Nasze nieMiśki ;-) - Niebieska Kawa
Marcino - 28-10-2014, 14:10
Mój znajomy ma podobne cudo w garażu, napęd na koło i kosz. Chce zmienić dychawiczny chyba 30km silnik na taki od BMW, ponoć mocniejszy i bardziej niezawodny.
mjsystem - 28-10-2014, 16:50
Marcino napisał/a: | Chce zmienić dychawiczny chyba 30km silnik na taki od BMW, ponoć mocniejszy i bardziej niezawodny. |
Ale... to już nie orginał.
Tomek - 29-10-2014, 09:06
jacekxx napisał/a: | Z częściami do ruskich motocykli raczej nie ma problemu. Najtaniej to można kupić właśnie dniepra lub urala. Mi najbardziej podoba się m-72, ale to już inna półka cenowa ostatecznie k-750. W mojej okolicy Ukraińcy trochę tego poprzywozili. |
znasz jakieś fajne fora internetowe o tematyce zabytkowych motocykli?
albo jakieś sensowne strony, gdzie można poczytać o Dnieprach?
dopiero zaczynam się orientować co jest co, choć taki Dniepr mi się marzy już z 6 lat
mjsystem napisał/a: | No nie mów, że muzeum w garażu zrobisz na pewno jakieś pokazy czy zloty bierzesz pod uwagę |
no to wiadomo, że czasem się tym przewiozę
ale do pracy tym jeździć nie będę, choć kto wie
mjsystem napisał/a: | Cytat: | no i jeszcze żona myśli, że ja żartuję
_________________ |
Zaskocz Ewelinę |
dzisiaj powiedziała "kupuj sobie co chcesz, byle mi to pod domem nie stało
więc trzeba poszukać miejsca
mjsystem - 29-10-2014, 09:27
Tomek napisał/a: | byle mi to pod domem nie stało |
Bierz to dosłownie. Przecież do piwnicy go nie schowasz
jacekxx - 29-10-2014, 20:53
Niestety nie znam żadnego forum o zabytkach, jak zajmowałem się weteranami to jeszcze nie miałem internetu. Teraz jeżdżę nowszymi motocyklami ale sentyment pozostał do weteranów. Mam też kilku kolegów którzy zajmuję się weteranami zawodowo. Dzisiaj nawet oglądałem dniepra z wózkiem bocznym po remoncie na sprzedaż, bardziej podoba mi się junak.
Tomek - 02-03-2015, 23:01
Wczoraj probowałem odpalić kawkę.
Włożyłem przezimowany akumulator, kręcił bardzo mocno, ale nic z tego.
Kilka razy już prawie, prawie, ale dalej nic.
Po wielu długich próbach akumulator w końcu padł, wiadomo.
Myślę, że na popych by odpalił, ale niestety tam gdzie stoi jest tak płasko, że nie ma szans.
Teraz nie wiem co robić, bo mam na koniec marca umówiony serwis, a muszę go jakoś przetransportować te 80 km.
Pewnie za 1,5 tygodnia podejmę drugą próbę, może tym razem zaskoczy.
KsiadzRobak - 03-03-2015, 08:59
ER5 na gaźniku? - niestety też z gaźnikowymi motorami miałem problem po zimie
spuszczałeś paliwo z gaźnika? bo często wysycha tak, że zostaje tam coś podobnego gęstością do miodu...
w końcu pewnie załapie, ale jednak silniki wtryskowe rulez
jacekxx - 03-03-2015, 14:04
Nie wiem jakie tam jest dojście do świec, jeżeli dobre to spróbuj przed odpaleniem wyczyścić świece. No i oczywiście dobrze naładuj akumulator.
sveno - 03-03-2015, 17:22
Psiknij Wd40 w dolot
Perki1985 - 03-03-2015, 18:20
sveno napisał/a: | Psiknij Wd40 w dolot |
Albo Plak Raz tak odpalałem po zimie. Nie wiem czy w Kawie jest taka opcja, ale sprawdź czy kranik paliwa da się u ciebie ustawić na opcję zalewania gaźników (w Suzuki taka opcja nazywała się PRI) i wtedy spróbuj odpalić.
Na zimę zostawiłeś motocykl z pełnym bakiem?
Tomek - 03-03-2015, 22:57
Cytat: | ER5 na gaźniku? - niestety też z gaźnikowymi motorami miałem problem po zimie
spuszczałeś paliwo z gaźnika? bo często wysycha tak, że zostaje tam coś podobnego gęstością do miodu...
w końcu pewnie załapie, ale jednak silniki wtryskowe rulez |
na gaźniku
niestety nie bardzo mam kiedy cokolwiek przy nim pogrzebać
już nie mówiąc o tym, że nie bardzo się znam na budowie motocykli, więc nawet chyba nie będę wiedzieć gdzie patrzeć, ale to musiałbym go najpierw zobaczyć na żywo raz jeszcze
a tak z ciekawości - czym śmigasz?
no i tak, zgadzam się - wtrysk to jest to, następne moto będzie na wtrysku na 101%, już na następny sezon
Perki1985 napisał/a: | Nie wiem jakie tam jest dojście do świec, jeżeli dobre to spróbuj przed odpaleniem wyczyścić świece. No i oczywiście dobrze naładuj akumulator. |
zobaczę i to przy okazji
aku, oczywiście naładuję znowu na fulla
Perki1985 napisał/a: | Psiknij Wd40 w dolot |
ale to serio porada, czy mina?
bo ten uśmiech na końcu to nie wiem co znaczy
Perki1985 napisał/a: | Nie wiem czy w Kawie jest taka opcja, ale sprawdź czy kranik paliwa da się u ciebie ustawić na opcję zalewania gaźników (w Suzuki taka opcja nazywała się PRI) i wtedy spróbuj odpalić. |
mam też opcję PRI (to chyba zalewa gaźniki cały czas gwawitacyjnie)
probowałem odpalać w każdej pozycji
myślę jednak, że szybko po pierwszych nieudanych próbach go zalało i koniec
Perki1985 napisał/a: | Na zimę zostawiłeś motocykl z pełnym bakiem? |
no tak, nalałem tak "pod korek" z kanistra, że aż cały bak zakonserwowałem pół litrem PB z zewnątrz
się zagadałem
Perki1985 - 04-03-2015, 07:26
Tomek napisał/a: | ale to serio porada, czy mina? |
To jest porada. Psiknij plakiem w dolot to na pewno odpali. Niestety gaźnikowe motocykle tak mają po zimie. Chodzą na 3 gary (mowa o silnikach R4), falują obroty. Oczywiście to zagrzaniu silnika wszystko wraca do normy.
Andrew - 04-03-2015, 07:44
Tomek plaka możesz śmiało użyć.
sveno - 04-03-2015, 07:53
Tomek napisał/a: | ale to serio porada, czy mina? | rada, tylko nie przesadzaj z ilością. Kiedyś na JM był artykuł jak to koleś chciał wyczyścić wtryskiwacze w 1,9TDI. Rozbiórka była za droga więc wpadł na pomysł, że do dolotu nawali WD40 i same się wyczyszczą Zapalił, wskazówka obrotomierza poszła dalekooo za skalę a po chwili korby wyleciały bokiem silnika
Andrew - 04-03-2015, 07:59
Za dużo nie ma co psikać, tylko delikatnie i próbować go odpalać.
|
|
|