To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Cherry Elegance xD :)

promatti - 11-09-2013, 14:49

sveno napisał/a:
promatti napisał/a:
Nie słyszałem nigdy o jakimś przepisie zabraniającym posiadania i rejestrowania podróży wideo rejestratorem
bo nie ma, ale koledze Bartekkita, chodziło pewnie o to, że jak taki policjant zobaczy ze go nagrywasz, to będzie pilnował przepisów jeszcze bardziej i nie dogadasz się z nim, bo czasami można ubłagać upomnienie zamiast mandatu.

Dzięki Sveno, moim celem zakupu tej kamerki była rejestracja drogi przed maską a nie pracy policjantów, tak jak napisałem taty nigdy sie nie czepili, myśle że jak policjant Cię zatrzyma a Ty nie będziesz mu machał przed oczyma tą kamerą to on też będzie rozumiał że masz ją dla własnego bezpieczeństa a nie żeby im na złośc robić to też są ludzie :) raz w życiu miałem mandat który dostałem w śmiesznych okolicznościach, ale sytuacji pod kamere nadmiar na szczescie na strachu się kończyło wiec wole mimo wszystko ją posiadać. Nie wiem jak z SM ale Ci to prze kamerami uciekaja wiec ... :P plus dla nas.

Bartekkita - 13-09-2013, 18:42

sveno napisał/a:
bo nie ma, ale koledze Bartekkita, chodziło pewnie o to, że jak taki policjant zobaczy ze go nagrywasz, to będzie pilnował przepisów jeszcze bardziej i nie dogadasz się z nim, bo czasami można ubłagać upomnienie zamiast mandatu.

dokładnie tak jak pisze Sveno

promatti napisał/a:
moim celem zakupu tej kamerki była rejestracja drogi przed maską a nie pracy policjantów

jasna sprawa ;) jednak debili w tym kraju nie brakuje, którzy najpierw będą prosić o pouczenie, a potem wrzucą na YT i się będą chwalić jak na kozaku śmigają bezkarnie.

promatti - 25-09-2013, 13:01

Nie miałem wcześniej czasu, dopiero dziś,

2 tygodnie temu Misiek dostał nowe amorki, wahacz, drążek i klocki hamulcowe. Dzięki Wielkie Deejay

Byłem też na zbieżności dzień po:

Pomiary pierwotne:

Lewy przód:
Kąt PK = 0°01'
Kąt WSZ = 4°50'
zbieżność = -0°31'

Prawy przód:
Kąt PK = 0°20'
Kąt WSZ = 4°32'
zbieżność = -0°23'

zbieżność sumaryczna = -0°54'
koła na wprost = -0°04'

Lewy tył:
Kąt PK = -1°54'
zbieżność = -0°08'

Prawy tył:
Kąt PK = -1°23'
zbieżność = 0°09'

zbieżność sumaryczna = 0°01'
kąt znoszenia = -0°08'

Pragnę dodać że po wymianie zbieżność została ustawiona na oko przez Deejay'a :twisted:

Pomiary bieżące:

Lewy przód:
Kąt PK = 0°05'
Kąt WSZ = 4°50'
zbieżność = 0°01'

Prawy przód:
Kąt PK = 0°17'
Kąt WSZ = 4°32'
zbieżność = 0°00'

zbieżność sumaryczna = 0°00'
koła na wprost = 0°00'

Lewy tył:
Kąt PK = -1°52'
zbieżność = -0°10'

Prawy tył:
Kąt PK = -1°23'
zbieżność = 0°07'

zbieżność sumaryczna = 0°17'
kąt znoszenia = 0°01'

jak widać kąt pochylenia koła (mam nadzieje że PK to ten skrót :P ) na lewym tyle niestety przekracza zakres ( -0°30' do -1°30' ) ale mam się nie przejmować :)

W weekend miałem być w Tomaszowie (rodzinnym mieście) i chciałem pomalować w garażu taty zaciski hamulców i zamontować UKP, pobawić się szczotką druciana na szlifierce :twisted: . Oczywiście nic chyba nie wypali :P ale ciekawostka poprosiłem tatę żeby rozeznał się w TM czy jest jakiś elektryk samochodowy, który podjąłby się montażu komputerka do Miśka. Dostarczyłem wszelkie instrukcje itd. tacie a ten poszedł działać i pytać na 9 fachowców jakich udało mu się znaleźć każdy odpowiedział że nie podejmie się tego bo nie zna się na tej marce :) pełen rozpaczy mówię że przynajmniej pomaluje sobie zaciski a tu Ukochana się rozchorowała i będę robił nic :(

Chyba że znacie kogoś we Wrocławiu kto się podejmie pomocy przy montażu UKP w tej egzotycznej marce :P ? jakby Ukochana nie wyzdrowiała to może uda się coś tutaj załatwić :)

Misiek od zakupu ma już przejechane 2 tys. km i nie mogę narzekać, spalanie w trasie to około 10l/100km LPG (identycznie jak mój były Lanos :P ) tankowałem LPG do pełna 37l i przejeżdżałem 320-370km. Również wczoraj byłem na pierwszym przeglądzie instalacji i jest wszystko OK. :)

promatti - 29-09-2013, 19:56

Pracowita sobota, pobudka 8 rano, szybkie śniadanko i garaż, a tam Misiek czekał żebym mógł przystąpić do misji "zacisk kolorowanko". Po 11 godzinach pracy oto efekty:

Przed:

Po:

efekty:

z felgą:

koła też czyściłem:

wykorzystałem biały napis Mitsumaniaki i nakleiłem go na ramkę tablicy:

co mi się strasznie podoba xD

Całokształt :)

wykorzystałem farbę kupioną w zestawie proponowanym przez firmę WDA i jestem naprawdę zadowolony farby starczyło na całe auto a nawet 2 warstwy a i tak zostało pół puszki, oczywiście dzisiaj wszystko mnie boli od dźwigania trzymania rozpędzonej szlifierki itp. urządzeń jak po siłce :P . W czasie gdy farba schła ja umyłem autko w środku i pod maską :) no mam nadzieje ze nie odwaliłem fuszerki bo starałem się naprawdę, idealnie nie jest ale byłem zadowolony z efektów. Mam nadzieje ze przy najbliższej wizycie u Bartka nie będzie kwaśnej miny :P

oczywiście nie obyło się bez ofiar, 2 stłuczone żarówki popsuty przełącznik od szlifierki i 4 pędzle do wywalenia :P oczywiście również zahaczyłem włosami o zacisk no i kukuryku czerwone na głowie jak Wiśniewski stajl :P taka zdolniacha ze mnie, na szczęście mama artystka ubytku w pędzlach nie dostrzeże a tata rupieciarz był przygotowany na taką apokalipsę :P

deejay - 29-09-2013, 20:06

Mateusz pomaluj tarcze tylne , bo po takim czyszczeniu jutro będa rude :wink:

Miejsce wskazane najlepiej czarny mat , lub półpołysk .

promatti - 29-09-2013, 20:18

deejay napisał/a:
Mateusz pomaluj tarcze tylne , bo po takim czyszczeniu jutro będa rude :wink:

Miejsce wskazane najlepiej czarny mat , lub półpołysk .

....

Tata dał mi taki mniej wiecej środek antykorozyjny i było nim obmalowane :)

deejay - 29-09-2013, 20:22

promatti napisał/a:
Tata dał mi taki mniej wiecej środek antykorozyjny i było nim obmalowane

Odrdzewiacz swoją drogą , ale lakier to efekt wizualny :wink: Kup jakiś lakier i przy następnej wizycie jak czasu mi starczy pomalujemy tarcze .

mouseman - 29-09-2013, 22:18

no jak tak dalej pójdzie to będzie bordowy brat bliźniak :twisted:
mazda10000 - 29-09-2013, 23:52

A czy mi się wydaje, czy parownik jest powyżej lustra wody w układzie chłodzenia?
promatti - 03-10-2013, 10:11

mouseman a jak :P

mazda10000 - tak, jest powyżej, jeżeli mnie pamięć nie myli to zawsze tak miałem montowane parowniki, w Espero i Lanosia były identycznie, a to źle ?

mazda10000 - 03-10-2013, 23:45

Jest taka zasada, że reduktor montuje się poniżej lustra wody, wtedy nie ma problemów z odpowietrzaniem układu, w skrajnych przypadkach układ potrafi się zapowietrzyć, generalnie lepiej jest jak jest poniżej lustra wody, ale jak jest dobrze, to nic nie zmieniaj. Przy okazji jak będziesz miał dostęp to pokaż jak są zrobione nawierty
promatti - 12-10-2013, 22:19

Dziś Miś właśnie wrócił od Deejay'a po wymianie rozrządu, za co bardzo dziękuję czuję się bezpieczniej i spokojniej :)

mazda10000, mam nadzieję że o to chodziło :P

Zdjęcie wcześniejsze od Bartka podczas wymiany uszczelek:

Dziś wymienione:

I zdjęcia od Bartka:

stara oryginalna pompa wody:

sorki za jakość zdjęć ale mój telefon jednak lepiej się spisuje sms'ując i dzwoniąc niż robiąc zdjęcia. Link do albumu na Imageshack Nie wiem dlaczego niektóre zdjęcia się nie chcą wyświetlić w każdym razie po kliknięciu w krzyżyk link działa :)

Tanpit - 13-10-2013, 03:17

Kawał pięknej fury, z resztą bardzo podobnej do mojego EA5A włącznie z felgami, które mimo wszystko planuję zamienic na elegance'owe 17'tki. Nie muszę chyba dodawać, że również oddałem auto pod opiekę niejakiemu Deejay'owi;)

Coraz bardziej zaczynam przekonywac sie do instalacji gazowej, jak Twoja sie sprawuje? Mierzyłes spalanie?

Pozdrawiam

promatti - 13-10-2013, 11:06

Tanpit napisał/a:
Kawał pięknej fury, z resztą bardzo podobnej do mojego EA5A włącznie z felgami, które mimo wszystko planuję zamienic na elegance'owe 17'tki. Nie muszę chyba dodawać, że również oddałem auto pod opiekę niejakiemu Deejay'owi;)

Coraz bardziej zaczynam przekonywac sie do instalacji gazowej, jak Twoja sie sprawuje? Mierzyłes spalanie?

Pozdrawiam

Dziękuję :)

Eleganc'owe czy Avanc'owe 17' ? Takie felgi

Tak sprawdzałem w trasie na 100% pali mi 9l /100km LPG, w mieście jeszcze nie potrafię powiedzieć ale myślę że jest to te 4l więcej/100km ale to potwierdzę dopiero za jakiś czas.
Co do samej instalacji gazowej to jestem bardzo zadowolony nie czuje różnicy między benzyną a gaziorem, nie mam zielonego pojęcia kiedy się przełącza na gaz jest to tak płynne że nie mogę wyczuć w porównaniu do moich wcześniejszych instalacji, które miałem w espero i lanosie ta jest mistrzostwem świata :) 5 tyś już przejechałem i jest okej. Nic się nie dzieje.

promatti - 21-10-2013, 07:06

Po wymianie rozrządu sprawdziłem Galancika na obwodnicy Wrocławskiej,[edit:Twoje łamanie przepisów to twoja sprawa, nie chwal się tym] na gaziku, na benzynie sprawdzę przy następnym razie :P

a teraz moje pytanie do Was, bo chciałbym coś wizualnie z Miśkiem zrobić ale nie wiem w jaką stronę iść

Opcja A:
bardziej sportowo czyli obkleiłbym dach i lusterka carbonem, a na lato kupił ładne felgi 16/17' czarne na 5 ramion mniej więcej takie jakie ma Lechfan w swoim czyli takie obniżyłbym przód 3-4 cm i pomalował nosek z srebrnego na taki grafitowy czarny. :)

Opcja B:
bardziej klasycznie :P czyli zdjąłbym spoiler z tyłu odnowił oryginalne felgi żeby pięknie świeciły, dołożyłbym srebrne listwy na bocznych szybach mniej więcej tak jak na tej stronie

absolutnie nie chciałbym oszpecić Miśka, sam w sobie jest niesamowity i tak kombinuję trochę i boje się żebym nie przesadził dlatego pytam Was o zdanie jak myślicie ? :)