To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Ceny paliw

igi - 06-04-2006, 12:25

Artukuł o wszystko mówiącym tytule

Teraz paliwo może już tylko drożeć :|

http://finanse.wp.pl/POD,...=1144318860.698

stanik - 06-04-2006, 23:35

eh, brak slow, ale z czegos wszystkie te obietnice wyborcze trzeba teraz finansowac.

ale proponuje gazik, ostatnio u mnie potanial z 2,21 do 1,99 i to na przestrzeni jakis 3 tygodni. Co mnie bardzo cieszy bo wakacje za pasem wiec i wyjazdow bedzie wiecej.

Pozdrawiam

piwkotom - 06-04-2006, 23:36

gazik dzisiaj w Uci 1,91 :mrgreen:
qrcze, widze ze trzeba benzynke zatankowac do pelna, bo ida zle czasy :(
ciekawe jak na to zareaguje gospodarka, bo bezmyslnosc tego rzadu jest porazajaca :( jak to kiedys powiedzial zdaje sie Gomolka (parafrazujac): we wrzesniu 2005 roku stalismy na skraju przepasci, od tego czasu zrobilismy duzy krok do przodu. Zaczyna sie jazda.

Marcino - 06-04-2006, 23:43

Krzyzak napisał/a:
Marcino napisał/a:
Shel Tczew eurosuper 3,89zł/l .Pozdr

Nie tankuj tam - mają syf a nie paliwo. Wiem, bo kiedyś też się nabierałem na ich vpower itd., ale nawet zwykła 95 z innych (firmowych) stacji jest lepsza niż na tym shellu.

A ja zatankowałem i walcze z wolnymi obrotami...Nosz qurde, yo gdzie ja ma misia w tczewe zatankowac??? Został mi orlen w miescie lub ten na wyjezdzie, ewentualnie Lotos.. ale nie ten przy Nomi...
Efa! napisał/a:
eurosuper95 03 kwietnia, Shell, Bydgoszcz: 3,71PLN

Za tydz jade na południe przez BYD wiec tam soeboi zaleje do pełna, tam jakos zawsze tanio...
dzieki
pozdr

szczeslaw - 06-04-2006, 23:53

Z tym gazem też może nie być tak różowo:
"Resort finansów chce także zrobić coś tajemniczego z ceną gazu do samochodów - LPG, bowiem w materiałach resortowych można przeczytać, iż od przyszłego roku zamierza się zmienić stawkę podatku akcyzowego na gaz służący do napędzania aut. "Zmiana ta umożliwia zmianę w drodze rozporządzenia przez Ministra Finansów obecnie obowiązującej stawki podatku akcyzowego na gaz w sposób zachowujący stosowne relacje do obciążenia tym podatkiem benzyny" - czytamy w ministerialnym dokumencie. Takie tajemnicze sformułowanie i zamiar powiązania akcyzy na gaz z akcyzą na benzynę wskazywać może jedynie na znaczącą podwyżkę ceny LPG!"
Źródło: http://www.nczas.com/?a=show_article&id=3077

stanik - 07-04-2006, 00:35

powiem tak, ja juz slysze od dobrych trzech lat (bo od takiego mniej wiecej czasu interesuje sie instalacjami gazowymi w sensie pozyskania oszczednosci w trakcie uzytkowania auta) jak to cena gazu ma dyrastycznie wzrosnac. I jak na razie to cena gazu wzrosla przez ostatnie dwa lata o jakies 40-45gr/litr (niewatpliwie nie malo, bo o jakies 1//4) ale w tym czasie benzyna tez nie pozostala bierna i osiagala rekordowe ceny (gaz LPG jest ubocznym produktem z przetwarzania ropy, wiec jego cena jest w duzej mierze zalezna od ceny ropy, ale wzrost ceny ropy w cenie gazu widac po okolo 2-3 miesiacach). Efekt taki ze przez te wszystkie plotki ze przestanie sie to oplacac, zalozylem instalacje o rok za pozno i przez to jestem jakies 3 tys PLN w plecy. W wiekszosci krajow europejskich gaz jest wrecz dotowany jako paliwo bardziej ekologiczne, w niektorych chyba jakies odpisy od podatku nawet mozna miec. A tylko w tym naszym Bangladeszu (nie ujmujac nic Bangladeszowi) moga byc takie chore akcje. Ale jak na razie cena gazu pozostaje sporo nizsza od benzyny i ja mysle ze jeszcze dlugo sie tak utrzyma.
Generalnie o ile mi wiadomo, wszelkie podatki obecnie nalozone na gaz sa na maksymalnym poziomie jaki jest przewidziany przez UE wiec resort ma tu niewielkie pole do popisu (choc specem od podatkow nie jestem i moze jest w tym jakis myk). Ale mysle ze jesli bylaby jakas furtka na dodatkowe opodatkowanie to juz dawno by z niej skorzystali bo pieniedzy ogolnie im brak.
Pozdrawiam

szczeslaw - 07-04-2006, 01:22

Szczerze to nigdy nie sprawdzałem co unia mówi o podatkach nakładanych na LPG. Wiem natomiast, że w przypadku wszystkich innych podatków unia okresla tylko stawki MINIMALNE. Ma to zapobiec urojonemu "dumpingowi podatkowemu".
Nie wiem jak to będzie z tym LPG - przytaczam tylko to, co akurat dzisiaj przeczytałem.

Potek - 07-04-2006, 23:06

igi napisał/a:
Artukuł o wszystko mówiącym tytule

Teraz paliwo może już tylko drożeć

http://finanse.wp.pl/POD,...=1144318860.698

No i zdrożało. Dzisiaj w Uć Pb95 - 3,99 zł a jeszcze w niedzielę 03 kwietnia tankowałem za 3,69 zł na tej samej stacji.

Marcino napisał/a:
ewentualnie Lotos.. ale nie ten przy Nomi...

Z Lotosami to uważajcie, byłem dzisiaj na pewnych rozmowach w tej firmie i przekonywali mnie że im przez dziurkę o średnicy 6mm w ciągu 1 godziny uciekło 3500 litrów paliwa... ubawiłem się nieziemsko :lol: Ale to świadczy tylko o ich pojęciu o technice... aż sie boję pomyśleć jak oni uzupełnią ten brak, bo przecież bilans ilości paliwa nalanego do zbiornika i sprzedanego musi wyjść na zero... paranoja :?
A jak im powiedziałem że istnieje coś takiego jak zmiana objętości zależna od temperatury i błąd pomiaru dystrybutora to patrzyli na mnie jak na wariata... :evil:

igi - 08-04-2006, 11:02

na najdroższej stacji w mieście wczoraj paliwko po 4,11 (Eurosuper 95) :evil: :shock:

Musiałem zatankowa bop do następnej bym juz nie dojechał :roll:

Cezar - 08-04-2006, 17:15

u mnie 95 jest za 3,99 ( z karta -4gr ) :|
Anonymous - 08-04-2006, 18:11

tychy - slovnaft - 3,85. statoil wczoraj 3,79.
to już nie jest śmieszne ;-(

piwkotom - 08-04-2006, 22:43

dzisiaj dotankowalem pod korek 95 za 3,95 :( shell Uc. Na szczescie brakowalo mi tylko 10l ;)
Krzyzak - 09-04-2006, 19:38

Malbork Statoil dziś - Pb95 po 3.83 zł/ litr.
Anonymous - 09-04-2006, 19:47

białystok ;) hehe
bp - 4,05
statoil - 4,05
no i wychodzi że najtańsze miasto to to nie jest :roll:

tomusn - 09-04-2006, 21:03

Źnin - Orlen Eurosuper95 - 3,95 (na pytanie czemu szit taki tankuj? to odpowiadam, że nie ma tu innej stacji :? )