Nasze nieMiśki ;-) - Powrót do korzeni - Toyota :-)
idas - 19-06-2013, 12:59
Nie neguję tego że był malowany tu i ówdzie;) To widać, póki jednak lakier nie będzie odpadał to mnie to wcale nie ziębi, kupić 13 letnie auto niemalowane to ciężka sprawa Ważne że geometria/podłużnice nie ruszone
Uwex - 19-06-2013, 17:26
idas- oczywiście, masz rację Napisałem, żebyś wiedział ( gdybyś nie wiedział )
idas - 20-06-2013, 07:53
Moim zdaniem jest lakierowany tylny zderzak i przedni zderzak co do reszty to nie wiem ;P
Jeszcze kilka zdjęć z innych niż poprzednio szkieł:
85mm f1.8
20mm f2.8
idas - 25-06-2013, 17:25
Dojechał nowy zestaw car-audio:
Jednostka sterująca JVC KW-R600BT, głośniki Powerbass S-6C, kabelki zasilające holywood 8GA (wystarczy do moich zastosowań ) i dystanse z MDF do VIIgen. Drzwi będę wygłuszał, ale najpierw chcę się zabrać za wymianę siłownika centralnego od strony kierowcy, a dostać to dziadostwo z wersji LHD to nie lada sztuka... W ostateczności wleci z anglika, ale po przeróbce wtyczek niestety nie rygluje wszystkich zamków po manualnym przekręceniu kluczyka po stronie kierowcy :/
Audio zasilane będzie pewnie na początek wzmakiem z lancera, jak finanse pozwolą to zanabędę coś nowego zanim sprzedam lancka coby nowy nabywca miał kompletne car-audio... Z innej beczki przestawiałem ostatnio lancera i po podłączeniu klemy minusowej która nie była podłączona 2 tygodnie auto odpaliło dosłownie od strzała, nawet nie słyszałem kręcenia silnikiem! Przy tej pogodzie jednak obawiam się że im dłużej będzie stał tym go bardziej rdza zeżre... :/
rosomak1983 - 27-06-2013, 14:26
idas, ładny jest szczególnie przód nie myslałes jednak nad ładniejsza felga
idas - 27-06-2013, 21:46
rosomak1983 napisał/a: | nie myslałes jednak nad ładniejsza felga |
Rosomak przeczytaj raz jeszcze pierwszy post Te felgi planuję zostawić na zimówki.
Zastanawiam się nad sprężynami sportowymi... w sumie auto jest sporo wyższe od lancera, choć siedzi się w nim jakby niżej (wiem dziwne, ale takie mam uczucie :]).
Dzisiaj zmieniłem uszczelkę pokrywy zaworów, przy okazji zdjęcie silniczka:
wygląda całkiem czysto Wymontowałem również oryginalne radio i wrzuciłem JVC, zamontowałem mikrofon obok stacyjki i muszę powiedzieć że rozmawia się przez ten zestaw bardzo fajnie Wkrótce montaż głośników i wygłuszenie drzwi - najpierw siłownik kierowcy od zamka Będzie anglik, trochę przerobić trzeba, ale dam radę
Uwex - 28-06-2013, 09:09
idas napisał/a: | w sumie auto jest sporo wyższe od lancera |
chyba coś źle oceniłeś ?
Lancer CB4A - 1385 mm
Celica VII - 1305 mm
Chyba, że się mylę ?
idas napisał/a: | choć siedzi się w nim jakby niżej | - i tak jest
A sprężyny sportowe jak najbardziej- byle by tylko progresywne ! Całkiem inaczej się Celina prezentuje
idas - 28-06-2013, 09:29
Na 100% mam niżej prześwit w lancerze niż w celinie, pójdę dziś zmierzyć nawet z przodu są eibachy sportowe, może to coś daje;P Celiną nie boję się w ogóle krawężników, lancerem co wjazd to obawa że o coś zahaczę:) No właśnie wiem że Celica obniżona to jedyna słuszna celica, trochę się jednak tego boję choć co to jest te 3cm w dół... w sumie niewiele
Ale to w niedalekiej przyszłości bo na razie muszę się zająć porządnym car-audio
Uwex - 28-06-2013, 12:39
idas napisał/a: | Na 100% mam niżej prześwit w lancerze niż w celinie, |
no to jest całkiem coś innego niż :
idas napisał/a: | w sumie auto jest sporo wyższe od lancera |
z tym nie polemizuję, bo nie widziałem Twojego Lancera .
idas napisał/a: | trochę się jednak tego boję choć co to jest te 3cm w dół... |
nie ma czego ! obniżyliśmy Celinę o 3,5 cm i jest OK . I nawet nie jest za twardo, ale to już zależy od sprężyn- różnych firm są o bardzo różnej charakterystyce.
idas - 28-06-2013, 13:12
Uwex napisał/a: | no to jest całkiem coś innego niż : |
No to się dogadaliśmy:D fakt wysokość raczej oznacza to co podałeś
Jakie masz sprężyny zamontowane? Ja myślałem o eibachach -30, ale ludzie mają pomontowane jamexy (tu już -35) i nie narzekają, a wręcz chwalą
zastanawiam się również jak to amortyzatory zniosą, do celiny nowe amorki strasznie drogie...
Uwex - 28-06-2013, 13:34
idas- co do amortyzatorów- bardzo różnie to wygląda- jedni piszą, że po obniżeniu szybko fabryczne wysiadły, inni, że jeżdżą bez problemu i nic się nie dzieje. Ciężko chyba jednoznacznie stwierdzić- prawdopodobnie zależy to od sprężyn jakie się założy i stanu czy marki amortyzatorów. U mnie jest OK, ale mało na obniżonym zawieszeniu na razie przejechane.
Co do sprężyn- piszesz o eibachach -30 lub jamexach - 35. To całkiem inna półka- zarówno cenowa jak i renoma firmy. O Jamexach czytałem sporo negatywnych opinii, że twarde, pękają czasami i właśnie o szybkich problemach z amortyzatorami seryjnymi.
Myśmy montowali holenderskie V-maxx ,ale u nas praktycznie niedostępne. Cena do przyjęcia- 116 euro. Sprawują się b. dobrze- w zasadzie nie ma różnicy w normalnej jeździe.
A gdy dostaną w kość, to się utwardzają- dlatego powinny być zakładane sprężyny progresywne (no chyba, że do sportu).
No i nie ma problemu, że za nisko- chociaż Celina jest jeszcze obniżona ospojlerowaniem. O to się nie martw- trzeba tylko patrzeć gdzie się jedzie
idas - 03-07-2013, 21:23
Uwex napisał/a: | To całkiem inna półka- zarówno cenowa jak i renoma firmy |
Oczywiście, wiem o tym, zastanawiałem się tylko czy warto dopłacać, bo niektórzy jamexy chwalą Jednak jak będzie gleba to na 90% na eibachu, lancer miał takie springi to dlaczego celina ma być gorsza
Dzisiaj przeszczepiłem siłownik zamka centralnego kierowcy z anglika. Nie mam pojęcia dlaczego angielskie siłowniki mają dużo mocniejszą i lepszą budowę niż te LHD... Trochę rzeźby było, łączenie na kostki elektryczne (zupełnie inne wtyczki i ilość przewodów!!!) ale operacja się udała pacjent nie zmarł ;P Wszystko śmiga jak należy, teraz przyjdzie wygłuszenie drzwi!!! Zamontowane już nowe radio JVC, świetnie się komponuje, a jako że ma ustawiane kolory to obecnie jest pod kolor zegarów, o tak:
Przy okazji po podłączeniu kompa przez ELM327 zauważyłem błąd kata (CE mi nie wyskoczyło) tzn niska sprawność katalizatora. Na razie się nie przejmuję bo zatankowałem może gorsze paliwo (bliska...) plus środek do czyszczenia wtrysków, więc może przez to spaliny się nie zgadzają (toyota jest podobno bardzo czuła na te sprawy...). Przy okazji jednak powęszyłem na rynku i jak dalej błąd się będzie pojawiał to wleci kat sportowy z wkładem metalicznym magnaflow spełniający EURO3
Auto przy okazji umyte:
Owczar - 03-07-2013, 21:47
W jakim rozmiarze to radyjko? To jakieś niepełne 2din?
robertdg - 03-07-2013, 21:49
idas napisał/a: | Przy okazji jednak powęszyłem na rynku i jak dalej błąd się będzie pojawiał to wleci kat sportowy z wkładem metalicznym magnaflow spełniający EURO3 | Wkład powinien być ceramiczny, metalowy jest nic nie wart
idas - 03-07-2013, 22:34
robertdg napisał/a: | Wkład powinien być ceramiczny, metalowy jest nic nie wart |
Jesteś pewien? Import tuner twierdzi co innego Ceramiczny jest mniej wytrzymały na temperaturę i bogatą mieszankę (jedno się z drugim łączy;-)).
test katów
Ten magnaflow ma 200cpsi i spełnia normę euro3 przy zagwarantowanym lepszym przepływie zreszta sprzedaje się jak ciepłe bułeczki;)
Owczar napisał/a: | W jakim rozmiarze to radyjko? To jakieś niepełne 2din? |
Normalne 2DIN, miałem maskownice boczne w radyjku sony (ono było montowane w "lepszych" egzeplarzach celi fabrycznie) i przełożyłem, wszystko pasuje idealnie
|
|
|