To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - [Szybkie pytanie] Outlander 2.0 DI-D - CR czy Pompowtryski?

rezon - 27-01-2016, 13:19

alojso napisał/a:
nie jest tak źle, a naprawdę wielu kwestiach jest znacznie lepiej niż w foresterze!
jeśli prowadzenie Outka jest lepsze niż forestera, to już wiem, jakiego auta nie kupię :lol: Outek to najbardziej "nerwowy" samochód, jakim kiedykolwiek jeździłem, a trochę przez ponad 1,5Mkm ich się przewinęło.
michalch - 27-01-2016, 15:08

alojso napisał/a:
Raczej nie, ja dziś wymieniałem i było ok :)

[ Dodano: 27-01-2016, 10:58 ]
Ponieważ w tym temacie rozmawialiśmy trochę o outku przed zakupem i straszono/przestrzegano mnie różnymi rzeczami, to powiem o swoich odczuciach po paru dniach użytkowania :)

1. Nie zauważyłem żadnego problemu z jazdą przy prędkości 150-160km/h. Auto prowadzi się pewnie, a w porównaniu do forestera (który to ponoć ma super nisko środek ciężkości i dzięki temu ma się prowadzić lepiej na zakrętach), jest nawet lepiej, bo tutaj jest hydrauliczne wspomaganie (w forku elektryczne), które daje większą przewidywalność.

2. Spalanie nie jest w cale dużo większe. Co prawda nie wiem jeszcze czy outek oszukuje na zużyciu paliwa (forester oszukiwał min. 0,5l na moją niekorzyść), mimo tej większej wagi i gabarytów. Wczoraj na 2WD na odcinku 20km przy prędkości 70-80km, głównie 5 biegu i 3-4 zatrzymaniach, zszedłem do 6,5l/100km :)

3. Jest wyraźnie głośniejszy od CR w boxerze, ale porównywalny z klekotami z lat ~99 (z tego czasu miałem auta najwcześniej). Tragedii więc nie ma ;)

4. Napędu póki co nie testowałem namiętnie (akurat śnieg stopniał), ale jak dotąd nie dołączyło mi się nic, co sprawiłoby że straciłem panowanie nad kierownicą.

Podsumowując: nie jest tak źle, a naprawdę wielu kwestiach jest znacznie lepiej niż w foresterze!

Może też dołączę się do podsumowania, ja mojego białego Outka, kupiłem na początku grudnia, auto z 2010 roku, na liczniku 89 000 km, przesiadłem się z Passata B5FL w benzynie, więc Outlander jest zdecydowanie głośniejszy. No ale w tej kwestii to chyba każdy z nas wiedział co kupuje:)

Co do prowadzenia to faktycznie jest trochę nerwowy, szczególnie przy wysokich prędkościach. Jak dotychczas przejechałem około 4 tysięcy km, także przetestowałem go na autostradzie i w kopnym śniegu w górach (wjeżdżałem wszędzie tam gdzie osobówki wymiękały i to wszystko bez najmniejszego poślizgu, genialna sprawa:). Auto ma oczywiście wady (głośność i słabsze przyspieszenie niż poprzednie auto), ale rekompensuje to uniwersalnością (prześwit, napęd 4x4, spalanie, ilość miejsca w środku no i wygląd, który jak dla mnie jeszcze długo się nie zestarzeje).

Co do spalania to jest faktycznie wyższe niż podaje komputer, wg. komputera moje minimalne spalanie na typowej polskiej drodze krajowej to 6,4 l, ale jest to wynik zaniżony o około 0,5-0,6 l. Generalnie średnie spalanie mam w tej chwili około 7,5 l, więc jest nieźle jak na tak duże auto:)

Pozdrawiam

alojso - 27-01-2016, 16:54

Ciekawe co te japońce mają do oszukiwania użycia paliwa? Przecież tendencja jest raczej odwrotna (że spalanie jest zawyżane).

Cytat:
rekompensuje to uniwersalnością (prześwit, napęd 4x4, spalanie, ilość miejsca w środku no i wygląd, który jak dla mnie jeszcze długo się nie zestarzeje).

Podpisuję się obiema rękoma. Po mojej przygodzie z foresterem, myślę że lepszego auta nie mogłem trafić (oczywiście w tym budżecie). [Tfu, tfu złom jeden :P ]

Georg - 27-01-2016, 17:30

alojso napisał/a:
Ciekawe co te japońce mają do oszukiwania użycia paliwa?

Nie tylko one - kiedyś zaufałem FISowi audi... do domu zostało 20 kilometrów i pusty bak :wink:

michalch - 27-01-2016, 17:52

Georg napisał/a:
alojso napisał/a:
Ciekawe co te japońce mają do oszukiwania użycia paliwa?

Nie tylko one - kiedyś zaufałem FISowi audi... do domu zostało 20 kilometrów i pusty bak :wink:

Potwierdzam, Mondeo 2008 r., też zaniża spalanie o około 0,5 l. Ale co do zasięgu, to na szczęście na poziomie 0 km, nadal jest jeszcze około 3-5 litrów w baku, przetestowane w tunelu w Alpach:) Ciekawe ile w Outlanderze zostaje:)

rezon - 27-01-2016, 19:57

michalch napisał/a:
wjeżdżałem wszędzie tam gdzie osobówki wymiękały i to wszystko bez najmniejszego poślizgu, genialna sprawa:
napisz raczej "tam, gdzie ośki wymiękały". Niektóre osobówki też mają 4x4 i to wcale nie gorsze niż Outek :) . Prześwit Outka jest faktycznie większy od osobówek, ale też do terenówek mu daleko. Można go zawiesić na brzuchu :( niestety to zrobiłem i potwierdzam przysłowie - Im lepszy napęd tym dalej trzeba zasuwać na butach po traktor ;)
alojso - 27-01-2016, 20:18

Ja dziś byłem u mechaników i zauważyłem chłodniczkę do paliwa pod autem. Chłopaki mieli niezły ubaw, że pan mitsubishi zainstalował taką rzecz w tym miejscu w aucie "terenowym" ;)
Moody - 27-01-2016, 20:54

alojso napisał/a:
Ja dziś byłem u mechaników i zauważyłem chłodniczkę do paliwa pod autem. Chłopaki mieli niezły ubaw, że pan mitsubishi zainstalował taką rzecz w tym miejscu w aucie "terenowym" ;)

I pewno by się bawili jeszcze lepiej gdyby zobaczyli brzuszek wersji z silnikiem PSA gdzie obok baku jest zainstalowany w plastikowej obudowie bez żadnej osłony zespół serwowania dodatku do FAP :biggrin:

alojso - 27-01-2016, 21:00

Jednak możliwość wjechania na 20cm krawężnik daje sporo radości (zwykle takie miejsca są wolne :P ).
michalch - 28-01-2016, 09:58

rezon napisał/a:
michalch napisał/a:
wjeżdżałem wszędzie tam gdzie osobówki wymiękały i to wszystko bez najmniejszego poślizgu, genialna sprawa:
napisz raczej "tam, gdzie ośki wymiękały". Niektóre osobówki też mają 4x4 i to wcale nie gorsze niż Outek :) . Prześwit Outka jest faktycznie większy od osobówek, ale też do terenówek mu daleko. Można go zawiesić na brzuchu :( niestety to zrobiłem i potwierdzam przysłowie - Im lepszy napęd tym dalej trzeba zasuwać na butach po traktor ;)

Racja, racja:) sam zastanawiałem się też nad tą Skodą z 4x4, ale ostatecznie wygrał prześwit Outlandera, z racji charakteru pracy, wymagającego czasem zjazdu z asfaltu.