Nasze Miśki - Czarny TURBOLOT-O1T
Bzyk_R1 - 29-03-2017, 20:05
Dobry temat z tymi hybrydami. Kolega zrobił wskazówki w Kawasaki ZX12R a właściwie kobitka mu zrobiła. Ładnie po oczach teraz daje. Chyba poproszę żonkę
Paweł wydech się poprawił? Zakleiłeś HKSa? Jaka kasa za materiał i robotę wydechu? Czemu obrączka na lewej dłoni ?
farmacon - 30-03-2017, 14:51
To ja tez poproszę takie za drobna opłata bo ja 2 lewe ręce mam
Pawel1988 - 30-03-2017, 23:35
No to tak :
1. Obrączka nie mam pojęcia - koleżanka żony malowała dekle
2. Hks nie zakleilem jeszcze bo tu wydech tu koła a to może poczekać
3. Wydech ... koszt części ok 900zl ale zostało parę kolanek i jakbyś robił bez łączenia (flansz) to tak z 700-750 biorac pod uwage ze zostawilem srodkowy ale to zle rozwiązanie wiec musisz doliczyć koszt srodkowego nowego . Robota na gotowo, oddałem auto i odebrałem z nowym wydechem 350zł.
4. Bzyk moi znajomi Cię poparli cytuje -Paweł trochę jak honda . Dobrze ze wszyscy szczerzy . Ale temat ogarnięty faktycznie tłumik środkowy nie domagał i stad ten metaliczny dźwięk. Byłem w Bytomiu i wspawali jeszcze jeden mały przelot. Jest dużo ciszej i tylko basowy pomruk-nie ma rego metalicznego czegos . Wszyscy mówią za zdecydowanie lepiej ale to już Wy ocenicie. Z ciekawostek w naszych outlanderach są 2 katalizatory- myślałem ze jeden. Wartość tych 2 katów na skupie 500zl.
Wiec jeżeli ktoś będzie zmieniać wydech to niech kupuje tez odrazu środkowy. Generalnie średnica rur nie ma tu chyba wpływu na dźwięk .
Problem jest takie ze ciężko to teraz nagrać bo nie za bardzo to słychać. Jest po prostu w miarę cicho ale postaram się wrzucić jakiś filmik.
P.s kiedy jest ten spot w Sosnowcu bo nigdzie nie mogę znaleźć info ?
Bzyk_R1 - 31-03-2017, 09:08
Cieszę się że poprawione. Mam nadzieję posłucham na żywo. Kurde to koło 1000-1200 zł i jeszcze pińcet się zwróci to fajnie, chyba się skuszę. Co do Sosnowca to nie ma jeszcze propozycji. Jeżeli o mnie chodzi to nie wiem kiedy tam będę. Ale jak coś się dowiem to wyślę PW.
Pawel1988 - 31-03-2017, 14:09
No to czekam na info
Nie napisałem najważniejszego . Po zmianie wydechu auto ciągnie bardzo równo do samego końca. Wcześniej miałem tak ze był strzał z momentu szło szło mniej więcej do 5-6 i troszkę "slablo" . Teraz ciągniej zdecydowanie równiej.
Pawel1988 - 27-04-2017, 13:09
Od pewnego czasu mialem pewien problem i tak szukalem szukalem az znalazlem A mianowicie podczas opadow deszczu i kiedy było mokro na kazdym wiekszym zakrecie wewnetrzne (odciążone) koło strzelalo jak z karabinu . Co sie okazalo
I to z obudwu stron naraz
Szybka naprawa w celu upewnienia sie czy to aby na pewno to
Akurat deszcz padal, jazda próbna i cisza. Tylko zastanawiam się czemu tak się stało, bo nawet oryginalna podkladka pod sprężynę obejmuje tylko dół sprężyny i nie wchodzi na 1 zwój.
Dodatkowo przeczyscilem intercooler - o dziwo bardzo czysto dwa płukania i czysta benzyna wylatywala.
Tu zdjecie pod korkiem
I temat turbo...
Sciagnolem osłonę kolektora i od góry gdzie było lekkie zapocenie sucho.
Dzwonilem z ciekawosci do profiturbo, sprzedaja kompletne rdzenie albo z meletta albo swoje poskladane na nowych czesciach. Melett nie robi. Ich rdzeń ok 700zl jak beda wszystkie czesci nowe. Jak nie to tylko regeneracja. Na alledrogo turbinki do naszych uzywane w niewiadomym stanie prawie 2tys . To tak na przyszlosc .
Bzyk_R1 - 28-04-2017, 12:13
Paweł nie wywołuj wilka z lasu. Uwierz miałem gorzej wyglądającą turbinke w polo i była cała urypana w oleju. Wiedziałem o tym i nie robiłem a ona przez 100tys nie umarła i teraz nadal służy dzielnie. Trzeba się przyglądać i kontrolować olej i studzenie. Nasze turbo to dzielna bestia no i nie pracuje tak ciężko jak w Evo bo jest "mniejsza"
Pawel1988 - 19-05-2017, 13:47
Trochę ciszy było ale się dzieje.
Zakupiony został tzw "barometr-dmuchadło"
Jeszcze nie zamontowany bo brakło czasu.
Na tył poszedł zestaw textar pro
Ale osłony tarcz nie wyglądały najlepiej.
Więc żeby nie zniszczyć za szybko nowych tarcz w ruch poszedł metal w plastelinie zanim oddam kiedyś do robienia.
Nakładany od wewnątrz a po wyschnięciu przeszlifowane na równo.
Na przodzie zawitały textary pro z ASX-a
Co do wrażeń z hamowania to narazie jeszcze nawet nie zszedł w całości ten proszek, którym są zabezpieczone, więc podzielę się później.
Prawy przód poszedł bez problemu , natomiast ż lewej było co najmniej dziwnie. Przy dokrecaniu zaciski do jarzma tak jakby wciagalo i kantowalo tarcze do wew auta. Czemu ? Nie mam pojecia. Zmieniłem podkładki 1mm na 1.5mm i jest lepiej ale też jakoś dziwnie ta tarcza się zachowywała. Natomiast nic nie ściąga, nic nie trzyma, jedzie elegancko. Może zainwestuje w zaciski ż Asx bo podejrzewam że może tu coś jest nie tak choć cały czas wszystko było ok. Narazie tyle.
Bzyk_R1 - 19-05-2017, 13:57
Pawel1988 napisał/a: | Prawy przód poszedł bez problemu , natomiast ż lewej było co najmniej dziwnie. Przy dokrecaniu zaciski do jarzma tak jakby wciagalo i kantowalo tarcze do wew auta. Czemu ? Nie mam pojecia. Zmieniłem podkładki 1mm na 1.5mm i jest lepiej ale też jakoś dziwnie ta tarcza się zachowywała. Natomiast nic nie ściąga, nic nie trzyma, jedzie elegancko. |
A wyczyściłeś wewnątrz zacisku dobrze? Podczas hamowania tam zbierają się rozgrzane drobinki i z czasem tworzy się warstwa ubitego metalu i może to Ci pchało tarcze.
Pawel1988 - 19-05-2017, 14:04
No wszystko wyczyszczone. Sam zacisk nawet z luzem wszedł na tarcze i klocki ale przy dokrecaniu tak się działo. Z drugie strony tego nie było.
Fragu - 19-05-2017, 14:39
Może masz lekko skrzywione jarzmo
Pawel1988 - 19-05-2017, 20:24
No całkiem możliwe tylko jak się skrzywiło jarzmo ? Choć mogło by to tłumaczyć dlaczego tak szybko zaczął bic pierwszy zestaw . Po weekendzie będę sprawdzał.
Fragu - 19-05-2017, 21:12
Od uderzenia. Jak kupowałem zaciski od asx to jeden przyjechal skrzywiony. Podpadl mi lekko wygięty odpowietrznik. Po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że jarzmo było krzywe. Góra dotykała prawie tarczy, na dole było 0,5 cm luzu.
Może to nie jarzmo, a zwrotnica.
Miałem tak kiedyś w Audi, dwa komplety tarcz pogiely się momentalnie. Po wymianie zwrotnicy problem znikł.
Pawel1988 - 19-05-2017, 21:49
No to czujnik zegarowy trzeba pochytać i sprawdzić:-) . Dam znać jak posprawdzam. Ktoś się orientuje jaka jest tolerancja bicia piasty?
Bizi78 - 19-05-2017, 22:16
Piasta jak dobrze kojarzę to 0,05mm.
|
|
|