Nasze Miśki - Mivec Space Star powolny proces konwersji
brccrx - 16-02-2015, 15:31
Dziwnie sie zbiegaja postepy w pracach nad spacestarem z moimi przyjazdami do Dublina hehe
Jak Cie ktos za reke nie prowadzi to nic nie jest zrobione
Motywacja lezy
Heavy1155 - 17-03-2015, 10:56
witam. coz pojawily sie kolejne problemy.
silnik pracuje. brak pompy wspomagania to prawdziwy morderca!
kolejna ciekawostka jest napiecie na akumulatorze... tylko 11,6v na postoju. czyzby wadliwy alternator?
ostatnio wzialem go na przejazdzke, a raczej mialem taki zamiar. oto co sie dzieje:
na postoju mozna smialo go gazowac az do odcinki i wszystko pracuje nienagannie
natomiast jak silnik pracuje pod obciazeniem - w czasie jazdy - odrobine mocniejsze wcisniecie pedalu gazu powoduje zapalenie sie CHECK ENGINE i duszenie silnika tak jak przy odcince. czuc jak auto hamuje. wtedy wciskam sprzeglo i gaz i silnik wraca na swoje normalne obroty. przy powolnym wysprzegleniu i dodaniu gazu - spokojnym - mozna dalej jechac.
czym moze byc spowodowane cos takiego? po prostu raptowne dodanie gazu od razu odcina paliwo...???
dodatkowo brak oswietlenia wewnatrz kabiny i centralnego zamka!!! sprawdzalem wszystkie kable i sa podlaczone - w sumie nie byly ruszane!
zaczyna mi brakowac cierpliwosci... zastanawiam sie nad zaadoptowanie kompletnej wiazki z colta i dopasowaniem jej do silnika. czyli cala wiazka kabinowa i ta przednia. moze gdzies popelnilem blad lutujac wiazki ale w takim razie lilnik by nie chodzil prawda?
chce jeszzcze wymienic alternator i zobaczyc czy aby tam nie tkwi caly problem - moze zepsuty...
Heavy1155 - 12-04-2015, 20:57
witam!
MSS MIVEC jezdzi!
problemem okalzaly sie luzne kable od masy! jeden na kolektorze dolotowym a drugi na kablu minusa
autko w dalszym ciagu ma katalizator z 1.3 i uklad wydechowy 1.3 co troche je spowalnia.
ale ogolne wrazenie jest niesamowite!!!!
moment crossoveru jest swietnie slyszalny to a i z racji braku filtra powietrza - w zakupie.
jesli zdaze dzisiaj zrobic video to wrzuce a jesli nie to jutro wieczorem.
samochod nie jest oplacony wiec nie wolno mi nim jezdzic po drogach stad tez dlugodystansowa podroz nie wchodzi w gre
w dalszym ciagu mam tylko 11.6V napiecie na aku przy chodzacym silniku wiec brak ladowania... znajac zycie porabalem cos z wiazka alternatora. ale jakos to ogarne!
pozdraweiam wszystkich czytelnikow tematu!
Heavy1155 - 01-06-2015, 09:51
udalo sie rozwiazac problem ladowania! okazalo sie ze nie swiecaca zaroweczka kontrolki ladowania byla przyczyna calego zamieszania...
alternator podaje 14.15V
autko w sumie juz prawie cale poskladane do kupy!
do zrobienia zostal wydech o odpowiedniej srednicy, ale najpierw wyjme ten co jest i sprawdze szczelnosci i puszcze autko na NCT - przeglad. zobaczymy na czym obleje hahaha
do zalozenia zostaja hamulce z GSR'a i kwestia znalezienia rurki zeby zalozyc zewnetrzny czujnik cisnienia oleju
poza tym nie ma nic
laczniki stabow, gumki na stabie, drazki kierownicze, zarowki, plyny itd
trzeba jeszcze oplacic podatek drogowy i umowic sie na przeglad
kisian - 01-06-2015, 15:26
Dopiero teraz zuważyłem... Fotele przód z Volvo? Pasowały bez problemów?
Heavy1155 - 01-06-2015, 15:40
nie pasowaly niestety... trzseba bylo zalozyc szyny z MSS ale to nic trudnego. polecam bo sa mega wygodne tylko troszke nizej sie siedzi...mi odpowiada
kisian - 01-06-2015, 22:52
Dużo roboty przy zmianie? Wtyczki poduszek podeszły bez problemu?
Heavy1155 - 02-06-2015, 09:04
hm... teraz bardzo szczerze to zapomnialem o tym po pracy przyjrze sie tematowi. srs problemow nie zglasza. rozumiem ze myslisz o occupancy sensor - taki czujnik co stwierdza obecnosc kogos na siedzeniu. te wtyczki bodaj sa uniwersalne... mimo wszystko nie jest to podpiete. zobacze po pracy! dobrze ze przypomniales!
kisian - 02-06-2015, 12:00
Wtyczki od poduszek bocznych. Pytam bo też zamierzam zamontować. Tak na metrówkę wychodziło że otwory na śruby powinny się zgrywać.
Heavy1155 - 05-06-2015, 09:35
nie mam poduch bocznych. moj mss ma tylko 2 - kierowcy i pasazera.
nie mialem czasu nawet do tego usiasc... za duzo teraz na glowie z dzieciakiem i szkola. ale juz niedlugo tesciowa przyleci i cos czuje ze zamieszkam w tym wozie
czy ktos ma rozpiske pinow na zegarach???
w manualach nie znalazlem chyba ze jestem slepy.
Pozdrowionka dla wszystkich czytajacych
Heavy1155 - 23-06-2015, 11:45
ehhh... znowu problem. nie rusza wiatrak chlodnicy i silnik sie przegrzewa. wyglada na to ze termastat wyzional ducha. nowy juz zamowiony. zalalem nowy plyn chlodniczy a teraz po pwyglada na to ze caly zamienil sie w szlam o brunatnym kolorze... w srode rozbiore termostat i zobacze co tam sie dzieje
Bartek - 23-06-2015, 21:36
Heavy1155, masz problem ze sterowaniem wiatraka - przypuszczam, że w SS jest sterowanie jak w Carismie (czyli przekaźniki Fan Lo i Fan Hi), a ECU z większości innych Mitsu steruje wentylatorami przez moduł elektroniczny płynnie włączający wiatraki.
Przy sterowaniu wiatrakami w Cari przez ECU z Galanta zrobiłem sterowanie przekaźników dodatkowym układem z ATTINY13 - to jedyna droga, żeby nie przeszczepiać modułu z Galanta
Heavy1155 - 06-07-2015, 19:59
Podpialem wiazke zgodnie z rozpiska ecu do wtyczki z bezpiecznikami... i nie dziala
troche mnie zaczyna to wszystko draznic...wiatrak sprawdzilem i dziala poprawnie... musze jeszcze sprawdzic relay bo moze sie spalil - podmienie z colta bo sa takie same pogoda nie dopisuje a w deszczu przy kablach raczej grzebac nie bede.
piorunGSR - 06-07-2015, 22:52
Heavy1155, raczej dupa mister bo ot tak sie nie spalił skoro wcześniej działał a tam nie było rzeżbione. miernik w łape i tyle
Heavy1155 - 07-07-2015, 01:21
miernikowalem... sprobuje w tygodniu cos pogrzebac moze sie uda.
mam jeszcze wiazke z mss gdzies zakopana na strychu. musze ja wygrzebac bo mozliwe ze jak to ja cos pochrzanilem.
|
|
|