To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - MMCS - Mitsubishi Multi Communication System

marcink - 20-07-2016, 21:13

grzesiopol napisał/a:
Niestety mam SATA, więc trzeba do starą blaszankę złożyć lub poszukać innego rozwiązania. :cry:

Możesz też kupić obudowę na dysk zewnętrzny, z interfejsem (P)ATA i wyjściem USB - będziesz mógł dysk z auta podłączyć jak dysk zewnętrzny / pendrive, bez ciągłego wymontowywania dysku z systemem.

Jeśli udało ci się dysk z MMCS wsadzić do laptopa, to pewnie ma on wymiar 2,5", takie obudowy można dostać za kilka złotych, pierwsza lepsza z brzegu: http://allegro.pl/obudowa...6323715505.html chociaż nie wem jak aż taka taniocha będzie działać.. Może być powolna.

Ten live CD z którego uruchamiasz komputer może wymagać wskazania innego dysku (nie wiem czy on je sobie sprytnie wyszukije, czy ma na stałe zakodowane by próbować odblokować dysk podpięty jako primary master. Kiedyś się bawiłem linuksami, to możę będę w stanie coś pomóc)

grzesiopol - 20-07-2016, 21:47

marcink napisał/a:
Możesz też kupić obudowę na dysk zewnętrzny, z interfejsem (P)ATA i wyjściem USB
niestety odpada bo czytałem że nie będzie możliwe odblokowanie, jeżeli miałbym zwykły dysk to tak a nie od mmcs. Ja potrzebowałbym coś takiego i wtedy do kieszeni bym wsadzał

lub
coś takiego i wtedy do SATA na płycie

OK jak będę potrzebował pomocy przy linuksie to się odezwę.

tyku - 20-07-2016, 22:00

Raczej coś w tym stylu, jak do laptopa chcesz podłączyć:

grzesiopol - 20-07-2016, 22:52

Ale to wydaje mi się że jest HDD SATA na IDE a ja potrzebuje HDD IDE na SATA i wtedy będzie to drugie moje zdjęcie. Tylko, że nie znalazłem przewodowego adaptera tylko właśnie takiego i trzeba by było jakoś HDD podczepić, bo trzeba by było lapka jakoś podeprzeć od spodu, no chyba, że się zmieści z tym adapterem :roll:
.swat. - 23-07-2016, 17:30

Akurat niedawno ją zakupiłem. Adapter ten działa w obie strony.

Fabrycznie nowa, wysokiej jakości przejściówka IDE-SATA & IDE-SATA w jednym urządzeniu
Umożliwia korzystanie z dysków SATA z płytami głównymi wyposażonymi w interface IDE a także dysków ATA z płytami posiadającymi jedynie interface SATA
Element montuje się do portu IDE płyty głównej (IDE->SATA) lub bezpośrednio do dysku (SATA->IDE)
Współpracuje ze wszystkimi płytami wyposażonymi w IDE (ATA 100/133)
Nie ma potrzeby instalowania żadnych sterowników

http://allegro.pl/adapter...6111791466.html

Wszystko działa bez problemu, poza jednym.
MOLEX niestety jest licho zrobiony. Gniazdo wypada ze złączki.
No i nie ma co narzekać, to tylko dycha za komplet.

tokyo - 02-08-2016, 05:06

Witam
Funkcje do sterowania za pomoca mmcsa sa dostepne wtedy kiedy zostana odblokowane w samym etacsie - podstawowe sa.
Nalezy rowniez przeprogramowac etacs auta i wskazac mu ze ma nawigacje i ze nie ma radia.
Po takiej operacji wiecej rzeczy jest przyjmowanych przez etacs za pomoca navi.
can boxy z koncowka nr 090 mozna aktualizowac do ver 225, warto przy nowych etacsach ze wzgledu na nowe mozliwosci.
To co ma odblokowane tyku to okolo 80 % mozliwosci. Pozostale wymagaja zastosowania dodatkowych modulow.

Jezeli chodzi o dyski ja stosuje przejsciowki ata-msata hdd plextora 64gb.
I sa naprawde szybkie. Ze wzgledu na wielkosc ostatnich map 19,8gb bardzo sa przydatne
dysk
http://allegro.pl/plextor...6351488918.html
adapter
http://allegro.pl/adapter...6367582707.html

i jakas obudowa :)

postawilem juz na tym nie jedna navi z padnietym dyskiem hdd

grzesiopol - 02-08-2016, 11:23

A ja mam dysk Toshiba MK4036GAC IDE 44 PINów więc twój adapter do mSATA nie będzie pasował - z aukcji
Cytat:
adapter służy do podłączenia dowolnego dysku miniSATA do złącza IDE 44pin
ja muszę mieć IDE 2,5 z 44 pinami na IDE 3,5 z 40 pinów jeżeli będę podłączał do blaszaka o taką http://allegro.pl/adapter...6182292021.html lub IDE 44 pinów na SATA http://allegro.pl/adapter...6079698010.html plus przedłużkę http://allegro.pl/kabel-p...5436865856.html aby podłączyć do mojego laptopa
tyku - 02-08-2016, 12:36

grzesiopol, Będzie dobrze, a jak nie to jakoś pomożemy Ci. :wink:
Ostrożnie podpinać pod adapter, aby nie uwalić dysku. :P

grzesiopol - 02-08-2016, 15:27

Jeden adapter podpinałem poprzez kieszeń, w biosie było widać HDD, ale nic poza tym. Tylko podpinałem pod takie coś ale pewnie to badziewie.

Ogólnie robiłem tak:
1. podłączyłem dysk do PC ale wpiąłem go w kieszeń, w biosie wyłączyłem dysk główny (ale SATA) a może i go odłączyłem, taśmą IDE podpiąłem kieszeń na master a napęd na slave, wkładałem płytę xboxhdm
2. uruchomiłem PC z płyty, i po pojawieniu się opcji wybrałem 3 czyli unlock hdd
3. wklepałem hasło dysku i dalej nie wiedziałem co zrobić
wyskoczyło mi takie coś
Cytat:
HDD Serial number : 5931T8LJT
HDD Firmware revision : TA180A
HDD Model : TOSHIBA MK4036GAC
Security supported : Yes
Security enabled : No
Security locked : No
Security frozen : No
Security count expired : No

i mrugał mi kursor pod spodem, nie wiedziałem co wpisać więc zrobiłem mu reset.

Potem uruchamiałem PC pod Windowsem ale nadal nie widziało mi dysku, nawet nie uruchomił się windows, no chyba, że trzeba długo czekać na uruchomienie, ale ja jestem niecierpliwy :ANAL:

Może zamówię te lepsze adaptery to wtedy powinien zadziałać, myślę, że ten adapter co mam po prostu zamulał.

Aha dodam jeszcze, że uruchamiałem ze dwa systemy z płyt np slaxa i był dysk widoczny ale go nie otwierało, ale to przed odblokowaniem. Czyli ta przelotka powinna działać, czyż nie :?:

tyku - 02-08-2016, 21:27

grzesiopol napisał/a:
nie wiedziałem co wpisać więc zrobiłem mu reset.
Ja wyłączam komputer przyciskiem power i odłączam dysk. :wink:
grzesiopol napisał/a:
Cytat:
HDD Serial number : 5931T8LJT
HDD Firmware revision : TA180A
HDD Model : TOSHIBA MK4036GAC
Security supported : Yes
Security enabled : No
Security locked : No
Security frozen : No
Security count expired : No
To jest prawidłowo odblokowany dysk. =D>

Podpinasz odblokowany dysk adapterem pod USB w laptopie - komputerze i uruchamia się 6 partycji. :D
Czasami zdarza się, że trzeba przypisać literę partycji, aby była widoczna pod windowsem (Zarządzanie komputerem;Magazyn;Zarządzanie dyskami). :(

grzesiopol - 02-08-2016, 21:32

To jutro popatrzę jeszcze raz.Może się uda uruchomić. Bo z tego co napisał chyba Fragu dysk hasłuje się dopiero po włożeniu do MMCS?
tyku - 03-08-2016, 10:55

grzesiopol napisał/a:
Bo z tego co napisał chyba Fragu dysk hasłuje się dopiero po włożeniu do MMCS?
Tak jest.
wiewioor - 05-08-2016, 14:00

Witam.

Dziś pomyślnie odblokowałem sobie dysk. Do odblokowania dysku użyłem adapteru co kilka postów wyżej wstawił zdjęcie grzesiopol. Śmigało jak szalone. Z mapami jest wszystko OK. Zaktualizowałem również bazę danych CD (CDDB) - i po aktualizacji w opcji support wyświetla mi się:

SW Version - S
Map Version: 2016-A
CCDB Version - ----- -----

Chyba coś źle wykonałem skoro nie wyświetla mi żadnej wersji bazy danych.

Pytanie 2:
czym się różni wersja software "S" od "H" którą miałem wcześniej ?

tyku - 05-08-2016, 14:49

wiewioor, Wejdź jeszcze raz w Support Info i zaczekaj chwilkę, a wyświetli się baza CCDB. Cierpliwości. :wink:
wiewioor napisał/a:
czym się różni wersja software "S" od "H" którą miałem wcześniej ?
Zmianami w oprogramowaniu MMCSa. :roll:
grzesiopol - 05-08-2016, 14:50

A robiłeś zimny restart i skąd brałeś CDDB. Kopiowałeś z dysku czy za pomocą płyty?

Ja bazy danych nie aktualizowałem bo przeważnie mp3 słucham, a do tego chyba nie jest to potrzebne. :?:

Jakby ktoś chciał to mam nowszy plik do odblokowania DVD, na forum jest chyba wersja 30 a ja mam 40. No chyba, że ktoś ma nowszą wersję to chętnie przytule.

Właśnie robię tutorial do MMCS. Bedzie w pdf i postaram się wrzucić niezbędne informacje.