[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Skrzynia biegów - pytania, problemy techniczne.
LuckyLegs - 01-03-2016, 20:24
u mnie jest podobnie, skrzynia ciężko chodzi do momentu aż się "rozgrzeje", takie mam wrażenie, tylko na zimnym silniku. Później nie ma problemów. Też myślałem o wymianie oleju, ale poczekam z tym do przeglądu.
Golotheman - 02-03-2016, 06:58
Najgorsze jest to, że skrzynia jest takim dziwnym ustrojem, że wszyscy mechanicy boją się ruszać temat. Kiedyś skrzynia chodziła źle, to myk - skrzynia na stół i się sprawdzało co tam słychać. Dzisiaj chcą Cię zbyć kosztami z kosmosu (już dostawałem informacje o tym, że samo otwarcie i złożenie skrzyni to 1300 zł.. ) byleby tylko dać sobie siana. Dlatego czasami bardziej opłacalne jest zajechać skrzynie i wymienić na używkę albo dać swoją do remontu... bo takie "sprawdzanie" nie jest niestety opłacalne... A zazwyczaj padają krążki synchronizatorów i tyle... Albo łożyska.
Ciekawe, że nigdy nie ma problemów z wymianą sprzęgła w autach, ale jak mówisz o skrzyni to wszyscy oczy otwierają... A tu i tu się skrzynię zdejmuje. Mam świadomość, że otwarcie skrzyni to komplet uszczelnień, simmeringów itp., no ale jedziesz do mechanika w mechanicznej sprawie a nie tylko wymiana płynów i papa...
LuckyLegs - 02-03-2016, 07:34
Ze skrzynią miałem niezłe cyrki w swoim chevrolecie, którym wyjechałem z salonu i równo co 20tys. km sypał się wybierak - wypluwało trójkę, za każdym razem. Oczywiście w ramach gwarancji mi to robili z oplu za darmo, ale w nowym aucie takie rzeczy były nie do pomyślenia. Dowcip dodatkowo polegał na tym, że w międzyczasie Chevrolet wycofał się z Europy i dostępność części była, delikatnie mówiąc, ograniczona
Dlatego teraz może przewrażliwiony jestem i za każdym razem jak mi nie wejdzie gładko jakiś bieg, to zaczynam się pocić
LukasiusPomorze - 02-03-2016, 09:19
Trochę już upłynęło czasu od ostatniego wpisu niemniej jednak podzielę się moimi odczuciami odnośnie SST.
Na zagranicznych forach wyczytałem że dla zachowania w dobrej kondycji jednego z najdroższych mechanizmów w samochodzie czyli automatycznej skrzyni biegów warto jednak wymieniać olej częściej niż proponuje producent.
Olej wymieniłem ponieważ w zimie zmiana biegów po starcie(na zimnym silniku) trwała znacznie dłużej, tzn. zmiana biegów następowała 400obr wyżej niż zwykle - to bardzo irytujące.
Zdecydowałem się na :
Filtr : FILTRAN PA66 GF30, 1-1013-004 / Ford 1589089
Olej : CASTROL TRANSMAX DUAL
Teoretycznie samochód miał przebieg ledwo powyżej 40 000 km ale przy second hand różnie bywa z przebiegiem. Tak czy inaczej stary olej wyglądał całkiem dobrze.
Po wymianie różnica w pracy skrzyni miała raczej charakter subiektywny, czyli niby trochę lepiej ale szału nie było. Główną zaletą była cicha praca ale tylko przez pierwsze 5000 km.
Po wymianie oleju w zimie jest tak samo jak na starym oleju czyli trochę wyżej kręci zanim zmieni bieg.
Przynajmniej człowiek jest spokojniejszy...
PS: czy ktoś może ma na stanie starą miskę od sst bo moja trochę krwawi i chciałem wykonać nową z aluminium (ta z tworzywa kosztuje 1300 zł).
.swat. - 04-05-2016, 11:12
Golotheman napisał/a: | Dzisiaj chcą Cię zbyć kosztami z kosmosu (już dostawałem informacje o tym, że samo otwarcie i złożenie skrzyni to 1300 zł.. ) byleby tylko dać sobie siana. | Właśnie miałem przygodę ze swoją skrzynią biegów. Od kilku miesięcy dochodziły stukania w czasie jazdy. Im dłużej, tym coraz głośniej. Byłem z tym dwukrotnie w ASO, ale tam za każdym razem stwierdzano, że wszystko jest OK. Gdy podjechałem wreszcie do znajomego mechanika ten praktycznie od razu, na ucho, stwierdził, że jest to najprawdopodobniej uszkodzone łożysko w skrzyni biegów. Rozłożenie skrzyni i inspekcja potwierdziła : jedno łożysko oraz łożysko oporowe sprzęgła do wymiany. W skrzyni zero opiłków, płyn w normie. Reszta też w idealnym stanie, w tym sprzęgło. Ostatecznie całość wyniosła mnie ok. 1500 złotych. Rozłożenie + naprawa (500+400) plus części. Teraz jeździ jak nowy.
Aha, gdy wspomniałem mu, że od samego początku od kupna auta miałem problemy z zapinaniem dwójki, stwierdził, że najprawdopodobniej może być to przyczyna tego uszkodzenia. Biorąc pod uwagę , że wielu kolegów narzekało na tę źle wchodzącą dwójkę prędzej czy później może czekać nas naprawa skrzyni.
To dlatego w ASO zawsze jest OK, bo tam jedyna diagnoza na dwójkę było TTTM (ten typ tak ma)?? Pozostawiam bez komentarza. Teraz dwójka już nie haczy. !!
LukasiusPomorze - 09-05-2016, 15:17
Ceny w ASO bywają brutalne , cieszę się że udało się tobie zażegnać problem zanim przybrał na wadze...
Czy możesz napisać gdzie robiłeś skrzynię i ile trwała naprawa ?
Masz 1,8L czy 1,6 L ?
Golotheman - 10-05-2016, 11:40
.swat., no widzisz. I to jest właśnie kiszka - żeby wymienić łożysko, element za 30 zł, musisz wydac 1500 zł żeby rozłożyć pół auta... W ibizie to samo powiedział mi mechanik - powiedział, że ten typ tak ma - siadają łożyska na wałku od strony 5 biegu, przez co wałki nie mają równoległości i synchronizatory różnie łapią... ale do tego trzeba podejść specjalistycznie, a nie olewczo w stylu TTTM bo im się nie chce, a w końcu jedziesz do mechanika. A czasami mam wrażenie, że serwisy to są tylko zmieniacze oleju i wymieniacze filtrów i kasują po 500-1000 zł za to.. i uwielbiają podpinać się pod komputer... jak słyszysz ewidentnie, że ze skrzynią coś nie bangla...
Haek - 10-05-2016, 17:59
Panowie (i Panie), możecie mi powiedzieć czy takie głuche stuknięcie przy wbijaniu biegu to normalna sprawa? TTTM? Czytałem, że skrzynie w 1.5 są generalnie głośne (a mam 1.5), ale nie wiem czy ta ich generalna głośność przekłada się na taki oto efekt dźwiękowy uwieczniony na poniższym filmie
https://youtu.be/UuB_JhdahHI
tyku - 11-05-2016, 09:50
Haek napisał/a: | Czytałem, że skrzynie w 1.5 są generalnie głośne (a mam 1.5), ale nie wiem czy ta ich generalna głośność przekłada się na taki oto efekt dźwiękowy uwieczniony na poniższym filmie
|
W 1.8L też jest głośno. Tak mają lancerki. Trzeba się przyzwyczaić. Ja to nawet wyciszyłem tunel środkowy od wewnątrz.
coni940 - 11-05-2016, 18:44
tez mam 1.8 i brzmi to podobnie. nie wiem czy az tak głosno jak u Ciebie na filmiku (ale moze to kwestia bliskosci mikrofonu podczas nagrywania), ale dzwiek jest taki sam. mysle, ze nie masz sie czym przejmowac, ten typ tak ma
.swat. - 11-05-2016, 21:30
Haek napisał/a: | czy takie głuche stuknięcie przy wbijaniu biegu to normalna sprawa? TTTM? | To się nazywa sportowe zapinanie biegu i zwykle cieszy
Trik - 12-05-2016, 01:04
To klikanie wyjaśnił, lata temu, Hubeert. Jest to charakterystyczna cecha skrzyń biegów w Miśkach i za ten dźwięk, m. in., kocha się te auta.
LuckyLegs - 19-07-2016, 06:50
Ja mam coraz częściej wrażenie, że biegi wchodzą nieprecyzyjnie, tak jakbym musiał trochę celować lewarkiem i na koniec dopchnąć. Szczególnie trójka, więc chyba wybiorę się do mechanika...
filip555 - 08-05-2017, 15:37 Temat postu: Cięzko wchodzi bieg 5. Witam. Nie wiem czy to taka przypadłość ale biegi 1-4 wchodzą ok ale ciężko się wbija 5 bieg.
Auto to lancer 1.8 143km.
Ktoś coś może poradzi?
Adekkeda2 - 05-07-2017, 18:23 Temat postu: Ciężko wchodzące biegi i cykanie z silnika Witam otóż z moim Lancerem dzieje się coś złego. Czy auto zimne czy ciepłe słyszę rytmiczne cykanie narastające wraz z dodawaniem gazu. Powyżej 3-3.5k słychac juz tylko dzwiek silnika. Wydaje mi się że dzwiek dochodzi jakby z pod auta ale nie jestem w 100% pewny. Około 2 tygodnie zlalem stary olej i wymienilem na valvoline 5w-30
Do tego biegi zaczely wchodzic ciezej. Czasem z 4ki nie moge wbic gladko na 3 jakby cos przeszkadzalo itd albo gdy zbije na luz to gałka zostaje przechylona w pozycji 3 czy 4 biegu, nie odbija na neutral jak we wszystkich innych autach.
Dzisiaj sprawdzalem takiego samego lancera z 50k mniejszym przebiegiem i tam nic takiego nie mialo miejsca.
Silnik 1.5
Prosze o pomoc!! Mechanik dopiero za najwczesniej tydzien moze zajrzec
|
|
|