Nasze Miśki - Mitsubuszi Galant daboss'a vel. Wkurzony
daboss - 23-01-2014, 07:12
Hugo napisał/a: |
Tylko centralkę kupujesz i podłączasz zamiast oryginalnej. Kumpel podłączył mi tak w poprzednim Galu i wszystko smigało jak należy. Nic w drzwiach nie ruszasz. |
Nawet mastera w drzwiach kierowcy nie trzeba zakładać? Powiedz mi jeszcze Hugo, czy to była oryginalna centralka, czy mogę sobie jakąś z allegro za stówkę kupić? I gdzie szukać tej centralki oryginalnej w moim galu?
Hugo - 23-01-2014, 07:54
Ja kupiłem właśnie na alle... za 60 zł chyba 5 lat temu Oryginalna centralka jest chyba przy tunelu centralnym po lewej stronie, ale to nieważne. Ktoś kto ma o tym pojęcie odetnie się od niej przy skrzynce bezpieczników i w tych okolicach podepnie nową centralkę (tak ja miałem zrobione).
daboss - 23-01-2014, 14:19
A gdybym chciał jeszcze żeby szyby się domykały i żeby można było otworzyć bagażnik z pilota? Wiem, że do bagażnika będzie potrzebny dodatkowy siłownik. A jak jest z tym domykaniem? Też musi być jakiś dodatkowy układ?
Zastanawiam się nad tym zestawem:
http://allegro.pl/sterown...3885627594.html
albo jakimś innym (bo ten chyba nie ma opcji domykania szyb) z pilotem w formie scyzoryka - zawsze chciałem taki mieć, a teraz jest moja szansa
Hugo - 23-01-2014, 14:24
daboss napisał/a: | http://allegro.pl/sterown...3885627594.html | Dokładnie tej firmy miałem montowany. Działało bez zarzutu. Te piloty-scyzoryki z zestawu to będzie niezły badziew za taką kasę, napewno się szybko zniszczą.
Co do domykania szyb to jest niezły problem, z tego co wiem to tylko deejay to rozpracował.
daboss - 23-01-2014, 14:28
No właśnie widziałem scyzoryk po przejściach w firmowym Fiacie Ducato - wyglądał słabo i sprężyna już za dobrze nie trzymała - może gdzieś będzie zestaw z lepiej wykonanymi scyzorykami.
goofy_LLE - 23-01-2014, 16:28
daboss napisał/a: | No właśnie widziałem scyzoryk po przejściach w firmowym Fiacie Ducato |
Fabryczne scyzoryki (z nowych samochodów) mają o wiele większą żywotność od tych oferowanych na allegro made in China.
daboss - 23-01-2014, 17:06
Tak, ale tamten był chyba dorabiany.
sveno - 23-01-2014, 22:14
daboss napisał/a: | A gdybym chciał jeszcze żeby szyby się domykały | temat dla wytrwałych. Ja poległem: za dużo roboty, kasy, nakładu pracy (trzeba ciągnąć kable do wszystkich drzwi) w porównaniu do efektu. Wierz mi lepiej zgasić auto i szarpnąć ten przełącznik od szyby, żeby się zamknęły, jest funkcja auto, więc nie trzeba trzymać. Problem jest w tym, że siłowniki szyb nie są na kablach + - tylko na magistrali, w dodatku tracą zasilanie po około 30sec od wyjęcia kluczyka ze stacyjki
daboss napisał/a: | z pilotem w formie scyzoryka | kolejny problem, musisz rozwalić fabryczny kluczyk, żeby wyjąć fasolkę od IMMO, no chyba, że zakodujesz nową fasolkę, ale wtedy koszt 100-150zł za jeden kluczyk. Druga kwestia to jakość tych scyzoryków. Szwagier złamał w stacyjce oryginalny scyzoryk Audi, szczęście, że pod domem, a niech Ci się to przydarzy na wakacjach 500km od domu?
Trzecia kwestia to długość. Zwróć uwagę, że kluczyki od Galanta są dosyć długie i grot mógłby nie zmieścić się w scyzoryku.
Przepraszam za brutalne sprowadzenie na ziemię
daboss - 23-01-2014, 22:17
sveno napisał/a: | musisz rozwalić fabryczny kluczyk, żeby wyjąć fasolkę od IMMO |
Słuchaj, ja mam komplet chyba 4 kluczy - dwa czarne, jeden szary (bez ząbków na samym czubku) i taki jeden cały metalowy Silica Italy czy coś tam. I każdy z nich otwiera auto, każdy odpala i wszystkie działają - więc ja nie wiem jak to jest z tym immo u mnie.
fj_mike - 24-01-2014, 12:44
daboss napisał/a: | i taki jeden cały metalowy Silica Italy czy coś tam. I każdy z nich otwiera auto, każdy odpala i wszystkie działają - więc ja nie wiem jak to jest z tym immo u mnie. |
Zatem masz wyłączone/wywalone Immo.
daboss - 24-01-2014, 18:07
fj_mike napisał/a: | Zatem masz wyłączone/wywalone Immo. |
Coś w tym jest
24-01-2014
Dzisiejszy dzień uważam za udany. Wyczyściłem wraz ze znajomym przepustnicę, styki czujników, które były marudne i wszystko co wyczyścić było trzeba. Następnie uczenie wolnych obrotów (trochę na odpierdziel, ale było). Efekt przerósł moje oczekiwania: nie trzęsie się jak się trząsł, cichutko pracuje, równo. Jestem zakochany!
Dodatkowo sprawdziliśmy ładowanie (w temperaturze ok +10C). Zgaszony: 12,6V. Na chodzie: 15,6V. I tu moje pytanie - czy panikować, że alternator przeładowuje akumulator, czy tak ma być?
Musze jeszcze ponownie wymrugać błędy, bo być może rozwiązał się problem z TPS-em. Nie zrobiłem tego dzisiaj bo gdzieś zgubiłem spinacz .
Jak na razie nie wyjaśniło się czemu Miś ma problemy z odpalaniem na ciepłym silniku (głównie pali, ale czasem ma problem, jakby nie dostawał paliwa). Czy błąd pompy paliwa powinien się wymrugać, czy nie jest ona tym objęta? Czy winą może być zasyfiony filtr paliwa? Jakiś czas temu zbrakło mi paliwa i jechałem ze 3km na oparach, ledwo dojechałem do stacji i od tego momentu ma problemy. Pewnie zassał jakiś syf ze zbiornika - dlatego właśnie podejrzewam pompę lub filtr.
A z dobrych wiadomości: być może już jutro (jeśli pojadę na wulkanizację) Miś zostanie obuty w zimowe Pirelli Winter 195/65/15 91T. Nie są najnowsze, bieżnika jest na dwóch ponad 6mm na pozostałych trzech 5mm, ale są w o wiele lepszym stanie niż te obecne, a do tego kosztowały mnie 30zł/szt.
sveno - 24-01-2014, 18:29
daboss napisał/a: | Na chodzie: 15,6V. | za dużo. Optymalnie to 14-14.5V
Regulator napięcia poszedł się kochać.
robertdg - 24-01-2014, 18:37
daboss napisał/a: | Czy błąd pompy paliwa powinien się wymrugać, czy nie jest ona tym objęta? Czy winą może być zasyfiony filtr paliwa? Jakiś czas temu zbrakło mi paliwa i jechałem ze 3km na oparach, ledwo dojechałem do stacji i od tego momentu ma problemy. Pewnie zassał jakiś syf ze zbiornika - dlatego właśnie podejrzewam pompę lub filtr. | Nie, najlepiej sprawdzić manometrem ciśnienie paliwa w układzie, filtr paliwa warto wymienić
daboss - 24-01-2014, 19:10
sveno napisał/a: | za dużo. Optymalnie to 14-14.5V
Regulator napięcia poszedł się kochać. |
Czyli altek do wymiany/regeneracji, czy obejdzie się za wymianą czegoś mniejszego?
Czy to że przeładowuje może mieć jakiś negatywny wpływ na coś innego poza akumulatorem?
robertdg napisał/a: | najlepiej sprawdzić manometrem ciśnienie paliwa w układzie |
a gdzie taką usługę można wykonać, jakie jest prawidłowe ciśnienie i czy to jednoznacznie powie mi że pompka ma problem?
robertdg - 24-01-2014, 19:21
daboss napisał/a: | Czyli altek do wymiany/regeneracji, czy obejdzie się za wymianą czegoś mniejszego?
Czy to że przeładowuje może mieć jakiś negatywny wpływ na coś innego poza akumulatorem? | Może palić obwody elektroniczne
daboss napisał/a: | a gdzie taką usługę można wykonać, jakie jest prawidłowe ciśnienie i czy to jednoznacznie powie mi że pompka ma problem? | W warsztacie co ma taki miernik, nominalne ciśnienie paliwa na biegu jałowym 2,65bar
|
|
|