Carisma - FAQ - [Carisma] Sposób na zmatowiałe reflektory
apg2312 - 14-09-2014, 19:42
Jeśli do regeneracji są odbłyśniki, to szczerze mówiąc wątpię, że w domowo/garażowych warunkach idzie z tym coś sensownego zrobić, bo o ile się orientuję warsztaty robią to przez metalizację próżniową.
Musiałbyś znaleźć w swojej okolicy jakiś warsztat zajmujący się regeneracją reflektorów i dowiedzieć się o cenę takiej usługi.
Pierwszy z brzegu warsztat w Warszawie znaleziony na Google :
http://www.multiglas.pl/r...mochodowego.htm
MichciuGT - 14-09-2014, 20:07
jak tą chwilę to zostawię tak jak jest (chyba że ktoś chciałby coś zrobić) i za rok czy 2 kupię depo...
gorszy problem to ruda... pod listwą boczną prawych dzwi (lewe już pomalowałem na początku wakacji), tylne prawe nadkole (pod osłoną zjadło blachę i osłona niema na czym się trzymać i można włożyć rękę do bagażnika), przednia belka przed chłodnicą i można by powiedzieć że cała podłoga z tyłu razem z przewodami hamulcowymi...
benton66 - 14-09-2014, 21:11
Na walkę z rudą wydałem w te wakacje 800zł...
Jeśli chodzi o reflektory, to na Twoim miejscu zbierałbym kasę na nowe... Koszt ewentualnej regeneracji bedzie pewnie zbliżony do ceny nowych lamp...
Batmanikus - 14-10-2014, 11:53
Pomalowałem tym lakierem.... I co? Klosze się zrobiły nagle białe. Ciekawe jak wrócę do domu 30 km jutro
plecho1 - 14-10-2014, 13:20
Wypoleruj chociaż jakąś pastą polerską do lakieru to powinny stać się przejrzyste. Nie bardzo znam się na lakierowaniu, ale chyba lakierowałeś te klosze w zbyt niskiej temperaturze.
benton66 - 14-10-2014, 15:03
To chyba nie byl lakier, ktorego ja uzywałem. Wyslij zdjecie opakowania tego lakieru, ktorego uzyles
Batmanikus - 14-10-2014, 15:18
Lakierowałem Color Matic k2 coś tam, z zawleczką od spodu. Pomalowałem, zrobiło się biało ale po godzinie nabrało przeźroczystości. Tylko nie jest idealnie gładkie, widać lekko strukturę farby. Mogę to spolerować czy tak musi zostać?
Chyba faktycznie za chłodno było
benton66 - 14-10-2014, 20:21
Podejrzewam ze nie masz wprawy w lakierowaniu i po prostu za dużo Ci się "ulało" Można to zniwelować, zmatowac papierem i polakierować jeszcze raz dokładnie i rownomiernie
MManiak - 28-06-2015, 22:11
mkm, widzę, że udzielasz bardzo konkretnych odpowiedzi i ogólnie podoba mi się Twoje podejście do pracy przy samochodach. Nie lubię partactwa, zawsze staram się wykonywać robotę jak należy, jednak czasami brakuje mi odwagi i doświadczenia z zakresu techniki, by poradzić sobie z pewnymi problemami przy samochodzie. Ale uczę się wszystkiego po mału, w końcu niedługo skończę dopiero 18 lat. Zatem mam do Ciebie kilka pytań związanych poniekąd z tym tematem, dlatego piszę tutaj.
Jak możesz zobaczyć w moim temacie, który jest pod postem, wykonałem już polerkę reflektorów, ale było to zanim trafiłem na Twoją odpowiedź tutaj. Zajrzyj proszę w ten link i podpowiedz, czy warto te reflektory na nowo szlifować wg. Twoich wskazań, gdy zaczną znowu żółknąć? Na razie są nadal ok po miesiącu czasu, ale wiadomo że takie polerowanie pastą Tempo, daje efekty na krótko.
Teraz druga sprawa. Obejrzałem wszystkie Twoje zdjęcia na photobucket i jestem pod wrażeniem. Widziałem sporo zdjęć z czyszczenia wnętrz, co czeka również mnie, ale zauważyłem, że nie czyściłeś ich "plakami", czy innymi środkami tego typu, tylko wodą z jakimś dodatkiem (mówię o plastikach). Jaki to był dodatek, jeśli można spytać?
Ostatnia rzecz. W jaki sposób prałeś tapicerkę? Domyślam się, że robiłeś to odkurzaczem z aktywną pianą, ale może jest jakiś inny sposób, o którym nie wiem, a przynosi zbliżone rezultaty.
Aha i przypomniało mi się odnośnie tapicerki jeszcze, że moja Cari cierpi na to co każda inna, czyli odpadające boczki. Myślisz, że dałoby radę przykleić je na klej tapicerski w spray-u? Zrobiłbym to już dawno, ale cały czas mam wrażenie, że gdy zacznę naciągać materiał, to na zagięciach zacznie się odklejać. Ale może jestem w błędzie.
Proszę o odpowiedź i gratuluję zapału do pracy, bo to na prawdę widać. Szczególnie, gdy przyjrzałem się polerce Galanta. Super to wygląda.
mkm - 29-06-2015, 21:27
MManiak, nie mieszaj tematów
Jak wyczyściłeś lampy pastą Tempo i jesteś zadowolony to zostaw
Jak przestaną Ci się podobać, to powtórz proces z większą cierpliwością i dokładnością przy użyciu środków dedykowanych do polerowania reflektorów - najpopularniejszy firmy Meguiar's, najlepszy 3M.
benton66, jak lampy? Swoich nie dotykam - tylko mycie szamponem
Niedługo wkleję zdjęcia z ratowania zajechanych lamp z poliftowej Carismy - sam nie wiem co wyjdzie... Stan agonalny - z niedokończoną "polerką", "jakiś czas" temu włącznie
MManiak - 29-06-2015, 21:38
mkm napisał/a: | MManiak, nie mieszaj tematów | Okej, nie będę.
To czekam mkm, na te zdjęcia z Cari. Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie.
"najpopularniejszy firmy Meguiar's" - mkm, może być taki zestaw, jakiego używa ten chłopak na początku filmu? : https://www.youtube.com/watch?v=hM76wFavXUg
W ogóle polecam jego filmiki, robi kawał dobrej roboty przy ich montażu.
benton66 - 29-06-2015, 23:18
mkm, dzięki za pamięć i troskę . Minął rok, moje lampy dalej świecą i wygladają świetnie
pamar - 01-08-2015, 12:54
Zobaczcie moje, jestem załamany normalnie
Ory Hella:
Bizi78 - 01-08-2015, 13:55
pamar, da radę to doprowadzić do stanu fabrycznego .
Papier wodny różne gradacje na koniec pasta polerska i będzie miód malina .
pamar - 20-08-2015, 14:57
A tak przy okazji, napiszcie jak zdemontować żeby niczego nie uszkodzić i ile czasu zajmuje demontaż i montaż reflektorów w Cari.
Pytam, bo mam zamiar polerować mechanicznie a nie wierzę w skuteczność zabezpieczenia peryferii taśmą
|
|
|