Nasze Miśki - Czarna Bestia by bialy jay-z
bialyjayz - 17-04-2014, 18:32
tomek84 napisał/a: | musiałem aż iść do auta i zobaczyć jak to jest w EA
obok ABS masz kontrolkę hamulca, a potem pomarańczową kontrolkę CE
żeby powiedzieć to to jest, to trzeba by podpiąć pod interfejs
jeśli jest to po wizycie u gazownika, to obstawiam, że nakombinowali z mapami i teraz ma za ubogo |
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=86715
tomek84 napisał/a: | żeby powiedzieć to to jest, to trzeba by podpiąć pod interfejs |
czyli pod komputer by wyczytał błędy ?
tomek84 napisał/a: | jeśli jest to po wizycie u gazownika, to obstawiam, że nakombinowali z mapami i teraz ma za ubogo |
gazownik stwierdził, że mapa jest niemal idealna, chyba raczej nic przy niej nie zmieniał.
Czyli to nie kontrolka ciśnienia oleju? I nie muszę się obawiać, aż tak bardzo?
Tomek - 17-04-2014, 18:58
to jest check engine, jak pisałem wcześniej
bialyjayz napisał/a: |
czyli pod komputer by wyczytał błędy ? |
dokładnie
gazownik stwierdził, że mapa jest niemal idealna, chyba raczej nic przy niej nie zmieniał. |
no bo mapa była idealna
jak nie namieszał to nadal jest
Czyli to nie kontrolka ciśnienia oleju? I nie muszę się obawiać, aż tak bardzo? |
nie, nie musisz się obawiać aż tak bardzo
jednak coś go gnębi
jeśli to nie wina gazownika, to ciężko wróżyć, ale na 90% będzie to sonda lambda, a skoro auto jedzie normalnie to pewnie upaliła się któraś grzałka
2 sondy przed katami wymieniłem ja, tydzień przez sprzedażą,
tak, czy inaczej bez komputera nic nie zdziałasz
najlepiej kup interfejs ELM327
najlepiej bezprzewodowy, jeśli masz smartfona
bialyjayz - 17-04-2014, 20:54
tomek84 napisał/a: | no bo mapa była idealna
jak nie namieszał to nadal jest |
nawet nie śmiał ruszyć, chwalił że dawno tak wykalibrowanej nie widział i miłe słówka na temat wyglądu także padły
tomek84 napisał/a: | jeśli to nie wina gazownika, to ciężko wróżyć, ale na 90% będzie to sonda lambda, a skoro auto jedzie normalnie to pewnie upaliła się któraś grzałka
|
komputer pokaże dokładnie co go boli ? Żebym nie musiał metodą prób i błędów tego wyszukiwać
Tomek - 17-04-2014, 21:01
nawet nie śmiał ruszyć, chwalił że dawno tak wykalibrowanej nie widział |
hehe
no proszę
był regulowany w Czakramie już nie pamiętam kiedy, ale ze 2 lata już będzie
potem już sam tylko wymieniałem filtry
jednak BRC ma jedną zaletę nad STAGiem - jest całkowicie bezobsługowy, nic się nie rozjeżdża
komputer pokaże dokładnie co go boli ? Żebym nie musiał metodą prób i błędów tego wyszukiwać |
w 99% po kodzie błędu będziesz wiedział co i jak
Tomek - 17-04-2014, 21:05
tomek84 napisał/a: |
był regulowany w Czakramie już nie pamiętam kiedy, ale ze 2 lata już będzie |
dokładnie to ostatni raz byłem chyba w styczniu 2012, przy przebiegu 207520
zresztą masz w książce staga
bialyjayz - 17-04-2014, 21:18
tomek84 napisał/a: | zresztą masz w książce staga |
a mam, i ten przeglądzik LPG także wbiłem do niej
Jak pisałeś kiedyś tam;
-filtry fazy lotnej i ten drugi co po 30tys. także wymieniony
bialyjayz - 18-04-2014, 20:30
Moja Bestia jest jednak Cudowna
dzisiaj robiłem trase 400km i po jakiś 200km kontrolka "CHECK ENGINE" przestała świecić, i teraz mam mętlik czy to był jakiś chwilowy błąd czy się poprostu zawiesiła, mimo wszystko dzień mile zakończony
sveno - 18-04-2014, 21:24
sonda lambda
bialyjayz - 18-04-2014, 21:39
sveno napisał/a: | sonda lambda |
awaria sondy lamba czym się może objawiać?
sveno - 18-04-2014, 21:51
bialyjayz napisał/a: | awaria sondy lamba czym się może objawiać? | świecącym CE a także zwiększonym spalaniem, kopceniem...
Ja mam ten sam problem: czasami zapala mi się CE, wtedy przełączam UKP na ten ekran z wykresem i widzę, że sonda nie pracuje (wykres powinien być sinusoidą na postoju) i wiem, ze to ona. Czasami pomaga przegonienie go tzn but do odcinki i CE gaśnie. Czasami samo gaśnie po chwili. Masz UKP, więc przy następnym CE zobacz czy sonda stale nie daje na bogato.
bialyjayz - 19-04-2014, 09:28
sveno napisał/a: | świecącym CE a także zwiększonym spalaniem, kopceniem... |
tutaj wszystko w normie
sveno napisał/a: | Ja mam ten sam problem: czasami zapala mi się CE, wtedy przełączam UKP na ten ekran z wykresem i widzę, że sonda nie pracuje (wykres powinien być sinusoidą na postoju) i wiem, ze to ona. Czasami pomaga przegonienie go tzn but do odcinki i CE gaśnie. Czasami samo gaśnie po chwili. Masz UKP, więc przy następnym CE zobacz czy sonda stale nie daje na bogato. |
postaram się wrzucić filmik z wykresu sondy i może sam będziesz w stanie ocenić czy padła. Pozdrawiam
Tomek - 19-04-2014, 10:55
postaram się wrzucić filmik z wykresu sondy i może sam będziesz w stanie ocenić czy padła. Pozdrawiam |
nie ma sensu
pod UKP jest podpięta 1, lub 2 sondy (raczej 2 z tego co pamiętam)
ale podpięte są sondy przed katami, a te są wymienione, więc jeśli padły to te dalsze
bez interfejsu się nie obejdzie
awaria sondy lamba czym się może objawiać? |
właśnie świeceniem CE, albo jak pisał sveno - spalanie
z obserwacji forum wynika, że bywa właśnie tak, że sonda mignie raz, dwa, potem CE znika, a sonda martwa, więc wracam znowu - interfejs
bialyjayz - 19-04-2014, 13:13
tomek84 napisał/a: | właśnie świeceniem CE, albo jak pisał sveno - spalanie |
spalanie w normie CE zgasło
tomek84 napisał/a: | z obserwacji forum wynika, że bywa właśnie tak, że sonda mignie raz, dwa, potem CE znika, a sonda martwa, więc wracam znowu - interfejs |
dlatego chcę kupić na zaś nawet, info na PW:)
bialyjayz - 27-04-2014, 23:21
każda okazja jest dobra by świętować dzisiaj jedną dała mi moja Bestia, ćwierć miliona kilometrów pękło a to już argument by napić się jednego dla jej żywotności, sto lat i kolejnego ćwierć miliona
Tomek - 28-04-2014, 21:24
bialyjayz napisał/a: | ćwierć miliona kilometrów pękło |
zacnie, teraz czekać aż skrzynia padnie, bo są tacy na forum, którzy twierdzą, że manuale padają po 250 tyś km
|
|
|