Nasze nieMiśki ;-) - Toyota Yaris 1.0 Terra
Fragu - 21-10-2014, 11:19
No ale co z tego, że 2000zł? Droższe bo rozmiar inny i tyle - jak to będzie 20" to i tak opony będą badziewne za tą kwotę
Chodzi raczej o zwykłą świadomość. Ja osobiście chcąc zaoszczęzić kupiłbym komplet jakiś dalekowschodnich nowych opon, a najlepiej coś pokroju Barum/Sava itp., ale to wasza sprawa
mkm - 21-10-2014, 16:50
madź napisał/a: |
Samochód to tylko samochód. Jeżeli opony bieżnikowane to "druciarstwo" to proponuję zająć się osobami z forum wrzucającymi używane amortyzatory, tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe, co np. w niektórych krajach jest zakazane, w przeciwieństwie do nalewek, które nieustannie otrzymują homologację europejską.
Na oponach bieżnikowanych jeżdżą/jeździli także moderatorzy tutejszego forum. Dlaczego u nich w tematach nie było "awantur"?
Kolega mkm od dawna był proszony o nie wpieprzanie się w sprawy naszych samochodów, ale jak widać żyć bez tego nie potrafi i ciągle musi wszędzie wrzucić swoje pięć groszy. |
I tak pozostanie do momentu gdy nie przestaniecie pisać laurek swoim "super" wyborom.
Co do elementów zawieszenia/układów hamulcowych itp. - sprawdźcie - w naszym kraju jest to również nielegalne.
Ale... gdy ma się do wyboru jakiś szajs za kilka złotych lub dobrą część używaną to nie ma się co zastanawiać - w przypadku tego czym można handlować w naszym kraju (mówię to o wspomnianych "homologacjach") to na ten przepis przymykam oko (choć amortyzatorów lub tarcz hamulcowych bym z niewiadomego źródła nigdy nie założył).
Co do pytania dlaczgo u innych "nie ma awantur"...
Proste - są świadomi tego, że kupują gówniane części i nie robią im reklamy.
Cały czas powtarzam jak mantrę - nie masz kasy/ zakupy są "nieuzasadnione ekonomicznie"/ auto użytkujesz tak, że nawet bez opon da się jeździć - ok - Twoja sprawa.
Ale jeżeli ktoś kupuje coś za kilka dych i pisze w tonie, że złapał Pana Boga za nogi, bo tak zachwalanych opon to się nie spotyka... no to sorry...
madź napisał/a: | Poszukajcie sobie sami towarzyszu mkm. |
Ja nnie musiałem szukać, bo wiem o czym się pisało na rf - Wy niestey nie - stąd prośba o linki
madź - 21-10-2014, 18:58
mkm napisał/a: | I tak pozostanie do momentu gdy nie przestaniecie pisać laurek swoim "super" wyborom. |
mkm napisał/a: | Proste - są świadomi tego, że kupują gówniane części i nie robią im reklamy. |
mkm napisał/a: | Ale jeżeli ktoś kupuje coś za kilka dych i pisze w tonie, że złapał Pana Boga za nogi, bo tak zachwalanych opon to się nie spotyka... |
Gdzie je reklamowałam NIE Nie reklamuję Co najwyżej proszę o nie demonizowanie (niektórych marek) opon bieżnikowanych...
Co do opinii... przepraszam, mój błąd, na rf bardzo dużo jest pozytywów na temat Profila. MarkGuma wychwalają pod niebiosa na forum Subaru...
kaczka81s - 22-10-2014, 18:58
Uczepiliście się dziewczyny i nalewek, każdy jeździ na tym czym chce i na co go stać. Ja zapytałem z ciekawości i tyle, a tu zaraz każdy swoje 5 groszy
mkm napisał/a: | Ale jeżeli ktoś kupuje coś za kilka dych i pisze w tonie, że złapał Pana Boga za nogi, bo tak zachwalanych opon to się nie spotyka... no to sorry...
|
Nie zauważyłem żeby tu ktoś Pana Boga za nogi złapał, ja miałem, jeździłem i napisałem koleżance swoją opinie bo o to pytała, a zrobiła po swojemu i jej sprawa.
madź, weź skasuj połowę postów, bo OT się niepotrzebnie zrobiło, a to temat o Yarisie, a nie o wyższości jednych opon nad drugimi.
mkm - 23-10-2014, 02:40
madź napisał/a: | na rf bardzo dużo jest pozytywów na temat Profila. |
Jasne... Chyba przeczytaliście tylko początek wątku.
Takie pozytywy, że miał być (a może i będzie) pozew zbiorowy przeciwko producentowi
http://www.racingforum.pl...ic=89116&st=800
a na zakończenie filmik, który prezentuje jak powstaje opona bieżnikowana:
Dla porównania obejrzyjcie na YT jak powstaje zwykła opona
madź - 23-10-2014, 19:21
No to fajnie się porobiło...
O Profilu dużo czytaliśmy na początku sezonu. Do GTO miały zostać zakupione XR-01, ale w związku z kilkoma reklamacjami opon w rozmiarze 225/40R18 z rocznika 2014 zdecydowaliśmy się kupić na jeden sezon używki Continentala, a w przyszłym roku kupić bardziej cenionego semi slicka.
Widzę, że była to dobra decyzja.
Do 2013 z Profilem nie było większych problemów...
i9i - 23-10-2014, 20:57
Czepię się tylko tego: madź napisał/a: | Bieżnikowane opony są solą w oku firm produkujących opony. | Otóż firmy produkujące opony mają w czterech literach firmy zajmujące się nalewkami, bieżnikowaniami i oponiarzy wciskających śmietniki zza odry, wraz z ich klientami. Są pewni, że klient szukający wyłącznie tanich opon do nich nigdy nie zawita. To tak na marginesie.
Skończmy OT bo cztery z pięciu stron to debatowanie o nalewkach, które i tak już zostały zakupione. Rozlecą się to Magda nas przeprosi, a jak będą trzymać to się z nas pośmieje.
Czas leci a zderzak dalej srebrny?
madź - 24-10-2014, 10:47
i9i napisał/a: | Czas leci a zderzak dalej srebrny? |
Tak, dalej srebrny.
Jeszcze musimy kupić przedni zderzak z Yarisa T-Sport i dokładki progowe w stylu tych z T-Sport, ale dostosowane do nadwozia pięciodrzwiowego.
Wspomniane elementy raczej nie będą malowane na złoto. Chciałabym przemalować całego Yarisa na inny kolor.
i9i - 24-10-2014, 18:15
madź napisał/a: | Chciałabym przemalować całego Yarisa na inny kolor. |
Błękit morski metalic?
madź - 24-10-2014, 19:33
Po prostu biały akryl z czarnym dachem.
rosomak1983 - 25-10-2014, 14:03
Osobisie nie lubie przepłacac, i nie ma nic przeciwko madrym zakupom z jajem. Ale w zyciu nie kupiłbym zadnych nalewajek!!! Wolałbym uzywki z wyzszej półki nawet niech beda starsze... i tak beda pewniejsze.
|
|
|