Outlander I GEN Techniczne - wypadanie zaplonu a swiece
Bzyk_R1 - 10-01-2019, 16:57
Dobi napisał/a: | Gaziarz ( kumaty nie Zdzisio ) jeżdzący forkiem turbo był pod wrażeniem .Dokładnoe nie pamiętam , ale chyba zaczyna dmuchać od 0.9 bara do rawie 2.0 .Może tu trzeba szukać ...Pręt ten z przodu " suszarki u mnie stoi prawie w bezruchu. |
Czyli tak jak pisałem, spróbuj tam rozruszać.
Dobi - 14-01-2019, 13:43
Dawno mnie nie było Na pręt nie ma szans. Przy wyłączonym silniku , tkwi jak przyspawany .No , chyba , że siłuję się nie z tym co trzeba .Jakie to zakresy ruchu prawo- lewo powinno mieć w mm tak na oko .Wie ktoś ?
nytsug - 26-12-2019, 20:12
Mi dzisiaj po dwudniowym postoju silnik odpalił ale zaczął strasznie szarpać i nierówno pracować, dławił się i zgasł. Kolejne próby - silnik jakby chciał się uruchomić, ale nie dał rady. Po ok 5/10 min postoju znów odpalił, silnik szarpał, pojawił się błąd P300 i zgasł. Kolejne próby już bez efektów. Nie odpala. Nie wiem czy pracuje pompa paliwa. Nie słyszę jej. Jutro rano ją obadam, ma ktoś jeszcze jakieś inne pomysły?
Bizi78 - 26-12-2019, 20:21
nytsug napisał/a: | Kolejne próby już bez efektów. Nie odpala. |
Ale silnik chociaż kręci
nytsug - 26-12-2019, 20:27
Tak i to dobrze. Tak jakby chciał a nie mógł.
Bizi78 - 26-12-2019, 20:34
To albo brak iskry, albo paliwa jak piszesz.
Podnieś siedzisko kanapy i powinno być słychać pompę podczas odpalania.
Wykręć świecę i zobacz w jakim są stanie i sprawdź iskrę.
nytsug - 27-12-2019, 23:11
Temat ogarnięty.
Przerdzewiała i urwała się rura od wlewu paliwa i naszło duuuuużo wody i syfu więc silnik się "zadławił".
Płukanie baku, mycie filtrów od pompy, mycie przewodów, ogarnięcie rur wlewu i śmiga.
CIEKAWOSTKA - pompa paliwa dostaje napięcie tylko podczas kręcenia rozrusznikiem i dalszej pracy silnika, po przekręceniu kluczyka na ON - nie.
Dziękuję za pomoc!
Jaro1974 - 27-12-2019, 23:56
Kupowałeś nową rurę wlewu czy z tą coś kombinowałeś? Aż dziwne że wtryski się nie zasyfiły, ale to akurat szczęście że się to nie stało.
nytsug - 28-12-2019, 09:39
Zrobiłem z elastycznej używki innego auta. Stary kawałek zostawiłem na połączeniu do baku i przewodów gumowych. Średnica taka sama więc połowa roboty. Też myślałem że wytryski do wymiany ale miałem drugie w razie potrzeby. Jak na razie wszystko ok.
Bzyk_R1 - 28-12-2019, 12:54
Czyli niechlubny standard. Dobrze że to rozwiązałeś, niestety trzeba oglądać często te rury i cały układ paliwowy bo koszty mogą bardzo szybko pójść w grube sumy.
mituser3 - 23-02-2020, 13:45
A czy problemu z zapłonem i nierównomierną pracą nie powoduje czujnik przepływu powietrza?
Jaro1974 - 24-02-2020, 09:24
mituser3 napisał/a: | A czy problemu z zapłonem i nierównomierną pracą nie powoduje czujnik przepływu powietrza? |
Czujnik przepływu powietrza jak sama nazwa mówi służy do mierzenia ilości powietrza przepływającego do silnika. W momencie gdy silnik zaczyna nierównomiernie pracować to przyczyn może być wiele. jedną z nich może być, ale nie musi, uszkodzony czujnik ponieważ gdy będzie wysyłał błędne dane dotyczące powietrza, ECU będzie sobie korygować to dawką paliwa i wtedy będą obroty głupieć. Najczęstszą jednak przyczyną nierównomiernej pracy silnika jest niesprawność układu zapłonowego lub zasilania. Wtedy najczęściej potrafi wywalić błąd wypadania zapłonu. Ja ostatnio miałem space stara w którym korekty krótkoterminowe stały w miejscu a silnik pracował jak chciał i oczywiście śmierdziało nieprzepalonym paliwem z wydechu. Po wymianie sondy lambdy (pierwszej) silnik zaczął równiej pracować, niemniej jednak w dalszym ciągu nie było to tak jak powinno być. ECU zaczął sobie korygować dawkę paliwa w prawidłowy sposób, ale dalej silnik pracował nierówno. Okazało się że gumy na cewkach były już stare i dodatkowo jedna przesiąknięta olejem silnikowym (cewki oryginalne) i po prostu silnik gubił zapłon. Największe odczucie było podczas większego obciążenia (przy dodawaniu gazu), jak się pedał odpuszczało to silnik zaczynał równiej pracować. Wymiana cewek w tym przypadku pomogła. Dlatego też jeżeli silnik nie pracuje równo to w pierwszej kolejności układ zapłonowy do weryfikacji a następnie gdy to nie pomaga, szukać należy dalej.
mituser3 - 05-03-2020, 09:48
Jestem już po wymianie świec. Sporo było roboty tym bardziej jak po zmontowaniu nowych świec i nowych cewek okazało się, że auto nie odpala (całkowity brak iskry). Podobno cewki NTY nie grają z komputerem pokładowym Outlandera w wersji USA mimo, że mają zgodny numer OEM. Wywaliłem te cewki założyłem spowrotem stare. Dodatkowo w trakcie wymiany zauważyłem sporo brudu w przepustnicy - oczyściłem. Uszczelkę pod kolektorze zostawiłem oryginalną jedynie wysmarowałem lekko silikonem do uszczelek wysokotemperaturowym. Cewki zamieniłem miejscami tj z lewej połowy przełożyłem na prawą a z prawej na lewą. Teraz auto śmiga Brak problemów przy rozruchu na zimno. Po 200 km jazdy sprawdziłem komputer - nie ma błędu MissFire.
roger18sx - 08-03-2020, 22:59
Jak czegoś nie ma to po jakimś czasie pojawia się pod marką nty ale szczerze nic bym nie kupił bo to jest chińczyk w wersji eco.
W@sio - 08-03-2020, 23:07
roger18sx napisał/a: | Jak czegoś nie ma to po jakimś czasie pojawia się pod marką nty ale szczerze nic bym nie kupił bo to jest chińczyk w wersji eco. |
To prawda, to jest ekochinol, ale w dobie gdy cena jednej nowej oryginalnej powala (1500zł) trzeba się ratować
|
|
|