To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E54A 2.0V6]Wahacze REGENERACJA CZY WYMIANA?

Anonymous - 14-10-2007, 22:54

A ja kupuję nowe, japońskie zamienniki w moim Lublinie. Testowałem je w moim byłym EA i jeździłem na 17 (215/50) przez 70-80 tys.km. i nic. Puściłem auto na W-we, teraz jeździ Krzyś i nie wspominał nic o wymianie.
Anonymous - 16-10-2007, 12:19

Ile zapłaciłeś za orginały?
czekoladka_1981 - 16-10-2007, 18:34

Ja dzisiaj wymieniałam do EA prawy wachacz dolny przedni krzywy za 410 zł.
Anonymous - 16-10-2007, 22:45

300, banan,krzywy
290, górny
270, prosty

Marcino - 16-10-2007, 23:40

Ja placilem za prosty 210 po znzkach w I-cars.. japnski ale czy warty swej ceny zobaczymy, pierwzsy wytrzymał juz chyba od maja to bedzie z 12 tysiaków...
yrdn - 05-11-2007, 20:12

Przeczytalem caly temat I poprosze o rade.

Cos stuka. Dzwiek slyszalny jest z lewej
strony[kierowcy] z wnetrza; raczej nie do
uslyszenia na zewnatrz. Halasuje na
nierownosciach [bruk, grunt] przy wolnej I
szybszej jezdzie. Przy wolnym zjazdach I podjazdach nie wystepuje. Podobnie nic
nie slychac na dluzszych I glebszych nierownosciach.
np. progi zwalniajace mieciutko I cicho.

Dzwiek jest taki jakby cos luznego drgalo,
taki metaliczny dzwiek.
[podbne szybkoscia do dzwieku pilki ping-pong'owej polozonej na stole,
tylko metaliczny I nizszy]

Myslalem, ze to podporka maski stuka o pas
przedni[metal-metal]. Owinalem folia
transportowa I to samo.

Dodam, ze mechanik I stacja kontroli niczego
nie wykryli. Wszystko jest sztywne, na
podnosniku kiedy kolo sobie wisi I na szarpakach.

akbi zasuge owal przegub, ale gume
ogladalem I jest cala. Uderzalem jeszcze w
opone od gory I z boku symulujac drgania.
Cos bylo slychac, ze stuka/lata/drga. Auto
z wylaczonym silnikiem, stalo i nie jechalo ;)

OKROPNIE IRYTUJE MNIE TEN DZWIEK!
POMOCY :P

Anonymous - 06-11-2007, 11:07

Sposobem na przetestowanie moich wahaczy było podniesienie koła, podparcie/zaczepienie koła za pomocą długiej dźwigni (drewniana belka) i przez tę dźwignie szybkie podrzucanie kołem, jak na wybojach. W tym czasie drugi człowiek leży przy kole, łapie ręką za wahacze, żeby wyczuc drgania i słucha. W ten sposób dało się wysłyszeć i wyłapać u mnie, że to krzywy wachacz był wyrobiony.
Metoda niewygodna, ale coś da się sprawdzić.

czekoladka_1981 - 06-11-2007, 11:23

bernie napisał/a:
człowiek leży przy kole, łapie ręką za wahacze, żeby wyczuc drgania i słucha. W ten sposób dało się wysłyszeć i wyłapać u mnie, że to krzywy wachacz był wyrobiony.

Tak to prawda też to samo testowałał mechanik tylko szarpał kołem wzdłóż p/t , i był efekt.

Marcino - 15-11-2007, 21:38

Ja dzisaj włsnie zdiagnozowałem ze mam luz na koncówce wachacza dolnego krzywego (banana), jeszce nie tak duzo ale puka na nierównościach.
Jak zobaczyłem jakie ceny podajecie to jestem przerazony... Czekoladka 410zł, AutoR co prawda 300... sporo.
czy ten wachacz tez sie da zregenerowac? mozna wcisnać nową koncówke?
Kto mogłby podopwuiedziec gdzie to zrobić w okolicach 3 miasta?

A moze mozna kupić sam koncówke (sworzeń) zna ktostytp lub wymiary albo co pasuje?
A ponieważ mam dostep do prasy 50 ton top mogłbym soebie sam takiej wymiany dokonać? czy wachacze dolne proste regeneruje sie w ten sam sposób? dzieki za wszelka pomoc..
pOzdrawiam

roch_27 - 15-11-2007, 21:41

Marcino napisał/a:
czy ten wachacz tez sie da zregenerowac?
pewnie że się da - ja robiłem regeneracje w Poznaniu ;)

pozdro

Marcino - 15-11-2007, 22:35

TYlko ze niechciałbym zostać bez samochodu, i jak go postawić pod chmurka bez wachacza... teraz trozke zimno na takie experymenty.
A moze ktos z mitsumaniaków załatwiłby mi taka koncówke do tego wahacza?
i sam bym to sobie wprasował. jutro jak sie wkurze to wezme do pracy dolny prosty wachacz (mamdwa stare) i sprawdzę jak mocno i jaki typ w nich siedzi i czy jest to możliwe do zrobienia.
Pozdro

Anonymous - 10-12-2007, 14:08

a czy ktoś regenerował wahacze w tym zakładzie??

http://bikopur.pl

zamiast gumy jaki polietylen czy coś takiego. co o tym sądzicie??

jacek11 - 11-12-2007, 00:03

Ciekawe.
pipi_ja - 07-01-2008, 23:06

Dawno już tu nie zaglądałem.
Od siebie dodam, że jeżdże od czerwca na regenerowanym w Szczecinie całym przodku i jak narazie zero jakichkolwiek obajwów zuzycia. Jedyne co mnie wkurza to czesto wybijające sie gumy stabilizatora.

Od czerwca zrobiłem jakieś 20tyś więc napewno trwałość jest znacznie większa niż tanich podróbek.
Z czystym sumieniem polecam warsztat w Szczecinie !!!!!!!!!!!!!!!

morosophem - 26-11-2009, 23:45

Witam. U mnie zaczęło coś stukać. Dźwięk słychać przy skręcaniu kierownicą na postoju, ale tylko w lewo. Luzów na kierownicy nie mam. Lekko coś słychać przy wjeżdżaniu do garażu na stopniach na podjeździe. Jeżdżę po Wa-wie a to prawie jak po księżycu. Mam standardowe 15''. Wymieniane były wahacze przód i górne sworznie przód (555), końcówki drążków (555) oraz drążki kierownicze (CRT) jakieś 10k km temu. Zastanawiam się czy jechać do Auto TW, czy lepiej do swojego zaufanego mechanika. Chciałbym jednak znać chociaż prawdopodobną przyczynę, żeby nie dać się "zrobić w konia". Co to może być?