[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tempomat - Lancer CYxA
ostry85 - 30-11-2018, 00:03
Witam wszystkich
Jakiś czas temu też sobie podpiąłem przyciski na kierownicy i poprowadziłem odpowiednie wiazki z komputera pod pedał sprzegła i hamulca.... Ale bez MUT'a - 3 cała robota na marne, bo trzeba aktywować w ECU :/ a wciskanie przycisków żeby ECu samo wykryło nic nie dało :/
-STACH- - 03-04-2019, 16:12
No to zabawę czas zacząć, czujniki zamówione zgodnie z instrukcją z podawanych wcześniej linków:
Brake switch 8614A018 oraz clutch Switch MB435457
Panel sterowani już jest na swoim miejscu.
Ciekawe ile "kabli" będę musiał dosztukować...
Ktoś bawił się jeszcze w montaż tempomatu ?? ostry85, udało Ci się go podłączyć i aktywować ??
antek133 - 22-10-2019, 21:22 Temat postu: Tempomat , Lancer 1.6 Witam wszystkich. Podepnę się pod temat. Chciałbym uruchomić tempomat w moim Lancerze, 1.6, 2010r, 117KM wersja Sportback. Kierownica wielofunkcyjna jest lecz bez przycisków tempomatu ( okablowanie pełne jest ). Kupiłem więc przyciski, zamontowałem, świecą lecz tempomat nie działa. Przy pedale sprzęgła jest włącznik, jest on również przy pedale hamulca lecz niestety dwa piny. Podłączone są do niego dwa kable, czerwony i czarno-czerwony ( czytałem, że powinien niestety być przełącznik na cztery kable ). Kupno takiego włącznika to nie problem ( MITSUBISHI 8614A018 ) ale gdzie podłączyć dwa brakujące kable. Następne pytanie, czy przypadkiem nie trzeba przeprogramować sterownika silnika ? Czy nie napotkam się jeszcze na jakieś inne problemy ? Może ktoś z kolegów rozwiązał taki problem i podzieli się wiedzą. Pozdrawiam i czekam na pomoc.
tyku - 23-10-2019, 20:57
antek133, Wszystko jest już opisane
http://lynspira.blogspot....ancer-both.html
antek133 - 26-10-2019, 18:37
Czytałem to już, fajny ale to jest opis sytuacji, w której wtyczka od czyjnika hamulca na cztery przewody. U mnie niestety są dwa przewody. Muszę dwa dołączyć, żeby sterownik wiedział że hamuję. Tylko gdzie je podpiąć ? Może ktoś z kolegów pomoże.
Ingress0 - 07-01-2020, 17:16
tokyo, można jakiś namiar do Ciebie?
mz87 - 04-06-2021, 15:01
tokyo napisał/a: | ad1 - niekoniecznie zalezy od przeznaczenia rynku
ad2 - tak jest osobny czujnik
ad3 - mechanik musi zrobic najpierw instalacje
ad4 - trzeba rozebrac wiazke w progu oraz pod kierownica i sprawdzic czy sa kable |
Czego dokładnie szukać? W sensie czy wtyczka do czujnika hamulca ma 4 kable, a nie 2?
Effix - 24-08-2024, 20:20
Jeśli chodzi o chęć dodania do Lancera tempomatu to ja z całą pewnością mogę polecić wizytę u użytkownika tokyo (Dawid Mitlas). Umówiłem się z nim na termin i szczegóły i w około 2-3 godziny zrobił mi tempomat, który działa perfekcyjnie i znacznie ułatwia komfort jazdy, a dodatkowo aktywował kilka opcji komfortu i dorobił kluczyk. Z czystym sumieniem polecam.
yall4_ - 13-03-2025, 23:25
Witam forumowiczów,
Przy okazji zmiany przycisków kierownicy zagłębiłem temat tempomatu i postanowiłem że zrobię go w swoim lancerze 1.5. Sprawa wygląda następująco, w kierownicy mam wiązkę tak strzelam od tempomatu natomiast przy pedale sprzęgła nie mam żadnej czujki ani wiązki do niej doprowadzonej. Nie sprawdzałem jeszcze czy kabel idzie w progu ani w wiązce bo jest posklejana. I pierwsze pytanie jaka jest szansa na to że wiązka do sprzęgła jest schowana w tych wszystkich kablach albo gdzie go szukać?
A drugie pytanie czy wtyczka po 2 pinowym bedzie pasowała do nowego czujnika hamulca 4 pinowego? Na dole dołączam zdjęcia z tego co udało mi się zobaczyć. Z góry dzięki za pomoc
Zdjęcia
[ Dodano: 19-03-2025, 21:47 ]
Edit do poprzedniego postu,
Zamówiłem wskazane części i dzisiaj zamontowałem je u siebie, dla wszystkich czujnik hamulca 4 pinowy pasuje do wtyczki pod którą był podpięty 2 pinowy. Natomiast czujnik sprzęgła- tu poległem- naczytałem się na ruskich forach, filmikach yt, czytałem schematy i connector c-42(on jest od czujnika sprzęgła) powinien iść w wiązce od ecu, wcześniej odchodzi connector c-32(ten jest od czujnika hamulca). Lecz nie znalazłem go na czym poprzestała moja praca. Podobno jest, tak czytałem w komentarzach na yt, że gdzieś wyżej zaklejony niebieską taśmą- nic takiego nie widziałem i pytanie czy jest tam bo wiązka do kierownicy jest poprowadzona, porozklejałem trochę kabli i nic. Mam lancera 1.5 2009 rok. Mam w planie podjechać do serwisu mitsumaniakow w Warszawie jutro żeby zbadali sprawę. Jeśli ktoś też będzie miał w planie robić tempomat ori to szukajcie schematów dużo pomagają. Tu link do tego na który patrzyłem: https://id.scribd.com/doc/101095988/Lancer-2008-configuration-diagram
[ Dodano: 19-03-2025, 22:02 ]
@tokyo wiesz może czy w 1.5 2009rok będzie ten connector c-43 żeby zaczął działać czujnik sprzęgła?
|
|
|