[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Centralny zamek
Anonymous - 30-06-2008, 20:37
Cytat: | PLPynton, Wysłany: 23-03-2008, 14:37 |
w tym poscie byl schemat jak podlaczyc interfejs zamka galanta 8 generacji do standartowej centralki alarmowej. nie szkodzi ze sa tam inne kolory podane po stronie tudziez innego alarmu, idea jest w 100% ta sama.
[ Dodano: 30-06-2008, 20:39 ]
spown napisał/a: | PLPynton napisał/a: | no a na zdjeciach widac ze masz taki sam, wszystkie sterowniki uniwerslane sa takie same- 2 przekazniki NO+NC kolory sa tylko kolorami po prostu przypatrz sie uwaznie lub zagogluj symbol elektryczny przekaznika. |
... I kolejne pytanie: przewodów od kierunkowskazów szukać w wiązce wchodzącej z komory silnikowej? |
raczej we wtyku kolumny kierowniczej podpowiem dodatkowo ze jest to na pewno wtyk wchodzacy na dzwognie kierunkowskazow.
sampler - 30-06-2008, 20:58
Ale po co ma rozkrecac cala kolumne jak moze sie wpiac przy bezpiecznikach ? Wszysktie wpieca do podlaczenia alarmu/centalnego da sie zrobic przy bezpiecznikach i wiazkach dochodzacych do boxow.
spown - 30-06-2008, 22:06
PLPynton napisał/a: | Cytat: | PLPynton, Wysłany: 23-03-2008, 14:37 |
w tym poscie byl schemat jak podlaczyc interfejs zamka galanta 8 generacji do standartowej centralki alarmowej. nie szkodzi ze sa tam inne kolory podane po stronie tudziez innego alarmu, idea jest w 100% ta sama. |
Albo się nie rozumiemy, albo ja nie rozumiem Chodzi o to, że z mojego alarmu wychodzą tylko dwa przewody do sterowania centralnym zamkiem impuls otwarcia na jednym i impuls otwarcia na drugim, a na tym schemacie wychodzi 6...
Chyba się zgubiłem...
Anonymous - 30-06-2008, 22:35
wysteruj dwa przekazniki 12V tymi sygnalami abys otrzymal 2 pary NO/NC.
odnosnie migaczy tak jak sampler napisal mozesz sie wpiac pod skrzynka z bezpiecznikami (C-134, 22piny, pin 15 Zielony-Czarny oraz pin 1 Rozowy-Zielony)
Serek - 30-06-2008, 23:41
spown jeżeli już posiadasz sterownik zamka centralnego (fabryczny bądź dołożony) w swoim aucie a teraz montujesz alarm to faktycznie, z centralki alarmu mogą być wyprowadzone przewody w ilości 6-u (wbudowany przekaźnik zamka centralnego w alarm) i w ilości 2-óch przewodów (tylko i wyłącznie do podpięcia się z istniejącym sterownikiem zamka). A zatem:
Jeżeli w twoim alarmie są przewody dedykowane (2 sztuki) do podpięcia z zamkiem centralnym to spinasz je razem z dwoma przewodami sterownika zamka. Sprawdzasz który otwiera a który zamyka po podaniu minusa. Żadnej dodatkowej filozofii.
P.S. Jaki to alarm?
Anonymous - 01-07-2008, 12:33
on chce zachowac pelna funkcjonalnosc aktuatorow zamka i co za tym idzie musi je elektronicznie separowac na czas podawania sygnalow LOCK/UNLOCK. bezposrednie wpiecie sie w sygnaly spowoduje bledna tj. nieprzewidywalna prace CZ przy uzyciu pilota alarmu.
spown - 01-07-2008, 13:17
PLPynton napisał/a: | on chce zachowac pelna funkcjonalnosc aktuatorow zamka i co za tym idzie musi je elektronicznie separowac na czas podawania sygnalow LOCK/UNLOCK. bezposrednie wpiecie sie w sygnaly spowoduje bledna tj. nieprzewidywalna prace CZ przy uzyciu pilota alarmu. |
Odłączyłem czarny przewód i wszystko działa jak należy niestety tylko z pilota... Chyba będę jednak musiał wystaerować dwa przekaźniki, ale to kiedy indziej, narazie tak pozostanie, bo dość się namęczyłem... A zostało jeszcze podłączenie do odcięcia zapłonu, do którego też nie do końca wiem jak się zabrać
Więc jak, pomożecie? Macie jakieś wskazówki co do miejsca wpięcia się z tym przekaźnikiem?
wawer82 - 12-08-2008, 22:05
Dzisiaj podłączyłem alarm w galu.Centralny działa(z pilota i z kluczyka) kierunkowskazy,wszystkie czujniki też tylko mam problem z podłączenie +12V ze stacyjki. Rozkręcałem osłonę kolumny kierownicy i są tam jakieś kostki ale dostęp do nich masakryczny Zastanawiam sie czy nie można tego podłączyć np. do zasilania radia? Tam po przekręceniu kluczyka pojawia sie prąd tylko martwi mnie jedna kwestia.Przy uruchamianiu silnika radio przygasa i czy w tym momencie centralka nie będzie głupiec, co o tym sadzicie??
seba77 - 24-08-2008, 15:32
Male pytanko jaki alarm do miska polecacie? na allegro jest spoty wybór i nie zabardzo usmiecha mi sie 2 piloty nosic I jeszcze jedno czy u was tez tak jest za przy zamykaniu auta pilotem mruga mi tylko swiatlo kolo lusterka 2 razy a przy otwarciu zapala sie ?
ubek - 31-08-2008, 10:26
seba77 napisał/a: | Male pytanko jaki alarm do miska polecacie? na allegro jest spoty wybór i nie zabardzo usmiecha mi sie 2 piloty nosic I jeszcze jedno czy u was tez tak jest za przy zamykaniu auta pilotem mruga mi tylko swiatlo kolo lusterka 2 razy a przy otwarciu zapala sie ? |
Tak jest. U mnie tak samo.
Jednak mam problem - przestał mi działać pilot. Po rozkręceniu okazało się że pękła płytka. Polutowałem to i wygląda na sprawny jednak nie otwiera i nie zamyka. Całkiem możliwe, ze poruszałem ten mały potencjometr. Z tego co się orientuję należało by teraz zaprogramować odbiornik do tego pilota, który dla systemu jest "nowym". Czy ktoś wie jak tego dokonać?
[ Dodano: 05-09-2008, 12:07 ]
Czy na prawdę nikt się nie orientuje w tej kwestii? A co zrobić jak się zgubi pilot?
[ Dodano: 26-09-2008, 14:37 ]
Podciągam.
Anonymous - 27-04-2009, 14:14
A ja mam pytanie : gdzie znajduje sie sterownik centralnego zamka?
Rozebrałem całą deskę i nie ma?
spown - 27-04-2009, 16:48
ubek napisał/a: | seba77 napisał/a: | Male pytanko jaki alarm do miska polecacie? na allegro jest spoty wybór i nie zabardzo usmiecha mi sie 2 piloty nosic I jeszcze jedno czy u was tez tak jest za przy zamykaniu auta pilotem mruga mi tylko swiatlo kolo lusterka 2 razy a przy otwarciu zapala sie ? |
Tak jest. U mnie tak samo.
Jednak mam problem - przestał mi działać pilot. Po rozkręceniu okazało się że pękła płytka. Polutowałem to i wygląda na sprawny jednak nie otwiera i nie zamyka. Całkiem możliwe, ze poruszałem ten mały potencjometr. Z tego co się orientuję należało by teraz zaprogramować odbiornik do tego pilota, który dla systemu jest "nowym". Czy ktoś wie jak tego dokonać?
[ Dodano: 05-09-2008, 12:07 ]
Czy na prawdę nikt się nie orientuje w tej kwestii? A co zrobić jak się zgubi pilot?
[ Dodano: 26-09-2008, 14:37 ]
Podciągam. |
Powodzenia:
http://forum.mitsumaniaki...3f571d27#203825
rick - 27-04-2009, 18:00
Kozik napisał/a: | A ja mam pytanie : gdzie znajduje sie sterownik centralnego zamka?
Rozebrałem całą deskę i nie ma? |
zdaje się, że jest pod schowkiem podłokietnikiem, bynajmniej u mnie...owinięty w jakąs białą tkanine
Anonymous - 24-07-2009, 09:42
PLPynton napisał/a: |
duza pomoc to ten dokument ktory mozecie sobie sciagnac TUTAJ. Opisuje on sposoby/miejsca podlaczania roznych sygnalow WE/WYJ do centrali alarmowych we wszelakich galantach. |
Ma KTOKOLWIEK może jeszcze ten dokument? Link zmarł ze starości
Anonymous - 13-08-2009, 21:31
Podepne sie pod temat. Od jakiegos czasu nosilem sie z zamontowaniem pilota (bo cz z kluczyka dziala) do centralnego zamka. Chcialem zamontowac jakis prosty sterownik , ale po sprawdzeniu w swoim galu natrafilem na cos takiego, fotka ponizej :
Czy to jest fabryczny sterownik pilota i wystarczy dokupic oryginalny pilot, zaprogramowac i bedzie smigac ?
Juz wiem ze ten sterownik (z zielona naklejka ) jest sterownikiem pilota do CZ. Pozostaje tylko zakupic pilot.
|
|
|