To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Centralny zamek

Anonymous - 30-06-2008, 20:37

Cytat:
PLPynton, Wysłany: 23-03-2008, 14:37

w tym poscie byl schemat jak podlaczyc interfejs zamka galanta 8 generacji do standartowej centralki alarmowej. nie szkodzi ze sa tam inne kolory podane po stronie tudziez innego alarmu, idea jest w 100% ta sama.

[ Dodano: 30-06-2008, 20:39 ]
spown napisał/a:
PLPynton napisał/a:
no a na zdjeciach widac ze masz taki sam, wszystkie sterowniki uniwerslane sa takie same- 2 przekazniki NO+NC kolory sa tylko kolorami po prostu przypatrz sie uwaznie lub zagogluj symbol elektryczny przekaznika.

... I kolejne pytanie: przewodów od kierunkowskazów szukać w wiązce wchodzącej z komory silnikowej?

raczej we wtyku kolumny kierowniczej podpowiem dodatkowo ze jest to na pewno wtyk wchodzacy na dzwognie kierunkowskazow.

sampler - 30-06-2008, 20:58

Ale po co ma rozkrecac cala kolumne jak moze sie wpiac przy bezpiecznikach ? Wszysktie wpieca do podlaczenia alarmu/centalnego da sie zrobic przy bezpiecznikach i wiazkach dochodzacych do boxow.
spown - 30-06-2008, 22:06

PLPynton napisał/a:
Cytat:
PLPynton, Wysłany: 23-03-2008, 14:37

w tym poscie byl schemat jak podlaczyc interfejs zamka galanta 8 generacji do standartowej centralki alarmowej. nie szkodzi ze sa tam inne kolory podane po stronie tudziez innego alarmu, idea jest w 100% ta sama.

Albo się nie rozumiemy, albo ja nie rozumiem ;) Chodzi o to, że z mojego alarmu wychodzą tylko dwa przewody do sterowania centralnym zamkiem impuls otwarcia na jednym i impuls otwarcia na drugim, a na tym schemacie wychodzi 6...

Chyba się zgubiłem... :(

Anonymous - 30-06-2008, 22:35

wysteruj dwa przekazniki 12V tymi sygnalami abys otrzymal 2 pary NO/NC.
odnosnie migaczy tak jak sampler napisal mozesz sie wpiac pod skrzynka z bezpiecznikami (C-134, 22piny, pin 15 Zielony-Czarny oraz pin 1 Rozowy-Zielony)

Serek - 30-06-2008, 23:41

spown jeżeli już posiadasz sterownik zamka centralnego (fabryczny bądź dołożony) w swoim aucie a teraz montujesz alarm to faktycznie, z centralki alarmu mogą być wyprowadzone przewody w ilości 6-u (wbudowany przekaźnik zamka centralnego w alarm) i w ilości 2-óch przewodów (tylko i wyłącznie do podpięcia się z istniejącym sterownikiem zamka). A zatem:
Jeżeli w twoim alarmie są przewody dedykowane (2 sztuki) do podpięcia z zamkiem centralnym to spinasz je razem z dwoma przewodami sterownika zamka. Sprawdzasz który otwiera a który zamyka po podaniu minusa. Żadnej dodatkowej filozofii.

P.S. Jaki to alarm?

Anonymous - 01-07-2008, 12:33

on chce zachowac pelna funkcjonalnosc aktuatorow zamka i co za tym idzie musi je elektronicznie separowac na czas podawania sygnalow LOCK/UNLOCK. bezposrednie wpiecie sie w sygnaly spowoduje bledna tj. nieprzewidywalna prace CZ przy uzyciu pilota alarmu.
spown - 01-07-2008, 13:17

PLPynton napisał/a:
on chce zachowac pelna funkcjonalnosc aktuatorow zamka i co za tym idzie musi je elektronicznie separowac na czas podawania sygnalow LOCK/UNLOCK. bezposrednie wpiecie sie w sygnaly spowoduje bledna tj. nieprzewidywalna prace CZ przy uzyciu pilota alarmu.

Odłączyłem czarny przewód i wszystko działa jak należy niestety tylko z pilota... Chyba będę jednak musiał wystaerować dwa przekaźniki, ale to kiedy indziej, narazie tak pozostanie, bo dość się namęczyłem... A zostało jeszcze podłączenie do odcięcia zapłonu, do którego też nie do końca wiem jak się zabrać :D

Więc jak, pomożecie? Macie jakieś wskazówki co do miejsca wpięcia się z tym przekaźnikiem?

wawer82 - 12-08-2008, 22:05

Dzisiaj podłączyłem alarm w galu.Centralny działa(z pilota i z kluczyka) kierunkowskazy,wszystkie czujniki też tylko mam problem z podłączenie +12V ze stacyjki. Rozkręcałem osłonę kolumny kierownicy i są tam jakieś kostki ale dostęp do nich masakryczny :( Zastanawiam sie czy nie można tego podłączyć np. do zasilania radia? Tam po przekręceniu kluczyka pojawia sie prąd tylko martwi mnie jedna kwestia.Przy uruchamianiu silnika radio przygasa i czy w tym momencie centralka nie będzie głupiec, co o tym sadzicie??
seba77 - 24-08-2008, 15:32

Male pytanko jaki alarm do miska polecacie? na allegro jest spoty wybór i nie zabardzo usmiecha mi sie 2 piloty nosic :( I jeszcze jedno czy u was tez tak jest za przy zamykaniu auta pilotem mruga mi tylko swiatlo kolo lusterka 2 razy a przy otwarciu zapala sie ?
ubek - 31-08-2008, 10:26

seba77 napisał/a:
Male pytanko jaki alarm do miska polecacie? na allegro jest spoty wybór i nie zabardzo usmiecha mi sie 2 piloty nosic :( I jeszcze jedno czy u was tez tak jest za przy zamykaniu auta pilotem mruga mi tylko swiatlo kolo lusterka 2 razy a przy otwarciu zapala sie ?

Tak jest. U mnie tak samo.

Jednak mam problem - przestał mi działać pilot. Po rozkręceniu okazało się że pękła płytka. Polutowałem to i wygląda na sprawny jednak nie otwiera i nie zamyka. Całkiem możliwe, ze poruszałem ten mały potencjometr. Z tego co się orientuję należało by teraz zaprogramować odbiornik do tego pilota, który dla systemu jest "nowym". Czy ktoś wie jak tego dokonać?

[ Dodano: 05-09-2008, 12:07 ]
Czy na prawdę nikt się nie orientuje w tej kwestii? A co zrobić jak się zgubi pilot?

[ Dodano: 26-09-2008, 14:37 ]
Podciągam.

Anonymous - 27-04-2009, 14:14

A ja mam pytanie : gdzie znajduje sie sterownik centralnego zamka?
Rozebrałem całą deskę i nie ma?

spown - 27-04-2009, 16:48

ubek napisał/a:
seba77 napisał/a:

Tak jest. U mnie tak samo.

Jednak mam problem - przestał mi działać pilot. Po rozkręceniu okazało się że pękła płytka. Polutowałem to i wygląda na sprawny jednak nie otwiera i nie zamyka. Całkiem możliwe, ze poruszałem ten mały potencjometr. Z tego co się orientuję należało by teraz zaprogramować odbiornik do tego pilota, który dla systemu jest "nowym". Czy ktoś wie jak tego dokonać?

[ Dodano: 05-09-2008, 12:07 ]
Czy na prawdę nikt się nie orientuje w tej kwestii? A co zrobić jak się zgubi pilot?

[ Dodano: 26-09-2008, 14:37 ]
Podciągam.

Powodzenia:

http://forum.mitsumaniaki...3f571d27#203825

rick - 27-04-2009, 18:00

Kozik napisał/a:
A ja mam pytanie : gdzie znajduje sie sterownik centralnego zamka?
Rozebrałem całą deskę i nie ma?

zdaje się, że jest pod schowkiem podłokietnikiem, bynajmniej u mnie...owinięty w jakąs białą tkanine

Anonymous - 24-07-2009, 09:42

PLPynton napisał/a:

duza pomoc to ten dokument ktory mozecie sobie sciagnac TUTAJ. Opisuje on sposoby/miejsca podlaczania roznych sygnalow WE/WYJ do centrali alarmowych we wszelakich galantach.

Ma KTOKOLWIEK może jeszcze ten dokument? Link zmarł ze starości ;)

Anonymous - 13-08-2009, 21:31

Podepne sie pod temat. Od jakiegos czasu nosilem sie z zamontowaniem pilota (bo cz z kluczyka dziala) do centralnego zamka. Chcialem zamontowac jakis prosty sterownik , ale po sprawdzeniu w swoim galu natrafilem na cos takiego, fotka ponizej :

Czy to jest fabryczny sterownik pilota i wystarczy dokupic oryginalny pilot, zaprogramowac i bedzie smigac ?

Juz wiem ze ten sterownik (z zielona naklejka ) jest sterownikiem pilota do CZ. Pozostaje tylko zakupic pilot.