To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - beznadziejne CA w carismie 95-99,jak ulepszyc?

kikan - 17-03-2007, 00:27

mam nastepujacy problem.w glosnikach swiszcze nawet przy sciszonym radiu(wlaczonym),gwizda tym bardziej im wiecej gazu sie doda.
power basy w drzwiach i syk na desce podlaczone pod wzmacniacz,zwrotnice byly w miejscach po ogrinalnych glosnikach w desce.
1.czy to wina ze sygnalowy kabel blisko glosnikowego,lub chinche nie lacza cos przy wzmaku?
2.czy moze zaklocenia robia zwrotnice,jak je wyjelem z tamtad gwizdalo chyba mniej(ale nadal wisialy na kablach z deski)

Serek - 17-03-2007, 01:03

W zasadzie trudno ocenić sytuację. Problem może zaczynać się od kondensatora zapobiegającemu powstawaniu zakłóceń od alternatora, poprzez źle położone przewody (wszystkie) aż po samo radio. Napisz coś więcej. Jak i gdzie położone są przewody. Jak masowałeś :mrgreen: uziemiałeś urządzenia. Itp, itd...
Hugo - 17-03-2007, 09:56

kikan napisał/a:
w glosnikach swiszcze nawet przy sciszonym radiu(wlaczonym),gwizda tym bardziej im wiecej gazu sie doda.
Nawet kable WN moga to powodować.
kikan - 17-03-2007, 12:10

plus z akumulatora prawym progiem,prawym tez z prawych drzwi.
lewym z lewych drzwi i sygnalowy ale staralem sie zeby przy samym glosnikowym nie lezal.
zwrotnice w desce gdzie orginalnie sa glosniki,jak wisialy na kablach wyjete z tamtad to gwizdalo mniej.
wzmacniacz w bagazniku

[ Dodano: 17-03-2007, 12:36 ]
dodam ze na orginalnych glosnikach jak gralo same radio to nie bylo zadnych zaklucen.
gdzie nisko moge wsadzic te zwrotnice z dala od urzadzen?

Anonymous - 17-03-2007, 14:27

kikan napisał/a:
dodam ze na orginalnych glosnikach jak gralo same radio to nie bylo zadnych zaklucen.

Ale rozumiem ze wczesniej grało bez wzmacniacza ?

kikan napisał/a:
gdzie nisko moge wsadzic te zwrotnice z dala od urzadzen?

Nie szukaj przyczyny w położeniu zwrotnic, bo nie sadze by tu leżał problem. Podwodów może być wiele, postaram się podać te najczęściej spotykane:

- kable sygnałowe są w pobliżu kabli prądowych
- kable sygnałowe są lichej jakości
- słaba masa wzmacniacza, zwiększ przekórj kabla, oczyść miejsce mocowania, jesli brałeś mase z budy, daj kabel tej samej średnicy z akku do budy dla równowagi
- jesli przykreciłes wzmak bezpośrednio do blachy auta to go odręć
- upalona masa na czinczu z radia - kłania się naprawa
- uszkodzony piec - jw
- alternator zakółca sygnał ( odkłócanie lub wymiana na nowy)

Pierwsze co to weź jakieś inne czincze i podłącz je poza autem do pieca, najprostsza metode wyelimonowania jednego problemu.

pozdr,
Kuba

kikan - 17-03-2007, 14:45

zaraz podlacze inne chinche i zobacze.tak wczesniej bylo bez zaklocen ale bez wzmacniacza,wzmacniacz przykrecony do siedzenia(oparcia),masa z pod pasow tylnych.
tylko czemu swiszczenie nasila sie gdy dodaje sie gazu nie wiem.

Anonymous - 17-03-2007, 15:32

Podaj jeszcze jakie masz CD, jaki wzmak i jakie kable ?
kikan - 17-03-2007, 17:10

wzmak blaupunkt cd pionnier,kable rozne:) dosc grube.
polozylem chinche na wierzchu inne i gra dobrze,ale to samorobki z kabla od mikrofonu i jakby slabszy dzwiek,ale juz bez zaklocen

Serek - 17-03-2007, 17:44

Zwrotnice z dala od wiązek elektrycznych oraz urządzeń pracujących w czasie jazdy. Komponenty zwrotnic ściągają interferencje z najbliższego otoczenia.
kikan - 17-03-2007, 17:58

czy jak bede blisko moze to zagrozic jakos niebezpieczenstwem lub uszkodzeniem czegos?a jakby je owinac w cos?niemam zaduzo rozwiazan gdzie je podziac
Anonymous - 17-03-2007, 23:36

kikan napisał/a:
polozylem chinche na wierzchu inne i gra dobrze,ale to samorobki z kabla od mikrofonu i jakby slabszy dzwiek,ale juz bez zaklocen

No to chyba mamy sprawę jasną, albo masz słabe czincze albo są źle położone.

kikan napisał/a:
czy jak bede blisko moze to zagrozic jakos niebezpieczenstwem lub uszkodzeniem czegos?a jakby je owinac w cos?niemam zaduzo rozwiazan gdzie je podziac

Owiń je w foilę bąbelkową, powinno wyelimonować zagrożenie zakłóceń .

pozdr,
Kuba

zwolin - 31-03-2007, 23:08

kikan napisał/a:
masa z pod pasow tylnych.

Qrde, nie tak. Masa instalki audio powinna być podłączona tam, gdzie masa z akumulatora.
Przy podłączeniu "gdzieśtam" maże działać rewelacyjnie, a może i nie działać wcale. Przekrój kabla oczywiście adekwatny do poboru prądu. Elementy indukcyjne (zwrotnice, filtry itp,itd) należy zlokalizować jak najdalej od źródeł potencjalnych zakłóceń: przekazniki, komputer, CB, że już o alternatorze i ins zapłonowej nie wspomnę. Jeśli to nie pomoże to pozostaje jeszcze zabawa z ekranowaniem (nie polecam, bo w rękach niedoświadczonej osoby przynosi to więcej szkód niż pożytku).
Podstawa to masy. Idealnie byłoby, gdyby masy wszystkich urzadzeń (radio, wzmacniacz, akumulator, alternator, itp) łączyły się w tym samym miejscu. Inaczej "syfy" zbierane przez budę dodają się do przeywarzanego sygnału i d...pa.

kikan - 04-04-2007, 19:04

juz panowie sie wszystko ok,kabelek sygnalowy lezy na wierzchu(znacyz pod plastikami),slychac juz tylko minimalne zaklocenia jak sciszona muzyka calkiem.
ogolnie jestem bardzo zadowolony z tych glosnikach w przednich drzwiach,nie spodziewalem sie ze male glosniki moga tak zagrac.

mlun - 05-11-2008, 22:41

Przepraszam że odgrzebuje temat, ale poco zakładać nowy?

Tak czytmo tym car audio i myślę że może kiedyś bym coś takiegosobie zrobił w drzwiach, tylko mam właśnie obawy co tdo tego cięcia.
Przydałby się teamt z tego jak wszyscy monotwaliście głośniki, jakieś zdjęcia itp.

Caly czas niełapie tylko jak zrobić żeby te dziury wycięte w boczkach jakoś sensownie wyglądały

Wojtasss - 12-11-2008, 14:04

Ja mam z kolei pytanko do znawców Cari i CA odnośnie tylnych głośników, mianowice kiedy wująłem orginalne takie z drewienkiem na dole oddzielającym tą blaszkę od głośnika włożyłem nówki clarionki. Grały fatalnie.. Wyciąłem ze skleik kształt tej metalowej blaszki i zamieniłem je. Troche się poprawiło, ale zbyt dobrze to też nie jest. Jakie zabiegi proponujecie przeprowadzić, aby w orginalnych miejscach głośniczki grały przynajmniej poprawnie?? Wrócić do blaszek?? Jakoś wyciszyć gniazda pod głośnikami??