Nasze Miśki - Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy
robertdg - 09-12-2016, 21:16
O obudowe nie trze ale pasek zjada, bo blacha pozycji GMP walu napiera go w stronę bloku, a kolnierz rolki spycha do zewnatrz i stad wyszarpana krawedź paska
Jaro1974 - 09-12-2016, 21:22
http://motofocus.pl/techn...od-silnika-4g64
Tutaj masz opis i zdjęcia do wymiany paska w galancie 2.4 GDI. Rozrząd w outkach wygląda tak samo. Zasada wymiany jest taka sama jak w outku.
Jaro1974 - 09-12-2016, 21:27
robertdg napisał/a: | bo blacha pozycji GMP walu napiera go w stronę bloku, a kolnierz rolki spycha do zewnatrz i stad wyszarpana krawedź paska |
Zgadzam się w 100%
Tu dobrze widać jak powinna być założona rolka napinająca pasek balansowy:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=92569
Bzyk_R1 - 09-12-2016, 21:43
Macie chłopaki 100% racji. Gówniana ta Auto data. Najgorsze że mechanik sugerował się starą rolką która tak też była założona na odwrót i dlatego tak zjadło pasek... No to w poniedziałek powtórka z rozrywki, ciekawe w jakim stanie jest pasek teraz...
Jaro1974 - 09-12-2016, 21:45
Mając taką dobrą knigę chłop się sugerował autodatą
A ile kilometrów na tym zrobiłeś?
robertdg - 10-12-2016, 06:44
Bzyk_R1 napisał/a: | Najgorsze że mechanik sugerował się starą rolką która tak też była założona na odwrót i dlatego tak zjadło pasek... No to w poniedziałek powtórka z rozrywki, ciekawe w jakim stanie jest pasek teraz... | Czym prędzej, widziałem już pozrywane paski przez ten bład, a ten silnik to przeszlo 1/3 wartości auta, napewno nie będzie pocieszajacy fakt, że Unitta to fabryczny montaż, zatem byle kto nie składa na takich fantach
Bzyk_R1 - 10-12-2016, 09:03
Właśnie ta Unitta też mnie zastanawia... trudno stało się. Nowy balansowy z Mitsuboshi kosztuje tylko 20zł, nowa rolka balansu ntn 45zł więc nie pieniądze. Autem zrobiłem jakieś 25 kilometrów
Jaro1974 - 10-12-2016, 09:10
Ja bym rolki nie kupował nowej bo moim zdaniem nie ma takiej potrzeby, przekręcić ją i po sprawie. Nie wiadomo tylko jak paski wyglądają
Bzyk_R1 - 12-12-2016, 18:41
Po sprawdzeniu wszystkie elementy zarówno paski jak i rolka jest w porządku Okazało się ,że oprócz balansu na znaku mechanik nie zblokował pompy śrubokrętem o czym oczywiście nie informowała auto data. Bizi78, jesteś prze gigant No cóż to pierwsze 4G63T w Pińczowie a może nawet w powiecie muszą się chłopy nauczyć Jutro się przejadę dopiero i zobaczę czy wszystko gra.
robertdg - 12-12-2016, 18:45
Bzyk_R1 napisał/a: | mechanik nie zblokował pompy śrubokrętem o czym oczywiście nie informowała auto data | Informuje, ale to już kwestia tego czy ktoś potrafi odczytywać znaki ikoniczne. Druga strona medalu, to jak można sie pierdzielnac z obrotami walu aby nie trafić na wlasciwa synchronizacje, przezcież to do 3 pelnych obrotów i wszystko sie zgadza, ale widać się chłopom nie chcialo, mysleli ze jak reka pokreca i ustawia kólka to sie bedzie zgadzac
Prędzej bym sie obawial co do czasu kontroli hydronapinacza
Bzyk_R1 - 12-12-2016, 18:56
robertdg, Nie jestem biegły w temacie ustawiania ani ilości obrotów wału... Czyli wg Ciebie Aisin mógł dostać po tyłku przez to? dobrze rozumiem? zrobiłem góra 25 km
robertdg - 12-12-2016, 19:12
Nie, ja jedynie podkreślam, że tam jest procedura weryfikacji poprawnosci napiecia paska i tą odleglość 3,8-4,5mm sprawdza się po 15 minutach od wykonania próbnych obrotów wałem i to jest ważny a zarazem bardzo upierdliwy temat
Bizi78 - 12-12-2016, 20:34
Bzyk_R1 napisał/a: | Okazało się ,że oprócz balansu na znaku mechanik nie zblokował pompy śrubokrętem o czym oczywiście nie informowała auto data. |
Spójrz dokładnie na drugą fotkę i doczytaj górny lewy akapit WSKAZÓWKA .
Jaro1974 - 13-12-2016, 17:29
robertdg napisał/a: | tam jest procedura weryfikacji poprawnosci napiecia paska i tą odleglość 3,8-4,5mm sprawdza się po 15 minutach od wykonania próbnych obrotów wałem i to jest ważny a zarazem bardzo upierdliwy temat |
Zgadza się, ale pocieszeniem jest fakt że w mondeo MKII 1.8 td jest jeszcze ciekawiej Na napinaczu tzw. "automatycznym" znajdują się dwie strzałeczki: jedna na obudowie druga na elemencie trzymającym koło napinacza. Tam strzałki muszą się zgrywać z minimalnym odchyłem. Dodam tylko że ten napinacz jest bardzo czuły
robertdg - 13-12-2016, 17:59
Jaro1974, mówisz o tych sprezynkach miałem 1,8TD ale filozofii z tym nie było, poza faktem, że to diesel
|
|
|