Sport - Inne - Typowo rowerowo
heniek012 - 06-06-2009, 16:49
Tez sie kiedys jezdzilo...:D na koncie...46 000 km na 3 rowerkach w 1 strzeliła rama...za dużo siły jednak kontuzja wykluczyła z dalszej jazdy teraz tylko rekreacyjnie..niestety
Wszyc - 27-12-2009, 01:23
oo beno729 widzę że nie jestem sam w nie normalnej jeździe na rowerze
http://is.pinkbike.com/photo/2454/pbpic2454600.jpg
http://is.pinkbike.com/photo/2463/pbpic2463710.jpg
Nie będę się rozwodził co za sprzęt bo kto jeździ normalnie na biku tego to nie interesuje a ten kto nie jeździ normalnie wszystko wyłapie sam z fotki podobno jeszcze w śród Mitsumaniaków jest Piotras od Duncona trzeba będzie obczaić jakieś hopki niedaleko miejsca gdzie wymyślą następny zlot ogólnopolski i pośmigać razem
akbi - 27-12-2009, 08:19
a ja mam pytanko, na wiosnę będę przymierzał się do zakupu roweru, i wybrałem sobie Cube Hardtail Attention
Niestety nie mam bladego pojęcia o rowerach (czyt.: o jakości podzespołów) a gdzieś wyczytałem, że ten amortyzator nie jest najlepszy ... i teraz nie wiem, czy ten rower wytrzyma sporadyczne leśne harce pod moim 100kg cielskiem.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Marcin-Krak - 27-12-2009, 15:19
Co prawda nie jestem zbyt na bieżąco - ale chyba sam będę myślał nad czymś niedługo i trochę czytałem ostatnio, więc:
akbi napisał/a: | i wybrałem sobie Cube Hardtail Attention |
Tak ostatecznie zdecydowanie i nieodwołalnie Wydaję mi się, że za podobną kasę można znaleźć ciekawszą propozycję, choć nie piszę że Twoja jest zła.
Ale jak za taką kasę to akbi napisał/a: | ten amortyzator nie jest najlepszy | mógłby mieć większy skok - ale Ty to na równinach mieszkasz Ale jak już byś po dziurkach chciał pojeździć to akbi napisał/a: | pod moim 100kg cielskiem. | może być średnio.
karolgt - 27-12-2009, 17:15
nie przesadzajmy, 100kg to wcale nie jest jakaś kosmiczna waga, przy 95 kg jeździłem i skakałem normlanie na rowerze i nie było żadnych problemów
Kaleid - 27-12-2009, 19:22
akbi napisał/a: | a ja mam pytanko, na wiosnę będę przymierzał się do zakupu roweru, i wybrałem sobie Cube Hardtail Attention
Niestety nie mam bladego pojęcia o rowerach (czyt.: o jakości podzespołów) a gdzieś wyczytałem, że ten amortyzator nie jest najlepszy ... i teraz nie wiem, czy ten rower wytrzyma sporadyczne leśne harce pod moim 100kg cielskiem.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. |
Jak za tą cenę, osprzęt zupełnie przeciętny. Po co Ci góral do sporadycznych harców po lecie? Kup sobie treka, będziesz jeździł znacznie wygodniej, w większości i tak pewnie po ścieżkach rowerowych lub leśnych dróżkach. Rama tego Cube ma geometrię raczej sportową (jest dość długa, czyli wymusza pozycję pochyloną do przodu) co raczej nie jest zbyt wygodne przy dłuższych turystycznych wypadach. Jak szukasz roweru, to możemy pogadać, jestem zapalonym MTBowcem od wielu lat
akbi - 29-12-2009, 08:44
Marcin-Krak napisał/a: | Tak ostatecznie zdecydowanie i nieodwołalnie |
nie nie ...ostatecznie jeszcze nie - dlatego proszę Was o pomoc
Marcin-Krak napisał/a: | Wydaję mi się, że za podobną kasę można znaleźć ciekawszą propozycję |
proszę o sugestię
Marcin-Krak napisał/a: | mógłby mieć większy skok |
jaki jest wg Ciebie optymalny ...lub jaki może być największy?
Marcin-Krak napisał/a: | ale Ty to na równinach mieszkasz |
Trójmiasto to nie Wawa czy Łódź ... ja tu w górki (oczywiście nie pokroju szczytu Tatr) mam ok kilometra
Kaleid napisał/a: | Jak za tą cenę, osprzęt zupełnie przeciętny. |
również proszę o sugestię lepszego osprzętu - co wg Ciebie powinno być inne - lepsze??
Kaleid napisał/a: | Po co Ci góral do sporadycznych harców po lecie? |
harce są sporadyczne - bo brakuje mi czasu, ale jak już go znajdę to wciela się we mnie
Kaleid napisał/a: | Kup sobie treka, będziesz jeździł znacznie wygodniej, w większości i tak pewnie po ścieżkach rowerowych lub leśnych dróżkach |
nie ma być wygodnie a ekstremalnie
Kaleid napisał/a: | Rama tego Cube ma geometrię raczej sportową |
i taka mi się właśnie podoba
Kaleid napisał/a: | Jak szukasz roweru, to możemy pogadać, jestem zapalonym MTBowcem od wielu lat |
bardzo chętnie ... może wpadniesz na spota 15 stycznia??
Kaleid - 29-12-2009, 12:48
Rower skomponowany generalnie dość dziwnie. Tylna przerzutka XT, do tego dość przeciętny napęd,i amortyzator z najniższej półki. Geometria ramy mi osobiście pasuje, ale jak mówię - jest raczej sportowa. Na dzień dobry wymieniłbym widelec conajmniej na RS Tora, i to w wersji RACE - z tłumikiem MC. Generalnie w naszym położeniu geograficznym (trojmiasto) polecam Rock Shoxa. Jest na miejscu dość dobry serwis i nie ma problemu z dostępnością części, w przeciwieństwie np do Manitou czy Fox. Nie jestem pewien co do obręczy kół. Z tego co się doszukałem, to jakieś dwukomorowe alexrimsy, więc też bez rewelacji. Przy Twojej wadze, dojdziesz do perfekcji w centrowaniu tylnego koła
akbi - 29-12-2009, 13:00
Kaleid a Cube Hardtail Attention
Kaleid - 29-12-2009, 13:23
Zdecydowanie lepiej: http://www.kross.pl/573-g...el_a6_disc.html , po czym zmienić Darta na np Torę (akurat mam do sprzedania, hihi ) i śmigać.
Proponuję też rozważyć http://www.bikekatalog.pl...Romet.Jolene.2/ bardzo udane ramy, wbrew temu co można by sądzić. Osprzęt jak za tą cenę - bardzo dobry.
Anonymous - 29-12-2009, 15:52
Akbi
a ja mimo wszystko polecam tego Cube....bo rama zdecydowanie bije Krossy i romety
a osprzęt i tak będzie do wymiany wcześniej czy póżniej...ja też jestem zapalonym MTBikerem i rzeczy typu przerzutka xt czy też osprzęt slx lub Deore do twojego typu jazdy na początek jest jak najbardziej spoko...ja kupiłem sobie pod choinkę nowego Specialized Stumpjumper Elite ...testowałem go juz w górach bo mam blisko w Beskidy i tez tam jest przód slx i muszę powiedzieć że przerzutka dawała radę. to co jest gwarantowane w tym Cube to dobra baza czyli rama...resztę i tak można a nawet trzeba z czasem pozmieniać
moj nowy bike
Kaleid - 29-12-2009, 16:00
Nic szczególnego w tej ramie Cube nie ma. W czym niby ta rama bije np Krossa A6? W napisie na ramie? Kross ma na prawdę całkiem niezłe ramy.
Anonymous - 29-12-2009, 16:11
nie wiem nie jezdziłem ...na cube miałem okazję więc polecam...a kross i romet nie jest trendi hehe
Marcin-Krak - 29-12-2009, 18:15
Jeśli coś z górala ma być, to jak zapewne widziałeś w necie niezłymi opiniami cieszy się również Giant XTC. Nie wiem czy różni się znacznie w porównaniu do modeli z poprzednich lat - ale jeśli nie - to jest rower wytrzymały, który sporo jest w stanie wytrzymać.
Co do Krossa hmmm ja bym go porównał do samochodów Kia. Mają dobrą opinię, ale nikt jeszcze nie sprawdził czy gwarancja na 7 lat nie była jednak przesadzona Tu myślę, że A6 wystarczy (a i arturro ma (miał) inne A6 ). Na pewno nie masz się co bawić w A8, a sprzedawcy lubią podobno je opychać;)
Gdybym natomiast ja dysponował kwotą w okolicach 3 tys i szukał czegoś MTB dla siebie to skierowałbym wzrok na Radon-a jakiegoś
akbi napisał/a: | harce są sporadyczne - bo brakuje mi czasu, ale jak już go znajdę to wciela się we mnie |
To chyba nic z trekingowców nie wchodzi w rachubę
Kaleid - 29-12-2009, 19:01
Radon to w zasadzie to samo co Cube - (robi je ta sama firma, choć Radony mają przeważnie nieco bardziej klasyczne kąty ), nawet osprzęt cenowo podobny.
Ta rama Cube nie jest zła, ale nie jest to rama dla której warto brać rower kosztem tańszego osprzętu. Nic ciekawego pod względem budowy, dodatkowo jest dość ciężka. Gdyby to był Giant XTC, czy Merida HFS to może. Ale akurat ta rama niczym szczególnym się nie wyróżnia. Minusem Gianta jest fatalny serwis - nie znam jeszcze nikogo, komu by uznano gwarancję na ramę.
Sam w swoim życiu widziałem 11 pękniętych ram. 9 z nich to był Kelly`s, jeden Spec (ale to akurat wina użytkownika, zbyt wyciągnięta sztyca) i jakiś karbon no-name.
|
|
|