To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Rekin bulwarowy

Hugo - 17-02-2010, 17:07

xor napisał/a:
Hugo, jak u Ciebie to stukanie się objawia ?
Dokładnie tak jak u Ciebie, nawet nie mam nic do dodania. Sprawdź jeszcze czy stuka jak nawet minimalnie naciśniesz na tylną klapę z lewej strony. U mnie tak i słychać to raczej u góry amortyzatora. Chcę jak się zrobi cieplej odkręcić amortyzator z górnym mocowaniem, założyć koło, opuścić lekko na lewarku i wtedy nacisnąć go na bagażnik. Mi wszystko wskazuje na amortyzator lub jego górne mocowanie (wiem, że Ty wymieniałeś amorki).
xor - 17-02-2010, 20:51

Z klapą sprawdzę jutro.
Dzisiaj prawą stronę tyłu przebadałem - i kratka wentylacyjna sobie latała luzem pomiędzy blachami... Wpięcie niestety nie pomogło :P

Potencjalnie typuję w tej chwili pękniętą sprężynę (choć jak wymieniałem amorki to je przeglądałem), łączniki, hamulce lub wyrobioną tuleję przy mocowaniu zwrotnicy do górnego wahacza.

robertdg - 17-02-2010, 21:15

xor napisał/a:
wyrobioną tuleję przy mocowaniu zwrotnicy do górnego wahacza.
Jeżeli by tak bylo wtedy bez problemu dałbys rade poruszyc ramieniem wachacza i bedzie on sie poruszal/slizgal po tulei od jednego brzegu mocowania do drugiego
Hugo - 17-02-2010, 22:06

xor napisał/a:
kratka wentylacyjna sobie latała luzem pomiędzy blachami...
U mnie kiedyś też.
xor napisał/a:
Wpięcie niestety nie pomogło
U mnie też nie :D
xor napisał/a:
Potencjalnie typuję w tej chwili pękniętą sprężynę
Też tak kiedyś myślałem, ale sprawdziłem i u mnie sa całe.
xor napisał/a:
łączniki
U mnie nowe YAMATO.
xor napisał/a:
hamulce
Klocki OK, brak jakichkolwiek luzów na zaciskach. Hamowanie hamulcem zasadniczym jak i ręcznym nie powoduje zaniku stukania.
xor napisał/a:
wyrobioną tuleję przy mocowaniu zwrotnicy do górnego wahacza
Dzisiaj sprawdzałem i tuleja jest jak nowa, guma nawet nie jest naderwana.

Także działamy dalej...

Psikus - 17-02-2010, 23:21

To stukanie u Was to może gumki na tylnym stabilizatorze? ciężko luz na nich wyczuć, można spróbować odkręcić łączniki i wtedy pobujać autem. same gumki to niewiele ponad 50PLN, wymiana wymaga cierpliwości bo łatwo poukręcać śruby a nie ma dostępu za bardzo żeby później wiercić
Hugo - 17-02-2010, 23:29

Psikus napisał/a:
To stukanie u Was to może gumki na tylnym stabilizatorze?
Brak jakiegokolwiek luzu u mnie.
Psikus - 19-02-2010, 14:09

Hugo napisał/a:
Brak jakiegokolwiek luzu u mnie.
no i własnie tutaj pies jest pogrzebany, bo na tych gumkach jest cholernie ciezko wyczuć luz, a po zdemontowaniu okazuje się że stabilizator jest wytarty a gumka w środku jajowata. Natomiast po wymianie nastaje...cisza... :D
Hugo - 19-02-2010, 14:18

Psikus napisał/a:
no i własnie tutaj pies jest pogrzebany, bo na tych gumkach jest cholernie ciezko wyczuć luz, a po zdemontowaniu okazuje się że stabilizator jest wytarty a gumka w środku jajowata. Natomiast po wymianie nastaje...cisza...
Ciekawe. Bardzo łatwo mogę to sprawdzić, gdyż stuki powstają już przy delikatnym naciśnięciu na klapę bagażnika z lewej strony, więc odkręcę stabilizator całkowicie i po naciśnięciu wszystko będzie jasne :)
xor - 19-02-2010, 15:38

Czyli Hugo rozumiem, że jeszcze nie sprawdzałeś tulei w wahaczach ?
Z forum wychodzi, że to najpewniej one, ale... dlaczego u WSZYSTKICH akurat po lewej stroni ? To po prawej statystycznie częściej powinny padać, bo więcej dziur przy skraju drogi jest.

Łączniki jeśli masz nowe odpadają przecież, chyba że to sam drążek stabilizatora i jego mocowanie się tłucze...

Hugo - 19-02-2010, 18:16

xor napisał/a:
Czyli Hugo rozumiem, że jeszcze nie sprawdzałeś tulei w wahaczach ?
Nie sprawdziłem tylko tulejek wahacza górnego (tych dwóch przy karoserii) oraz tej na wahaczu wzdłużnym dolnym, która jest od przodu auta (nie przy zwrotnicy). Reszta tulei jest OK.
xor napisał/a:
To po prawej statystycznie częściej powinny padać, bo więcej dziur przy skraju drogi jest.
No właśnie.
xor napisał/a:
chyba że to sam drążek stabilizatora i jego mocowanie się tłucze...
Sprawdzę to.
Psikus - 20-02-2010, 23:45

Hugo napisał/a:
Bardzo łatwo mogę to sprawdzić, gdyż stuki powstają już przy delikatnym naciśnięciu na klapę bagażnika z lewej strony, więc odkręcę stabilizator całkowicie i po naciśnięciu wszystko będzie jasne :)
dokładnie tak jak piszesz. Jeśli problem tkwi tam, to po odkręceniu łączników powinna byc cisza