To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Jakie opony?

Frost - 14-04-2007, 22:17

Ja jeżdże na oponach 205/40/17 firmy NEXEN N3000. Kupiłem je wraz z felgami.Opnki z 2006r. w rewelacyjnym stanie i tak sie na nich jeździ.Niestety nie interesowałem sie ile mogą kosztować. Wiem natomiast, że prawie ich nie słychać, a są to opony kierunkowe i bardzo dobrze się na nich jeździ na suchym i mokrym.Zrobiłem na nich 1tys km w letnich i deszczowych warunkach i jestem zadowolony.Ale i tak zmieniam je w tym tyg na szersze bo 235 :D (zawsze chciałem takie mieć)
Anonymous - 17-04-2007, 02:40

frost83, nie sprzedales felg ? bo to chyba Twoje byly na allegro? :D
Ja wiem jedno Galant nie moze jezdzic na czyms takim jak 195/65/R14 zmienilem ostatnio na 205/50/R17 :mrgreen: :mrgreen: JASNA DUPA, ale to sie klei, zadnego uciekania, uginania, normalnie jak po szynach wszystko mi w bagazniku lata jak zyd po pustym sklepie, a gal ani drgnie. Nie wiem na ile to zasluga profilu, a na ile samych Continental SportContact 2, ale jazda pierwsza klasa, piekne wlasciwosci jezdne, cichutkie i wogole sam miod.

Frost - 17-04-2007, 14:56

Zgadza sie :) Chciałem sprzedać, bo upatrzyłem sobie 18", klient juz chciał kupywać, ale coś zaczął mieszać, a w między czasie dowiedziałem sie ile zapłace za remont silnika i podarowałem sobie 18" hehehehe. A co do wrażeń z jazdy, to mam takie same jak u Ciebie. Na moich 17" wchodze sobie lekko w każdy zakręt i nic, tak jak skręce kierownicą to tam autko jedzie. Na wyższych kołach, szerszych oponach i niższym profilu, autko staje się troszeczke sztywniejsze i lepiej trzyma się drogi :twisted:
xor - 17-04-2007, 18:09

Właśnie zakupiłem Nokiany NRVi 215/45/R17 w niewiarygodnej cenie 380PLN/szt. Znajdźcie tej klasy oponki w takim rozmiarze taniej... oponeo.pl, jak ktoś potrzebuje dobre 17", polecam - mają jeszcze 16sztuk.
futro68 - 17-04-2007, 18:52

xor napisał/a:
Znajdźcie tej klasy oponki w takim rozmiarze taniej... oponeo.pl,

właśnie - przypadku oponeo.pl niby jest fajnie ale nie do końca - jeśli z tymi oponami będzie cokolwiek nie tak to czeka się podróż do Bydgoszczy - tam ma siedzibę ta firma. Ostatnio kupiłem u nich oponki o których pisałem ostatnio, że nie jestem zadowolony bo hałasują. W oponeo.pl mi powiedzieli, że na oni takiej reklamacji nie uznają, ale jakbym chciał spróbować to podali mi telefon do Bridgestone'a. rozmawiałem tam z kolesiem od serwisu i powiedział że jeśli znajdę warsztat - ich dealera, w którym przyjmą mi reklamację to wtedy się będą nad nią zastanawiać - ale raczej nikt na to nie pójdzie bo wszyscy delaerzy są wk...wieni na sprzedaż internetową bo im zabiera klientów, a reklamacje od innych sprzedawców nie są w ich interesie. więc kiszka. jednym słowem może i taniej ale niepewnie - oj bardzo niepewnie.

Anonymous - 18-04-2007, 01:21

xor napisał/a:
Znajdźcie tej klasy oponki w takim rozmiarze taniej

Continental SportConctact 2 205/50/R17 2x7,5mm + 2x6,5mm za ............................ darmo. Moze byc? 8) :mrgreen: :lol:

Anonymous - 20-04-2007, 22:09

No i założyłem wczoraj Nankanga NS2 jak na razie jestem zadowolony drogi trzyma się bardzo dobrze a i nie są głośne. Rozmiar 215/50/17 i w porównaniu do 205/45/17 które zdjąłem to niebo a ziemia(komfort) a na zakrętach równie dobrze, no może tylko troszeczkę wolniej się zbiera z przyspieszeniem. Bo na tych 205/45 to był szatan nie samochód. No ale nasze drogi wymagają odpowiedniego profilu. Jestem zadowolony. :mrgreen:
Anonymous - 21-04-2007, 07:31

drout napisał/a:
215/50/17
:shock: :shock: :shock:
a ja myslalem, ze 205/50 to jest max w rekinie na 17-kach, jak tys to wcisnal, i jak to wyglada, bo przy moich to juz sa wielkie kola, ale to? :wink:

Anonymous - 21-04-2007, 07:53

Wygląda całkiem nie źle i bez problemu weszło. Kolega chyba KUNTA ma w swoim 225/50/17 więc ja przyszalałem i dałem 215/50/17
Frost - 21-04-2007, 20:58

Simones, spokojnie, poczekaj aż w tym tygodniu w końcu wyjade z warsztatu prosto do wulkanizacji i w moim Mitsu będzie przód 235/40/17 a tył 235/45/17 :twisted:
Anonymous - 21-04-2007, 20:59

frost83 napisał/a:
235/40/17 a tył 235/45/17

wspolczuje i zycze powodzenia :)

KarolS - 21-04-2007, 21:22

No jak rany nie wierze w to co czytam. Jeździłem E55 na 205/50 R16 i była to katorga a nie jazda. W koleinach wyrywało kierownicę, samochód jechał tam gdzie chciał. Nie wspomnę o tym, że w samochodzie wszystko telepało mi jak w gokarcie. No ale cóż, starzeję się. Teraz w EA po przejściu z zimówek 185/70 R15 na letnie 195/65 R15 źle mi się jeździ(choć to chyba kwestia kiepskich opon), więc nie ma się co sugerować moją opinią :P
Ale mimo wszystko, podziwiam kolegę. :shock:

Frost - 22-04-2007, 12:34

Panowie, co wy wiecie. Jeżdzę cały czas na 205/40 i jeździ mi sie bardzo dobrze. Owszem po dziurach powoli, ale wogóle mi to nie przeszkadza. Jeśli wam coś telepie to proponuje wymienić zawieszenie. Mi jest wygodnie, nie trzęsie, nie stuka, drogi trzyma się pięknie. Jedyne co będzie teraz po wymianie to wzrost spalania paliwa, ale i to mi nie przeszkadza, nie kupiłem sobie takiego auta po to żeby oszczędzać, niech sobie pali 10 czy 12 benzyny. A co do wygody, to ja nie moge nażekać, przecież jakby mi coś dokuczało to bym na takich kołąch nie jeździł :D W życiu miałem juz kilka aut i nigdy opony 70 :(

[ Dodano: 22-04-2007, 12:36 ]
Simones, jak będe w Szczecinie to chętnie Cie przewioze :D hehehe

Anonymous - 22-04-2007, 14:28

Wiem jedno na 65 to mozna sie zabic, szczegolnie jak popada i sie gdzies czlowiek spieszy, taki profil to jest dobry ale do tico, seicento, 206 i innych klaustrofogennych karlowozow, ale nie dla auta o rozmiarach i ciezarze galanta, a przy 70 to juz wogole pewnie auto jedzie gdzie chce, no chyba ze ktos kazdy zakret pokonuje na 1-ce. Zawieszenie mam dobre, bo bylo sprawdzane, a z tylu nawet nowe KYB-y wiec coz, faktycznie nie jest to mercedes, ale i nie takie bylo zamierzenie producenta. To jest duze i wygodne auto, ale nie locha dla dziadkow, tylko dla mlodych potrzebujacych/lubiacych nieco wiecej przestrzeni.
KarolS - 22-04-2007, 16:39

Niekoniecznie na profilu 65 trzeba się zabijać, wystarczy umieć kręcić kierownicą i czuć samochód. Oczywiście na takim profilu Galant nie jest mistrzem zakrętów, ale w sumie EA kombi i tak jest wielkim i ciężkim klocem i jakoś nie pasuje mi do sportowej jazdy (oczywiście na seryjnym zawieszeniu).
A co do Gala E5x to nigdy w życiu nie uwierzę w wygodną jazdę na oponie 205/40. Oczywiście, zależy co kto nazywa wygodą. Napisałem, że jeżdżąc E55 na oponach 205/50 16 telepało mi w samochodzie, ale nie chodziło mi o zawieszenie a o wnętrze. Po równym asfalcie faktycznie płynął, w zakrętach jeździł jak po szynach, ale 2 sezony jeżdżenia po Warszawie na tych felgach przyprawiło mnie o siwe włosy. Dlatego z podziwem czytam co tu piszecie. :shock:

BTW 235/40 dość ostro zamuli autko, jaki tego sens?