ten temat... a np. Szczecin dostał kasę na badania nad napędem elektrycznym
3) Dlaczego żaden wiodący ośrodek naukowy nie publikuje wyników dotyczących żywotności silników zasilanych HHO...
4) I dlaczego nie podeśleś publikacji, skoro Cię o to proszę.
Jeżeli odpowiesz na powyższe pytania, to mamy wspólny grunt do dyskusji...
Więc jak będzie?
PS Co do 20A, to wyczytałem na Forum, a osoba, która też siedziała w temacie z 2 lata (technik mechatronik) i miała to u siebie mówiła bodajże o 30A...
Myszon - 06-08-2013, 22:28
Hho jest nielegalne.Wiec wszystko masz w tej odp.Nie bede szukal teraz info ktore wykopalem po setkach godzin przed kompem zeby ci cos udowadniac.Dlaczego koncery sie tym nie interesuja??Smieszne pytanie.Poniewaz masz palcic za benzyne tyle ile ci karza.Jak poszukasz to znajdziesz w necie strone, ktora opowiada o dofinansowaniu projektu ktory porusza temat wtrysku wodoru do silnikow spalinowych i to u nas w Polsce.Nie interesuje cie temat to odpusc.Malo wiesz widocznie co sie dzieje.
[ Dodano: 06-08-2013, 22:31 ]
http://wm.pollub.pl/en/wy...alnosc/projekty
punkt 6 i 7
reszte sobie znajdziesz jesli potrafisz
[ Dodano: 06-08-2013, 22:42 ]
http://moto.wp.pl/query,s...l?ticaid=111146
na dole masz tematy o ktore pytasz
[ Dodano: 06-08-2013, 22:51 ]
http://www.youtube.com/watch?v=64gtRWUpk5U
http://www.youtube.com/watch?v=UWhe96CI9S0
cos w tym jest i nikt mi nie powie
sprawa trudna bo znikaja informacje i filmiki na temat hho
RalfPi - 06-08-2013, 23:04
Interesuje mnie bardzo mocno.
Skoro 3 lata "zajmujesz się" zagadnieniem, to chcę się od Ciebie czegoś nauczyć..
ale widzę, że albo chronisz swoją wiedzę.. ale zwyczajnie nie chcesz się dzielić.. a może tej wiedzy zwyczajnie Tobie brakuje - tego nie wiem.
Co do projektów - no proszę - jednak jakieś są..
i co z nich wynika?
nr projektu 0506/R/T02/2009/06
No proszę - projekt dofinansowany na 1'450'000zł..
i jak poszukasz w google scholar pod hasłem:
nazwisko kierownika projektu i HHO..
to znajdujesz jeden artykuł:
Analiza teoretyczna wodorowego wspomagania spalania w silniku samochodowym
- w czasopiśmie za 6 pkt.. Do takich czasopism to z powodzeniem pisze mgr inż...
"Malo wiesz widocznie co sie dzieje. "
"reszte sobie znajdziesz jesli potrafisz"
Odpowiem Tobie tak:
Widocznie Ty mało wiesz co się dzieje i piszesz o nielegalnych, kiepsko przebadanych, o wątpliwej pewności działania układach...
Prosiłem Ciebie grzecznie, o podesłanie linków do:
1) Czasopism z listy filadelfijskiej (w napędzie elektrycznym takich artykułów jest powiedzmy 10'000) - jak chcesz to podeślę Tobie linki
2) Publikacji, albo informacji na temat badań koncernów
3) Rzeczowych filmów z YT.
Ja naprawdę chcę z Tobą pogadać, ale zwyczajnie rozmowa jest jałowa...
I tak na zakończenie:
Myszon napisał/a: | Dlaczego koncery sie tym nie interesuja??Smieszne pytanie. Poniewaz masz palcic za benzyne tyle ile ci karza |
Zadaj sobie kiedyś pytanie dlaczego możesz kupić diesla, który pali 30% mniej jak benzyna...
I dlaczego forsowane są napędy hybrydowe - taki Prius np. pali 4-5l Pb, kiedy taka sama Honda, czy Toyota pali około 7.5l. Jeżeli potrzebujesz informacji.. z chęcią podrzucę Tobie linki - do tego ile takich Toyot jeździ, ile faktycznie palą, jak zbudowany jest ich napęd, z jakich silników, z jakimi magnesami, żłobkami, uzwojeniami, o jakich parametrach i jakiej geometrii, jaka jest sprawność takiego napędu - i znajdziesz takich artykułów DZIESIĄTKI!!!
Myszon - nie wierz w spiski i patrz krytycznie, a zobaczysz, że będzie dobrze
[ Dodano: 06-08-2013, 23:50 ]
Znalazłem sam:
International Journal of Hydrogen Energy 32 pkt - więc czasopismo bardzo wysoko punktowane:
http://www.sciencedirect....19911014558#gr2
i jest tam jak wół napisane:
It was found that the addition of HRG gas has a slight negative impact, up to 2%, on the engine brake thermal efficiency.
i dodatkowo:
Smoke is significantly reduced, up to 30%, with HRG enrichment, while NOx concentrations vary in both senses, up to 14%, depending on the engine operation mode. A relative small amount of HRG gas can be used with favorable effects on emissions and with a small penalty in thermal efficiency.
więc zmniejszamy emisję szkodliwych związków, kosztem zwiększenia zużycia paliwa...
cns80 - 07-08-2013, 08:26
Myszon napisał/a: | A skad masz takie info ,ze 20A?Z moich informacji wynika ,ze na kazdy litr pojemnosci silnika trzeba 0,7litra gazu hho ktory przy dobrej celi wytwarza sie w takich ilosciach juz przy 7 A/min.Szukaj dalej. | A twórcy tego wynalazku twierdzą ze do silnika 1000 ccm potrzeba 1l gazu, ale dla silnika 2000 ccm juz nawet do 6l.
RalfPi napisał/a: | Dlaczego żaden koncern samochodowy nie podejmuje tego tematu
2) Dlaczego nie słyszałem o tym, żeby jakaś jednostaka naukowa dostała pieniądze na badania na ten temat... a np. Szczecin dostał kasę na badania nad napędem elektrycznym
3) Dlaczego żaden wiodący ośrodek naukowy nie publikuje wyników dotyczących żywotności silników zasilanych HHO... | Bo napęd elektryczny jest modny i mozna na nim zarobić (zwłaszcza na eksploatacji). Prądu z rzeki nie nabierzesz
Myszon napisał/a: | Hho jest nielegalne. | Teraz zagadka:
Skoro sprzedawcy i domorośli twórcy tej instalacji twierdzą że spala ona wodór (to bzdura kompletna) to co się dzieje z tlenem podczas tej reakcji ? Wolne
O2 w cudowny sposób nie wyparowuje. Łączy się ze wszystkim co napotka więc w pierwszej kolejności będą to produkty spalania benzyny. Tu na dzień dobry dostajesz tlenki azotu, które są przez ten tlen podbijane do dwutlenków.
I teraz pytanie konkursowe: Jakie właściwości ma gaz NO2 ? Jakie ma gaz N2O4 ?
P.S. Prawdziwi twórcy takich instalacji wcale nie twierdzą ze spala ona wodór, a że wodór jest jedynie katalizatorem. O tym można jeszcze podyskutować, bo spalanie wodoru to bujda kompletna.
|
|
|