To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Techniczne - Klima w Sigmie

wojtas - 30-06-2009, 15:07

radzik8313 napisał/a:
witam czy w sigmie 92r 24v wystepuje filtr pylkowy i pylkowy od klimy jesli tak to gdzie go zlokalizowac?? prosze o pomoc bo cieplo sie robi a Maksio moj syn ma roczek i nie chcial bym aby wdychal te syfy z klimy i chce odgrzybic klime

Z tego co wiem to niema takowego, ale chodzą plotki, że niby jest. Z wiosennego doświadczenia wiem że moja na pewno go nie posiada, często parkowałem pod kwitnącą jabłonką. :)

VirMan - 30-06-2009, 22:30

nie ma niestety... jedyna wada tego systemu w naszym aucie... :) jest patent na prosty filtr ale zabezpieczy tylko jakieś większe brudki
Anonymous - 01-07-2009, 09:04

Sigma nie posiada żadnego filtra przeciw pyłkowego!!!!
Szymon82 - 01-07-2009, 10:04

Witam! Czy powietrze zasysane jest z prawej strony (po str. pasażera)? Chcę sobie trochę odświeżyć klimę i myślę gdzie zapodać ten środek.
krzysius - 19-07-2009, 14:17

hej mam w klimie gaz r12 czyli stary i zamierzam nabic klime nowym r134a czytałem na innym forum ze koleś już tak zrobiłi klima działa mu bez zażutu więc jako pierwszy w sigmie też tak postąpie dodam ,że koleś nie wymieniał uszczelnień na spręzarce ani oleju jak to zrobie to dam znać co z tego wyszło pozdrawiam :D
Zajc3w - 19-07-2009, 14:32

Nastąpi przyśpieszone zużycie. Może się okazać,że sezonu nie pojeździsz, ale czekamy na efekty. :D
Anonymous - 19-07-2009, 15:39

No i na bank sprężarka klimy będzie do wymiany ale życzę powodzenia :mrgreen: ,Dzięki takim ludziom jak Ty inni zarabiają na sprzedaży części :twisted:
krzysius - 19-07-2009, 16:39

no koledzy kosior i zajc3w ,nie spróbowaliście tego zrobić, a wasze opinie biorą się z komentarzy innych. Nie wiecie a piszecie głupoty. Dotarłem do gościa który to zrobił i klima chasa jak ta lala.Jeżdzi już drugi rok. Wszystcy piszą ale nikt nie wie tak do końca,jak to zrobie napisze :D Potwierdzenie znalazłem u 3 osób .pozdrawiam
Anonymous - 19-07-2009, 17:23

No to przeczytaj sobie dokumentację techniczną kompresora od r12 i r134 - zupełnie inny olej w kompresorze, wiesz wogóle jak kompresor jest zbudowany ? ale luz twoje auto, ktoś musi być pierwszy - jak to się mówi dwa razy na raz, pierwszy i ostatni ;)
wojtas - 20-07-2009, 00:07

Z tego co się orientuje przy wymianie na nowy czynnik R134, należy wymienić olej w sprężarce na odpowiedni dla danego czynnika i odpowiednim preparatem przepłukać układ.
Zajc3w - 20-07-2009, 00:17

wojtas021180 napisał/a:
Z tego co się orientuje przy wymianie na nowy czynnik R134, należy wymienić olej w sprężarce na odpowiedni dla danego czynnika i odpowiednim preparatem przepłukać układ.

Wg instrukcji do magny uszczelki ulegną zniszczeniu po takiej operacji. Pytanie po jakim czasie.

wojtas - 20-07-2009, 00:24

Czas pokaże :wink:
Anonymous - 20-07-2009, 07:08

Zajc3w napisał/a:
wojtas021180 napisał/a:

Wg instrukcji do magny uszczelki ulegną zniszczeniu po takiej operacji. Pytanie po jakim czasie.

Nie tylko uszczelki, kompresory w sigmach mają 5 lub 7 cylindrów ale każdy ma 2 obiegi smarowania, wew gdzie jest jego własny olej i zew. ten który fruwa razem z czynnikiem. No nic jak to się mówi: jest ryzyko jest zabawa :D :D :D

Anonymous - 20-07-2009, 07:23

krzysius, nasze opinie nie biorą się z nieba tylko podparte sa dowodami w postaci serwisowek , po za tym jak na razie to Ty podpierasz się argumentami ludzi którzy to rzekomo zrobili , tylko pytanie w jakich autach bo sprężarka sprężarce nie równa a diabeł tkwi w szczegółach , jeśli zaś tyczy się sprężarki w sigmie to akurat po wymianie silnika u mnie dostałem sprężarkę na R12 a miałem oryginalnie R134 wiec wymontowałem sprężarkę i pojechałem do serwisu gdzie pan naprawia takowe sprzęty i gość który na codzień zajmuje się sprężarkami powiedział ze każda sprężarka z R12 na R134 musi zostać w środku lekko przerobiona tak jak koledzy wyjaśniają (wymiana oringow, olej ) owszem bez przeróbek tez pochodzi ale przy intensywnym używania ( gorące lato) to może być rok i sprężarka już nie do naprawy a do wymiany
Dodam ze zabieg przeróbki sprężarki to koszt 150pln tyle co nabicie klimy innym gazem

krzysius - 21-07-2009, 20:08

POŻYJEMY ZOBACZYMY !!! :D