[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - ETACS - Opcje komputera pokładowego.
DJ Fazi - 05-10-2013, 20:34
To jest funkcja "powitania światłami" da się ją wyłączyć.
raqu - 06-10-2013, 02:23
DJ Fazi napisał/a: | To jest funkcja "powitania światłami" da się ją wyłączyć. |
podobno w trybie skandynawskim nie da się tego wyłączyć, to co jest w instrukcji nie działa.
tokyo - 07-10-2013, 19:27
Witam
Da sie ja wylaczyc, a z ciekawostki mozna rowniez wymienic podswietlenie postojowkami na zapalenie swiatel mijania.
Ostatnio przemaglowalem ETACS i wynika z tego ze funkcje podobne do tych co sa w grupie VW/AUDI, grupie PSA itd sa rowniez dostepne w mitsu.
TYLKO sa zablokowane na poszczegolne rynki zbytu - dlaczego niewiadomo.
Zastanawiam sie na jeszcze jednym,a mianowicie na wyswietlaczu od chyba MY2012 w outlanderach wskazywane sa czujki cofania fabryczne - czy da sie to odpalic w lancerkach.
Takie przemyslenia elektryka )))))))))))))))))))
raqu - 07-10-2013, 20:08
tokyo napisał/a: |
Da sie ja wylaczyc, a z ciekawostki mozna rowniez wymienic podswietlenie postojowkami na zapalenie swiatel mijania.
Ostatnio przemaglowalem ETACS i wynika z tego ze funkcje podobne do tych co sa w grupie VW/AUDI, grupie PSA itd sa rowniez dostepne w mitsu.
TYLKO sa zablokowane na poszczegolne rynki zbytu - dlaczego niewiadomo.
|
dzięki Tokyo
Czy ta funkcja wylaczenia postojówek w trybie skandynawskim przy otwieraniu pilotem to jest normalnie dostepna z komputera, czy jest ukryta?, bo pytałem u dwóch dilerów ( filipowicz i autokrak) i mi powiedzieli że sie nie da wyłączyć , chętnie bym ich oświecił i kazał to wyłączyć.
Coś mi się zdaje że po skończeniu gwarancji czeka mnie jazda na Śląsk w celu korekty kilku ustawień /
raqu - 12-11-2013, 19:59
dv24v napisał/a: | raqu, wszystko sie da jak sie chce |
wszystko się da, ale nikt mi nie odpisał jak to wyłączyć , w dwóch serwisach mi powiedzieli że się nie da, trzeba wziąć pod uwagę że lancery różnią się możliwościami modułu komfortu w zależności od rocznika, mój jest MY2013. Każdy tylko pisze że się da, a nie napisze jak....
Trik - 12-11-2013, 20:23
Każda informacja kosztuje. Może z tego tytułu, Ci z forum co wiedzę taką posiedli, nie pędzą by przekazywać ją całkiem za darmochę na forum. Ja tym osobom się nie dziwię. Tylko raz, w ciągu blisko 6 lat, pojawiła się sekwencja do modułu komfortu (opuszczanie szyb z pilota), z której część na pewno skorzystała
DJ Fazi - 12-11-2013, 21:26
Jako że mój miał taki przypadek że włączył sobie dwa razy sam światła pojechałem z tym do serwisu.
Generalnie wcześniej poprosiłem o wyłączenie trybu skandynawskiego (automat świateł w serwisie) zostawiałem samochód z przełącznikiem ustawionym na ON. Panowie coś próbowali przeprogramować ale im nie szło więc zdecydowali że wymienią ETACS. Wymienili i poprosiłem o ustawienie Follow Me home. Podobno inaczej się nie dało ale mam znowu tryb skandynawski jak otwieram z klamki to zapalają się tylko światełka w kabinie, z pilota mijania + postojówki.
I co jest najzabawniejsze to mam teraz ETACS z 2011 bez automatycznego domykania szyb (UE) ale dało się wreszcie ustawić automatyczne rozkładanie się lusterek przy 30 km/h Nadmienię że wcześniej obiło się to o centralę że ten serwis nie potrafi mi tego włączyć, po obiciu "da się" w nowym ETACS.
Długo by pisać...
Trik - 13-11-2013, 15:46
dv24v napisał/a: | jakas sekwencja |
Wystarczy że nie wspomniałem o sprzęcie (MUT-III), a słowa sekwencja użyłem zamiennie do "czynności poszukiwawczych w oprogramowaniu" (tu tez skrót myślowy), a Tobie przyszło do głowy nie wiadomo co . EOT
tokyo - 13-11-2013, 23:44
Witam
czesc sterownikow posiada podczas otwierania:
1. brak jakiegokolwiek oswietlenia
2. swieca postojowki
3. swieca swiatla mijania
programuje sie to w serwisie poprzez MUT3
ciekawostka
w peugeocie 4008 (nasz asx ) w kluczyku kos jest przycisk ze jak nacisniesz to swieca xenony ( a tak zeby zobaczyc jakie nozki maja lale co przechodza obok autka )) )
bigbox1 - 06-08-2016, 22:51
Odnośnie samych świateł mijania czego dotyczą te ustawienia? To jakaś reakcja świateł na nadjeźdzający samochód czy jak bo tego nie rozumiem (bede wdzieczny jak ktos te opcje świateł opisze szerzej) na płaskim w garaźu światła sie podnoszą jadąc widze ich ruchy ale dziś wracajac nie oświetlonymi drogami światła miałem dość nisko ok10-15m przed samochodem, możliwe że mam coś źle ustawione ?? Mam mojego Lancerka dopiero tydzień 2009r bi
ksenon
DJ Fazi - 08-08-2016, 12:52
Chodzi o powitanie przy otwieraniu auta. Funkcja bardziej znana Follow Me Home.
Ja mam tak ustawione że gdy otwieram z klamki zapalają się postojwe. Jak otwieram z pilota jak jest ciemno (czujnik zmierzchu) włączają się mijania.
jack78 - 24-07-2017, 19:58
Trik napisał/a: | dv24v napisał/a: | A skad wziac tego muta i ile takie cos kosztuje?? |
To podstawowa aparatura ASO. Kosztuje kilkanaście tysięcy jak nie lepiej. Są warsztaty, które mają taki sprzęt.
Sporo jest opisane w dziale Lancera i Outlandera II, tylko trzeba trochę cierpliwości.
Z opisu wynika że masz auto z USA, a nie wszystko zostało na forum opisane.
Z Twojej lokalizacji możesz podjechać na Ukrainę, tam mają podobną specyfikację jak w stanach.
Pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Powodzenia. |
Witam,
Mając dostęp do AutoCOM nie da rady tego zrobić (domykanie szyb)? Obdzwoniłem dziś kilku znajomych mechaników i nikt nie słyszał o MUT3, jedynie mówili mi o AutoCom i jeszcze jakimś innym cudzie za 40k zł, ale nazwy zapomniałem.
brylekVFR - 24-07-2017, 21:34
Ale zaraz, w opisie masz Lancer '05, a temat dotyczy Lancera'07- czyli inny ETACS
jack78 - 24-07-2017, 22:15
Dział 07-XX, a dokładnie 2013
tokyo - 24-07-2017, 22:56
to zle dzwoniles
podjedz to zabaczymy co tam da sie zrobic
i co masz za etacs
|
|
|