To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant/Legnum VR4 EC5A/W 97-02 - Pilot z dwoma przyciskami do VR-4.

Grid - 05-08-2015, 09:34

Jeżeli wszystkie drzwi działają tak samo (tzn na odwrót) to w tym co wychodzi z ETACSa. Wg. schematu Galanta niebiesko-czarny i niebiesko-czerwony, we wtyczce C-138 narożny pin 21 i pin 31. Ale z tego co pamiętam u mnie były inne kolory, trzeba miernikiem poszukać.

I wciśnij mi ten pomógł...

piotrkor1 - 05-08-2015, 10:46

Grid napisał/a:
Wg. schematu Galanta niebiesko-czarny i niebiesko-czerwony, we wtyczce C-138 narożny pin 21 i pin 31. Ale z tego co pamiętam u mnie były inne kolory, trzeba miernikiem poszukać.

Tak wyglądają schematy w VR-4.

Wtyczka C-117,piny 21 niebieski i pin 31 czarno niebieski.
Grid napisał/a:
I wciśnij mi ten pomógł...

Chyba nie mogę tego zrobić bo nie zakladałeś tego tematu.
Przykro mi :( bo zrobiłbym to z DUŻĄ przyjemnością.

Grid - 05-08-2015, 11:04

Spoko, mam nadzieję że się uda :-)
piotrkor1 - 05-08-2015, 11:05

Grid napisał/a:
we wtyczce

Mogę się mylić ale to chyba ta żółta, pierwsza od lewej?Nawet sobie przypomniałem,że jak zwarłem w niej kiedyś odpowiednie przewody do masy to zamek się otworzył i zamknął.

[ Dodano: 05-08-2015, 11:11 ]
Grid, Serwis ASO Mitsubishi to cieniasy przy TOBIE!!!

Grid - 05-08-2015, 11:22

Nie pamiętam która to wtyczka, mam do tego słabą pamięć, a siedzę w robocie i nie sprawdzę w aucie. Obejrzyj je dokładnie która ma w narożnym pinie niebieski przewód :-) Na swoich schematach masz mapę pinów C-117 to powinno wystarczyć do identyfikacji.
piotrkor1 - 05-08-2015, 16:05

Grid napisał/a:
Nie pamiętam która to wtyczka, mam do tego słabą pamięć

To ta biała,która wchodzi z boku w ten biały moduł komfortu.
Po zamianie kabli w tej wtyczce znowu karuzela.Drzwi przednie zamykają się prawidłowo z pilota na kluczyku,przyciskiem LOCK.Pop tej operacji drzwi tylne pozostają otwarte.
W przypadku otwarcia drzwi pilotem sytuacja jest odwrotna czyli drzwi tylne są zamknięta
a dwoje drzwi z przodu otwarte.
Wychodzi na to że wszystkim steruje tzw.master, ten panel kierowcy i on podaje sygnał do otwarcia lub zamknięcia furtek.
Jak to rozgryźć?

Grid - 05-08-2015, 17:23

piotrkor1 napisał/a:

Wychodzi na to że wszystkim steruje tzw.master, ten panel kierowcy i on podaje sygnał do otwarcia lub zamknięcia furtek.
Jak to rozgryźć?

Ze schematu wcale tak nie wynika :( Może miałeś już zamienione piny na siłownikach tak jak sugeruje kabar ? To by tłumaczyło karuzelę... Trzeba teraz posprawdzać drzwi - testowo zdjąć boczek jednych z przodu i jednych z tyłu i sprawdzić jak to tam wygląda...

kabar - 06-08-2015, 14:18

Grid napisał/a:
Przy okazji na filmiku widać jaki przyjemny klik ma nowy pilot. Starą wersję trzeba wduszać i nie wiesz czy załapało czy nie.

To prawda. U mnie tez przyciski były takie "gumowe" ale po wydaniu 3 zł na nowe mikrostyki i 5 min roboty żeby je wymienić jest super :)

piotrkor1 - 06-08-2015, 21:48

kabar napisał/a:
To prawda. U mnie tez przyciski były takie "gumowe" ale po wydaniu 3 zł na nowe mikrostyki i 5 min roboty żeby je wymienić jest super

Te przyciski trzeba dokładnie wyczyścić z tej zielonej mazi i wtedy jest ok.Mój stary pilot też działa i nic mnie to nie kosztowało tylko 15min roboty.
Wracając do tematu.
Wszystko już działa jak należy trzeba jeszcze po prostu przełożyć dwa kable sterujące sygałem otwarcia i zamknięcia drzwi tylnych.Na rysunku pin 22 i 32
V-R(fioletowo-czerwony) z V-G(fioletowo-zielony) w tej samej wtyczce co poprzednio.
Oto dalsza część schematu:

Teraz już wszystko gra :lol: :lol:

Grid - 06-08-2015, 21:55

Super! Gratulacje :mrgreen:
kabar - 07-08-2015, 07:19

piotrkor1 napisał/a:
Te przyciski trzeba dokładnie wyczyścić z tej zielonej mazi

Czyściłem IPA bo myślałem że komuś się wylał sok na tego pilota :)

PS> Mógłbyś przy okazji zerknąć na schemacie gdzie wchodzą krańcówki z przednich drzwi?

piotrkor1 - 13-08-2015, 13:43

kabar napisał/a:
PS> Mógłbyś przy okazji zerknąć na schemacie gdzie wchodzą krańcówki z przednich drzwi?

Przepraszam za opóźnienia.Już biegnę z pomocą:

Opóźnienia spowodowane były chęcią zamontowanie w boczku pasażera panelu sterowania takiego jak od strony kierowcy.Okazuje się,że sprawa nie jest prosta.

kabar - 13-08-2015, 21:26

Kurcze, albo jestem slepy albo nie widze krańcówek na tym schemacie :)
piotrkor1 - 31-08-2015, 10:10

kabar napisał/a:
Kurcze, albo jestem slepy albo nie widze krańcówek na tym schemacie :)

Problem polega na tym,że trzeba porównywać schematy,
japońskie z europejskimi i wtedy wiadomo o co chodzi.
Najlepiej byłoby jakbyś wskazał właściwy schemat w wersji euro.

kabar - 31-08-2015, 11:19

Spoko, znajdę po kablach. Na razie i tak nie miałem czasu się za to zabrać.