To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Problem z alarmem, immobilizerem - Lancer CYxA

po.miras - 02-06-2013, 18:00

Nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy ten alarm ma taką funkcję.
To jak zamykać szyby z pilota (może coś źle robię)

Luk - 02-06-2013, 19:49

po.miras napisał/a:
To jak zamykać szyby z pilota (może coś źle robię)

Zamknij samochód naciskając raz lock. Teraz naciśnij lock jeszcze raz, ale przytrzymaj dłużej, powinien zacząć zamykać szyby. Podobnie można też otwierać szyby (tylko przednie), ale używając unlock.

Trik - 04-06-2013, 02:18

To funkcja w kompie auta nie w alarmie.
BTW. Otwierania szyb z pilota.
Jeśli zaczną się opuszczać to przy otwarciu drzwi szyby się zatrzymają, opuszczanie można jednak dokończyć tylko manualnie dodatkowo razem z szybami tylnymi. Jeśli doczekasz do końca opuszczania, to po otwarciu drzwi można samodzielnie opuścić pozostałe dwie tylne. Standardowo przez 30 sec jest zasilanie na przyciskach szyb.
Nie musisz tez zamykac ponownie samochodu. Wystarczy dwa razy piknąć UNLOCK, przy czym za drugim razem trzeba przytrzymać przycisk na dłużej ok 3-5 sec. tak jak pisał Luk,

tokyo - 11-06-2013, 07:47

Witam
Mozna to zrobic z funkcji alarmu oraz z kompa samochodu TYLKO DO ROKU 2010.
Pozniej trzeba dokladac moduly i dziala tylko z funkcji alarmu.
Pozdrawiam

piker - 21-10-2013, 09:06

Witam. Posiadam Lancerka od 2 dni :D I od razu pytanie odnośnie alarmu Gemini. Samochód otwiera się/zamyka tylko z mignięciem kierunkami. Ale czy rozbraja/uzbraja się alarm? Nie zapala się dioda, stąd moje pytanie. Jest możliwe, że ktoś dezaktywował uzbrajanie? Jak to ustawić? Mam taki dodatkowy kluczyk do wetknięcia w specjalne gniazdo.
Luk - 21-10-2013, 09:39

piker napisał/a:
Nie zapala się dioda, stąd moje pytanie

A czekałeś dłużej? Alarm uzbraja się po pewnym czasie, poczekaj minutę, dwie.
piker napisał/a:
Jest możliwe, że ktoś dezaktywował uzbrajanie?

Możliwe.
piker napisał/a:
Jak to ustawić? Mam taki dodatkowy kluczyk do wetknięcia w specjalne gniazdo.

Rodzajów alarmów jest mnóstwo, chociaż wiesz jaki to alarm? Mógłbyś poszukać instrukcji w necie. A jak nie, to do dowolnego warsztatu car-alarm...

Lucas123w - 21-10-2013, 10:50

Po paru sekundach dioda powinna migać jest w tym gnieździe o którym piszesz. Trzeba by było zobaczyć co na to instrukcja, powinna być dodatkowa książka do tego alarmu. Sprawdź czy wszystkie drzwi są dobrze zamknięte.
piker - 21-10-2013, 11:55

Alarm Gemini. Ale nie pamiętam oznaczenia. Mam do niego instrukcję w domu. Ale zanim zacznę kombinować chciałem podpytać. Wiecie, nie chcę sobie przez przypadek unieruchomić autka :lol: Jeszcze spróbuję poczekać dłużej niż niecałą minutę. Może jest dłuższy czas uzbrajania ustawiony.
bart210 - 21-10-2013, 18:16

Potwierdzam, alarm uzbraja się po czasie.
Uwex - 22-10-2013, 07:59

bart210 napisał/a:
...uzbraja się po czasie.

powinno po 30 sek.

verso - 22-06-2014, 14:48

W moim Lancerku alarm gemini właśnie odmówił współpracy. Centralny działa ale alarm się nie wyłącza. Auto po chwili wyje. Odpięcie klemów nic nie daje, ale jak dobrze pamiętam te alarmy mają dodatkowe zasilanie.
Przy jednym z kluczyków jest "czujka kodowa" a przy szybie gniazdko do niej. Ale jak w takim przypadku się tym posłużyć?
Czy ktoś wie gdzie ASO z Boguchwały montowało centralki? Bo też nie mogę odszukać.
Pomożecie?

Zbigi - 22-06-2014, 21:59

verso napisał/a:
W moim Lancerku alarm gemini właśnie odmówił współpracy. Centralny działa ale alarm się nie wyłącza. Auto po chwili wyje. Odpięcie klemów nic nie daje, ale jak dobrze pamiętam te alarmy mają dodatkowe zasilanie.
Przy jednym z kluczyków jest "czujka kodowa" a przy szybie gniazdko do niej. Ale jak w takim przypadku się tym posłużyć?
Czy ktoś wie gdzie ASO z Boguchwały montowało centralki? Bo też nie mogę odszukać.
Pomożecie?

Gratuluję odwagi w podawaniu na forum szczegółów dotyczących Twoich zabezpieczeń :twisted:

verso - 23-06-2014, 14:29

No dobra, było chaotycznie bo auto gdzie indziej a ja gdzie indziej.
Mam juz wymontowaną centralkę alarmu gemini (chwilowo nie dało się inaczej -Alarm odciął funkcje życiowe auta).
Czy znacie kogoś w Wawie kto robi takie alarmy?
U dystrybutora mówią że tylko ASO - do tej opcji nie jestem przekonany. A ukogoś przypadkowego zapewne usłyszę że trzeba wymienić na nowy - to też słabe rozwiązanie.
Może ktoś w Wawie miał już problem alarmem tej marki i może kogoś polecić...

AleksB - 20-09-2015, 09:26
Temat postu: Problem z immobilizerem/alarmem po odłączeniu akumulatora
Cześć,

Dzisiaj rano przyszedł koniec na mój akumulator... Postanowiłem go naładować, więc odkręciłem klemy i podłączyłem prostownik. Gdy klemy zostały ponownie podłączone alarm wydał 3 dźwięki i zaświeciła się na stałe dioda:

Alarm nie wyje, ale rozrusznik ani drgnie po przekręceniu kluczyka. Próbowałem go odblokować przez przyłożenie części podpiętej do kluczyka, ale nic to nie daje.

Znalazłem już jeden temat na forum, który opisuje awaryjne wyłączanie, ale nie wiem czy kombinować z przyciskiem PA, bo nie mam problemu z wyjącą syreną: http://forum.mitsumaniaki...c.php?p=1167961

Czy ktoś wie jak rozwiązać problem?

Pozdrawiam :)

mjsystem - 20-09-2015, 09:36

AleksB napisał/a:
Znalazłem już jeden temat na forum, który opisuje awaryjne wyłączanie
No to go kontynuuj. Twój temat tam przenoszę.