[02-06]Lancer CS0 - [CSx Ogólne] kilka pytań przed zakupem
welder - 15-02-2014, 22:28
Dzięki za odpowiedź. Poproszę jeszcze jeśli ktoś ma chęć o opinie innych użytkowników
Youtro napisał/a: | 10. żadne auto dobrze tego nie znosi |
kwestia definicji "katowania", ale moje bardzo dobrze znosiły - wszystkie hondy
A co z tymi krzywiącymi się tarczami hamulcowymi?
krzychu - 16-02-2014, 07:59
welder -
1. no jak nie będziesz oszczędzał tarcz to się wygną.... Ogólnie jak hamujesz 1 raz 140->0 to wytrzymają, ale jak zahamujesz jeden raz, potem drugi raz i jeszcze nie puścisz hamulca na postoju tylko będziesz go trzymał pełną siłą to pewnie się wygną. Jak będziesz jechał jak szybki i wściekły czyli 60-140-60-140 (co wcale nie jest ciężki bo fajnie się to robi na 3-cim biegu), a jeszcze będzie mokro to się wygną... Jak zjedziesz z góry nie hamując silnikiem tylko hamulcami, a na końcu but i stoisz to też pewnie się wygną... Ale większość problemów wynika pewnie z charakteru auta, które zachęca to butowania... O tych końcówkach nie bardzo słyszałem zresztą jak coś wytrzymuje ponad 100-150 tys to jest zły czy dobry? W Alfach się wymienia co 30-40 tys...
2. Nie ma co narzekać
3. A po co chcesz wymieniać felgi? Na gorsze? Te oryginalne są pancerne więc lepiej je zostaw. A ET raczej z tych 45-48.
4. Jest trwałe, ale w rocznikach <2005 potrafi uciążliwie skrzypieć. Ogólnie całe zawieszenie wytrzymuje ponad 100 tys spokojnie nawet na tych niskoprofilowych oponach.
5. Przy prędkości 65km/h masz 2000 obrotów więc 140 jakieś 4300 jeśli dobrze pamiętam. Trochę sporo, ale nie jest jakoś strasznie głośno. Nie ma co narzekać na głośność silnika prędzej na wyciszenie nadkoli (wszelkie piaski, kamyczki jak walą to słychać, to samo głośne opony słychać dużo bardziej). Np. jak kupujesz opony to kupuj te ciche.
6. Chyba tak, ale te oryginale są całkiem fajne...
7. No kierownica mi się dość szybko wytarła szczególnie w miejscu trzymania lewej ręki. Wygląda jakby miała nalatane x2. Reszta rzeczy raczej bez większego zużycia...
8. Tempomat
9. Ja mam Intense z tymi dokładkami i z przodu nie jest wesoło. O krawężnikach zapomnij (ja je atakuje tyłem przy parkowaniu - tam nie ma problemu), raz przy remoncie drogi chciałem wjechać na niepozorną fałdkę do mi przytarło dokładka na szczęście tylko od dołu. To samo katalizator na jakiś bramach z dużym progiem i z jedną stroną lekko obniżoną to mi raz auto zatrzymało jak zawadziłem o uchwyt na środku katalizatorem Ale w każdym razie np. Focusem szwagier też nieraz coś przytarł zderzakiem... No trzeba uważać...
10. Silnik i przeniesienie napędu nie powinny sprawiać problemu, ale hamulce długo nie wytrzymają... Można coś tam modzić... Możesz spróbować zamontować te z Outlandera (chociaż nikt tego nie sprawdzał) ale wtedy felga tylko 16 cali co na zimę jest uciążliwe (twardo dość na jakiś garbkach itd).
11. Nie
12. Jeśli myślisz, że coś tam wymienisz i będzie 200 koniów to od razu mówię nie ma szans. Łatwiej cały silnik wymienić niż go modzić.
welder - 16-02-2014, 11:01
Dzięki za odpowiedzi. krzychu, czekałem na twoje zdanie bo mamy podobne myślenie w niektórych kwestiach i chyba najczęściej się udzielasz na tym forum
1. Jak dla mnie 50 tys to wystarczający przebieg na pojedyncze łączniki, drążki itp, ale nie chciałbym nawet co 100 000 robić tylnych wahaczy, które kosztują tryliony złotych. Piszecie, że hamulce są słabe a nikt nie próbował zakładać sportowych zamienników tarcz i klocków?
Widzę, że japończyki honda/mitsubishi mają podobne bolączki. U mnie w Accordzie po dwóch hamowaniach można zarżnąć hamulce
3. Nie, nie chodzi o to żeby wymieniać bo fabryczne są bardzo ładne, ale na przykład sprawić sobie takie na gwiazdkę (czyt. na zimę) http://allegro.pl/speedli...3963228714.html
12. Nie, absolutnie nie mam zapędów do modzenia silnika tylko pytam z czystej ciekawości bo wygląda bardzo podobnie, a nie bardzo znalazłem jego oznaczenie
Zapomniałem zapytać jeszcze o 4 rzeczy.
13. Czy ktoś hamował auto na hamowni i ma może wykres? (Tu też z czystej ciekawości bo w katalogu jest dziura w momencie między 3 a 5 tys) Dlaczego mnie to interesuje? Bo chciałbym wiedzieć jaka jest realna moc tego silnika. Słyszałem opinie, że robi jakby miał ok 160 KM i faktycznie nieźle przyspiesza
14. Czy kierownica ma osiową regulację. Wiem, że to sprawdzałem wczoraj, ale za cholerę nie pamiętam
15. Czy ma ktoś w lancerze kombi kratkę dzielącą bagażnik i kabinę?
16. Wiadomo jak auto jeździ na oponie o delikatnie wyższym profilu. Z tego co pamiętam seryjnie jest 195/50R16 a gdyby zamienić na 205/50 lub 195/55? Ten seryjny jest jakby trochę za mały
krzychu - 16-02-2014, 11:15
1. Oczywiście, ale też pokrzywili Znaczy trochę później. Po prostu tarcza ma za małą pojemność cieplną, a klocek za mały.
12. Oznaczenie jest to samo 4G63, a w EVO masz 4G63T
13. Silnik jest jednym z najbardziej elastycznych jakie miałem pod nogą. Ciągnie od 1700 do 7 tys. Czyli tak na 3-jce od 40 do 140 na jednym biegu bez problemu. A wykres gdzieś chyba na forum był, ogólnie nic nadzwyczajnego w porównaniu z katalogiem. A czy robi wrażenie jakby miał 160KM? Nie wiem moim zdaniem mogłoby być ze 20 więcej
14. Góra-dół
15. Ktoś tam ma, oryginał w jakiejś kosmicznej cenie i najlepiej coś dopasować od innego modelu (najwyżej coś mocowanie przerobić).
16. Jedyne sensowne co mi się wydaje to 205/50/16. Ogólnie na zimę mam 195/60/15 i auto idzie zauważalnie do góry, staje się też dużo bardziej komfortowe.
Poprawka przy 140km/h jest między 4000, a 4100 obrotów.
sla - 16-02-2014, 18:57
welder napisał/a: | . Słyszałem opinie, że robi jakby miał ok 160 KM i faktycznie nieźle przyspiesza
|
Ja miałem wręcz odwrotne wrażenie. Zdecydowanie za słaby silnik do wagi samochodu, jeżeli ktoś liczy na choćby namiastkę sportowych wrażeń. Zresztą same dane fabryczne to potwierdzają.
Tomekcm - 16-02-2014, 20:31
welder napisał/a: | 15. Czy ma ktoś w lancerze kombi kratkę dzielącą bagażnik i kabinę? |
Tak ja posiadam kratkę metalową (wersję Invite + kupiona w Polskim salonie). I właśnie pierwszy właściciel sobie taką zażyczył. Jak dla mnie bagażnik bez kratki/siatki byłby nie do zaakceptowania- zwyczajnie byłby za mały.
welder - 16-02-2014, 20:43
Tomekcm napisał/a: | welder napisał/a: | 15. Czy ma ktoś w lancerze kombi kratkę dzielącą bagażnik i kabinę? |
Tak ja posiadam kratkę metalową (wersję Invite + kupiona w Polskim salonie). I właśnie pierwszy właściciel sobie taką zażyczył. Jak dla mnie bagażnik bez kratki/siatki byłby nie do zaakceptowania- zwyczajnie byłby za mały. |
Dokładnie mam takie samo zdanie i dlatego koniecznie trzeba to założyć. Jak zobaczyłem kufer pierwszy raz to pomyślałem, że ktoś podłogę specjalnie podniósł ze względu na lpg
sla - 16-02-2014, 21:01
Ja też miałem , w salonie ok 1800zł. kosztowała.
Tomekcm - 16-02-2014, 21:23
Nie sądziłem że mam tak "wartościową" kratkę . Za kawałek metalu 1800 chyba trochę przesadzali...Słyszałem że kratka na rynku wtórnym jest ciężko dostępna, ale siatkę myślę że nawet na zamówienie warto zrobić.
welder - 16-02-2014, 22:34
O kurde zapomniałem o jeszcze jednym pytaniu: czy we wspomnianym silniku jest ręczna czy hydrauliczna regulacja zaworów?
krzychu - 17-02-2014, 07:03
hydrauliczna.
TOA - 19-02-2014, 23:22
Krzychu co ty robisz że to auto tyle pali oddam ci mojego Lancera na miesiąc jak po powrocie będzie tyle palił
Ja mojego Lancera mam 4 miesiąc i za jeden z większych plusów uważam sztywność nadwozia, wyciszenie i zawieszenie. W poprzednich autach wiedziałem a właściwie słyszałem i czułem kiedy przekraczam 120 km/h w Lancerku na autostradzie ciągle łapię się na 150-160 a on dalej spokojnie sunie do przodu.
krzychu - 20-02-2014, 06:40
TOA napisał/a: | Krzychu co ty robisz że to auto tyle pali oddam ci mojego Lancera na miesiąc jak po powrocie będzie tyle palił |
Znaczy ile? 8,5 jak jeżdżę poza terenem zabudowany i raczej bez korków. Z tym 8,5 to jest fajne, że nawet jadąc to 140km/h od nadal łyka to koło 8,5l.... Przy spokojnej jeździe w długiej trasie gdzie się musiałem ograniczać 7,3l/100km (wynik z 1000km w tym przejazdy przez Warszawę i stanie w godzinnym korku bo drogowcy nie potrafili oznaczyć objazdu)... Jak używałem głownie w mieście na krótkiej trasie do 10-11 potrafił łyknąć.
A tak na co dzień to brakuje mi pojemności baku. Jak mi się kontrolka zaświeci to wchodzi tylko 36 litrów Też tak macie? 400km i bankowo kontrolka rezerwy Mogło by z 10 więcej....
Tomekcm - 20-02-2014, 19:40
Dokładnie, pojemność baku zdecydowania za mała. Pamięta ktoś ile jest w instrukcji podane?
sla - 20-02-2014, 20:02
chyba 50
|
|
|