ASX Techniczne - LPG w ASX 1.6
marcindym - 19-11-2018, 18:14
Też zagazowałem jak miał 3000km.
Teraz 50 000km i na razie spoko.
Instalacja STAG Q-box, zbiornik 47l, parownik taki malutki, że w lato wyjeżdżam z garażu i za ogrodzeniem już na gazie.
Na przeglądzie pan sprawdzający powiedział; jeszcze tak dobrze (czyli nie za ubogo) wyregulowanej instalacji nie widział.
Założona tak w fabryczne wiązki, że trudno sie połapać. Nabrali się też w serwisie Mitsu.
Zobaczymy jak dalej.
pozdrawiam mitsumianiaków
Haiku - 21-11-2018, 10:48
Z własnego doświadczenia napiszę, że opłaca się montować LPG. Obecnie mam przejechane przeszło 85 tys na LPG. Żadnych problemów. Przy przebiegu 100k km regulowałem luzy zaworowe (czyli po około 50k km na LPG). Różnica na każde 100km to około 20zł. Licząc nawet 15zł biorąc pod uwagę, że auto zużywa trochę benzyny to po przejechaniu 85k km i tak wychodzi zysk 12750zł.
Statystyki kosztów poniżej.
Yorii - 21-02-2019, 15:24
Mam 1.6 4A92 tylko nie w ASX a W lancerze.
Przy 2 000 km założony gaz z salonu. (Stag 300 premium plus)
auto obecnie ma 130 000 tyś. Przy 20 000 km mapa przestawiona na dotryski paliwa, problemów nie było ale mimo wszystko przy agresywnej jedzie lepiej aby coś takiego było ustawione.
Przy 40 000 skasowane luzy. Przy 100 000 sprawdzenie ponownie luzów brak potrzeby regulacji. następna kontrola luzów przy 150 000 i pewnie będzie już trzeba coś podłubać.
Auto robi rocznie kolo 20-30 tyś km. na 6 baków gazu idzie 1 bak paliwa, przy długich trasach na 8 gazu 1 paliwa. Oczywiście te stosunki zależne są od stylu jazdy. plus taki że nie martwię się o stare paliwo w baku ani o układ paliwowy bo jest używany. Koszty eksploatacji pojazdu wrzucane są do aplikacji drivvo. Uwzględnione są w niej wymiany filtrów gazu co 10 tyś km opłatę za przeglądy itd. Z obliczeń wychodzi że po tylu km żadna naprawa głowicy nie jest straszna bo i tak jest się na plusie. Należy tylko pamiętać że gaz się opłaca jak się robi sporo kilometrów i silnik większość czasu pracuje w odpowiedniej temp. A nie odpał auta by podjechać 500m po buły o 6 rano w zimie przy -10
lagiewski - 22-02-2019, 07:57 Temat postu: Moje plany instalacji LPG Witam. Po wczorajszych ustaleniach w przyszłym tygodniu montuję.
Ele: AC Stag 4 Qbox Plus, Reduktor: AC R02, Wtryski: AC W02, Tunap do paliwa i gazu.
Policzyłem i raczej mi się to opłaca. Auto ma teraz 35 000 km i średnio robię około 2500 km miesięcznie. Martwię się jedynie o częste sprawdzanie zaworów ale okażę się w czasie.
Jakieś podpowiedzi mile widziane.
Pozdrawiam.
plecho1 - 22-02-2019, 08:58
Lepiej wtryski ACW03 pojedyncze a nie listwę bo dzięki temu będzie lepsze odwzorowanie układu benzynowego a różnica w cenie to około 210 za ACW02 względem 220 za ACW03. Dodatkowo do wykonania nawiertów musi zostać zdjęty kolektor ssący aby wióry powstałe podczas wiercenia i gwintowania nie dostały się do silnika a na pewno tam się dostaną jak będą wiercić bez zdejmowania.
Regulacja ma być zrobiona podczas jazdy z wykorzystaniem zewnętrznej sondy AFR wetknietej w tłumik.
lagiewski - 07-03-2019, 11:18 Temat postu: Zagazowalem. Zagazowałem.
Polecam firmę NAGAZ z Łodzi
Zestaw: Ele: AC Stag 4 Qbox Plus, Reduktor: AC R02, Wtryski: AC W02, Tunap do paliwa i gazu.
Jak na tą chwilę średnia mi wyszła po przejechaniu 1000 km - 8,3l LPG/100km
marcindym - 01-02-2020, 11:30
Instalacja AC Stag Qbox, pojedyncze wtryski ACW03.
Auto po 66 tyś km zaczęło gasnąć na wolnych obrotach jak zimne, było słabsze i paliło 10-12 l gazu.
W serwisie mitsubishi skasowali mnie (auto na gwarancji) 320 zł za wyszukanie przyczyn szarpania i gaśnięcia, kazali wymienić świece, ew. cewki. I dalej to samo.
To jechałem do gazownika. Trza regulować zawory.
Regulacja zaworów odbywa się szklankami, cena 420 zł.
To dosyć skomplikowana operacja, trzeba rozbierać rozrząd.
Teraz jak nowe, spalanie spadło o 2 litry.
Prawdopodobnie w niektórych autach od początku za małe luzy (japońce, też czasami sake muszą spróbować).
Znajomy kupował auto tak jak ja i regulował dopiero po 111 tyś.
dewrew - 05-02-2020, 16:41
Yorii napisał/a: | Przy 40 000 skasowane luzy. Przy 100 000 sprawdzenie ponownie luzów brak potrzeby regulacji. następna kontrola luzów przy 150 000 i pewnie będzie już trzeba coś podłubać. |
co masz na mysi mowiac "skasowane luzy"? wymienione szklanki?
marcindym napisał/a: | Regulacja zaworów odbywa się szklankami, cena 420 zł. |
za 420zł dostałeś 16 popychaczy? gdzie?
marcindym - 05-02-2020, 23:46
Cena za sprawdzenie i wyregulowanie zaworów wyniosła 420 zł u gazownika do którego jeżdżę się serwisować.
Przeważnie wyklepane są zawory wydechowe.
Po dokonaniu pomiaru luzu zaworowego, mierzy się grubość szklanek.
Niektóre pasują w inne miejsca a inne trzeba dać nowe lub szlifować. Więc, nie wszystkie się wymienia.
Marcino - 06-02-2020, 07:51 Temat postu: Re: Zagazowalem.
lagiewski napisał/a: | Zagazowałem.
Polecam firmę NAGAZ z Łodzi
Zestaw: Ele: AC Stag 4 Qbox Plus, Reduktor: AC R02, Wtryski: AC W02, Tunap do paliwa i gazu.
Jak na tą chwilę średnia mi wyszła po przejechaniu 1000 km - 8,3l LPG/100km |
Co daje ten Tunap???? Bo to jakas sciema. Skoro nie czysci to co ma chronić.....
Znalazłem w necie...
Właściwości:
Optymalna ochrona przed osadzaniem się złogów na zaworach;
Zapobiega oksydacji gazu płynnego;
Znakomita ochrona antykorozyjna całego układu;
Wiąże skroploną wodę.
Uwaga!
Preparat nie usuwa zanieczyszczeń znajdujących się już na zaworach i gniazdach zaworowych. Dzięki zastosowaniu preparatów zabezpieczamy przed zwiększaniem się tych zanieczyszczeń (złogów)
CENA NIE ZAWIERA ADAPTERÓW!
Zastosowanie:
Podczas montażu instalacji gazowej;
Przy każdym przeglądzie układu;
Podczas naprawy układu
plecho1 - 06-02-2020, 08:53
Wielu gazowników twierdzi że to działa ale też wielu że nie działa Moim zdaniem jednak nie zbyt dział podobnie jak lubra bo nawet na prostą logikę Jest to płyn więc zmiesza się z płynnym gazem który w postaci płynnej dociera do reduktora więc po wyjeżdżeniu do zera w zbiorniku już tego nie będzie. Więc jeśli nawet działa to tylko jednorazowo a cena jest dość duża by aplikować to przy każdym tankowaniu.
juar_78 - 17-09-2020, 22:12
A ja mam pytanie takie. Jak butla LPG (pojemność) wchodzi do ASX bez podnoszenia podłogi? Jak zakładam, nie będzie różnicy – bez względu na to, który to lift ASX-a?
marcindym - 24-09-2020, 15:33 Temat postu: Butla Asx
juar_78 napisał/a: | A ja mam pytanie takie. Jak butla LPG (pojemność) wchodzi do ASX bez podnoszenia podłogi? Jak zakładam, nie będzie różnicy – bez względu na to, który to lift ASX-a? |
Butle mam 65 cm x 18 cm ma 47 l gazu przy tankowaniu wchodzi max 38 l.
Podłoga podniosła się o około 3 cm, a ma wymiary 100 cm x 82 cm czyli ubyło około 24 litry.
Bagażnik w ASX-sie to 430 litrów ale z schowkami pod podłogą Więc ubytek niewielki.
Jadąc na wakacje do Chorwacji wywaliłem wszystkie plastiki naokoło butli i wierzcie mi naprawdę weszło bardzo dużo rzeczy. Pozdrawiam.
[ Dodano: 24-09-2020, 15:42 ]
Ta lubryfikacja powoduje mniejsze osadzanie się nagaru, co wiąże się z mniejszym nagrzewaniem gniazd,
ale materiał z którego są wykonane niestety w tych silnikach przy gazie kapituluje.
Po czasie robimy głowicę z wymianą gniazd zaworowych i zaworów na materiał dla LPG za około 3000 zł i tak jesteśmy do przodu o kilkadziesiąt tyś złotych na paliwie. Nie ma strachu, dobry mechanik i śmigamy dalej.
pitt63 - 24-09-2020, 21:12
marcindym Coś mi się wydaje, że z tą oszczędnością kilkadziesiąt tysięcy to Cię poniosło. Napisz proszę, jakie masz zużycie LPG, jak często regulujesz zawory i wymieniasz świece. Moim zdaniem uważam, że przy przebiegu 10 czy nawet 15 tkm w roku to instalacja gazowa w ASX się nie opłaca. Koszty są zbyt duże w stosunku do potencjalnych oszczędności. Trzeba bowiem wziąć pod uwagę koszt instalacji (u mnie około 4000 zł), wspomnianych regulacji zaworów i częstsze wymiany świec i filtra powietrza, droższe przeglądy i same przeglądy instalacji LPG. Do tego trzeba dodać zużycie benzyny, bo przecież na samym gazie ten silnik nie pojedzie i musi mieć dotrysk Pb. Trzeba też uważać na inne spowodowane gazem uszkodzenia np. sondy lambda itp. Jednym słowem według mnie bez sensu.
Laknat - 25-09-2020, 07:04 Temat postu: Re: Butla Asx
marcindym napisał/a: |
Po czasie robimy głowicę z wymianą gniazd zaworowych i zaworów na materiał dla LPG za około 3000 zł i tak jesteśmy do przodu o kilkadziesiąt tyś złotych na paliwie. Nie ma strachu, dobry mechanik i śmigamy dalej. |
Wychodzi na to, że montując gaz do ASX po jakimś czasie mamy na całkiem nowy samochód. Bo za kilkadziesiąt tyś. złotych zaoszczędzonych na paliwie to już da się coś nowego kupić.
|
|
|