To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Problemy z kluczykiem - wymiana baterii, programowanie.

tyku - 21-11-2015, 17:16

Tobey, Możesz śmiało wymieniać. :wink:
W instrukcji obsługi 1-28 jest opisana procedura wymiany baterii.

Tobey - 22-11-2015, 02:36

tyku , a możesz mi podesłać tę stronę, bo w mojej instrukcji tych stron brakuje? Pzdr
tyku - 22-11-2015, 06:57

Proszę: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=44275
:wink:

Bizi78 - 22-11-2015, 08:09

tyku, właśnie w tej instrukcji brakuje stron :P .
CJ105 - 22-11-2015, 11:52

https://www.youtube.com/watch?v=yR6hezVBiag

Tu masz filmik jak to zrobić :)

Tobey - 22-11-2015, 12:29

ale pytanie, co jest napisane w instrukcji, odnośnie samej wymiany: wiem, że czasem jest jakiś czas na wymianę baterii, kiedy pilot się nie rozkoduje...
CJ105 - 22-11-2015, 12:39

Nic o tym nie jest napisane http://imgur.com/5CO7zWb
Tobey - 22-11-2015, 14:11

Wymienione, wszystko działa. Dzięki wszystkim za pomoc. Pzdr
lurek - 30-12-2015, 11:43

Odkopie temat aby nie zakładać nowego. Dziś miałem problem z zamknięciem samochodu. dioda na kluczyku świeci ale samochód nie reaguje, dopiero za 4-5 razem zaskoczył i zamkną drzwi. Dziś na dworze -4 choć samochód był po 20 minutowej jeździe. Zwarcie gdzieś na kablach?

ps. baterie wymieniacie jak padnie czy wg zalecenia (nie ważne że działa)?

apg2312 - 30-12-2015, 12:12

lurek napisał/a:
dioda na kluczyku świeci ale samochód nie reaguje

Zacznij od wymiany baterii.

lurek napisał/a:
ps. baterie wymieniacie jak padnie czy wg zalecenia (nie ważne że działa)?

Poczekaj, aż bateria Ci padnie w takim momencie, że nie masz natychmiastowej możliwości kupna i założenia nowej. Auto owszem, otworzysz kluczem - tylko jak rozbroisz alarm ?

lurek - 31-12-2015, 11:33

Ok zacznę od najprostszego czyli wymienię baterię bo minimum od 3 lat nie wymieniana. Dziwi mnie tylko że otwiera z rana bez problemu a ma problem z zamknięciem (dziś ponownie to samo)
tyku - 31-12-2015, 11:46

lurek napisał/a:
Dziwi mnie tylko że otwiera z rana bez problemu a ma problem z zamknięciem (dziś ponownie to samo)
Może jak poleży kluczyk całą noc to ma jeszcze trochę mocy bateryjka, a za drugim razem już rady nie daje.
Ja ostatnio na wyjazd biorę zapasowy kluczyk (bo nigdy, nic nie wiadomo), a tu zero reakcji.
Szybka zmiana baterii i kluczyk działa poprawnie(pięć lat leżał nie używany). :wink:

lurek - 31-12-2015, 12:12

no może może ale jak już załapie to działa a wyczerpana bateria powinna raczej piknąć raz i paść. Ale wymienię i zobaczę :)

[edit]
Działa - winna jednak bateryjka ;) (uff)

pawelek32 - 06-01-2016, 20:37

witam.
w ostatnim czasie mam problem z alarmem w lancerze.
otwieranie/ zmykanie z pilota nie zawsze działa prawidłowo.
czasami po jeździe nie ma reakcji na zamykanie z pilota (muszę zamykać ręcznie przez lock w drzwiach i zamek w drzwiach kierowcy). następnie np po 2 godzinach przychodzę do auta naciskam unlock i działa normalnie- wszystkie drzwi się otwierają (mimo, że był zamykany ręcznie, bez uzbrajania alarmu).
następnych parę razy działa wszystko ok. za parę dni znowu nie reaguje na lock z pilota.
próbowałem oczywiście drugim kluczykiem i również bez powodzenia.
z kolei jak już działa to łapie sygnał z ok 25-30m, więc baterie chyba są ok.

dodam, że lancer jest z 2008 i ma oryginalny akumulator. jakieś 2mc temu nie bardzo chciał kręcić, więc co jakiś czas go doładowuje. planuję wymianę na przyszłą zimę.
myślicie, że słaby akumulator może powodować wariacje alarmu?

zauważyłam też, że czasami chwilę po rozruchu z okolic zegarów (stacyjki?) słyszę ciche "piknięcie". wg mnie dźwięk ten pojawia się wtedy kiedy jest słabe napięcie akumulatora? też tak macie?

pzdr

apg2312 - 06-01-2016, 21:00

pawelek32 napisał/a:
z kolei jak już działa to łapie sygnał z ok 25-30m, więc baterie chyba są ok.

To akurat o niczym nie świadczy. Tak, jak poprzednio - zacznij od wymiany baterii w pilocie.

pawelek32 napisał/a:
dodam, że lancer jest z 2008 i ma oryginalny akumulator. jakieś 2mc temu nie bardzo chciał kręcić, więc co jakiś czas go doładowuje. planuję wymianę na przyszłą zimę.
myślicie, że słaby akumulator może powodować wariacje alarmu?

Uuuuu...Czyli 8 rok mu już idzie :) Szacun :)
Ale pierwsze, co zrobiłbym jutro z samego rana (bo dzisiaj święto) to pojechałbym na jakiś porządny warsztat/sklep z akumulatorami, i wymieniłbym ten akumulator na nowy. Oczywiście, ze sprawdzeniem ładowania i instalacji elektrycznej.