To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Outek I Turbo Leszka R.

turek61 - 15-01-2017, 23:12

Opony Falken EURO ALL SEASON AS200 215/55R17 jak na razie w śniegu i błocie pośniegowym rewelka. Zobaczymy jak będą zachowywać się na suchym asfalcie. Na ten moment ,,jestem na tak".
Osłona silnika prawa pionowa od Staszka sklejona. Czeka na montaż po zakupie i wymianie rolki i koła pompy wody.
Skontaktowalem sie z Sxikso. Bywa teraz no obczyźnie.On też ma instalację BRC z redaktorem jak Krzysztof do 240 KM i twierdzi że nigdy nie miał problemów z LPG.
Słuchajcie... po tej całej lekturze wydaje mi się że nie jest tak istotna marka instalacji tylko warsztat (wyposażenie) wiedza i umiejętności ludzi,którzy ją montują.

No cóż... W środę montaż a w czwartek będzie wszystko jasne.
Dobrze że to już teraz bo to spalanie PB 98 ponad 15/100 ,, puściło by mnie z torbami".
Edycja:
Koledzy czy wszystkie Turbo mają takie sprężyny z tyłu czy tylko w moim poprzedni właściciel zmienił:

https://goo.gl/photos/bNfGuWjvnKXX9tHR6

staszq2 - 16-01-2017, 16:59

turek61 napisał/a:
Koledzy czy wszystkie Turbo mają takie sprężyny z tyłu

Nie no kolor standardowo wychodził czarny, ktoś coś zmieniał ale dobrze, że nie na czerwone :wink:

mkm - 17-01-2017, 15:13

turek61, kolor wskazuje na sprężyny firmy H&R.

Powinieneś mieć model oznaczenia z modelem sprężyny - poszukaj (może być "z tyłu")

turek61 - 19-05-2017, 14:30

Witam...
Dawno nie zaglądałem na forum bo niestety mam ciągły brak czasu. Praca, wnuki, rybki itp.
Po wyjaśnieniu sprawy w tym temacie:
http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=101235
chciałbym Was prosić o info czy w naszym Airtreku ustawia sie kąty w tylnych kołach ?
https://drive.google.com/file/d/0B7CdAjgaxfBYNVVtQkpYWUtmUDQ/view?usp=sharing

W@sio - 19-05-2017, 22:14

Wg Huntera (producent maszyn do regulacji geomertii zawieszenia) nie ma regulacji kątów z tyłu. Wydaje mi się, że dałoby radę dorobić na "bananie" regulację jakby się uparł
turek61 - 20-05-2017, 08:08

Dzięki W@sio. A czy ten wydruk jest prawidłowy ?
Co oznaczają szare pola ? Przed regulacją ich nie ma a po występują.

W@sio - 20-05-2017, 13:45

Z tego co pamiętam każde pole jest opisane, zaś te szare powinny oznaczać sumarycznie wartości pomiarów 4 kół :-) na Twoim wydruku wygląda to tak, jakby maszyna nie zmierzyła danych wartości i dlatego są na szaro. Poza tym widzę, że nie regulowali Ci zbierzności tylnej osi
turek61 - 03-09-2017, 15:57

W@sio napisał/a:
Z tego co pamiętam każde pole jest opisane, zaś te szare powinny oznaczać sumarycznie wartości pomiarów 4 kół :-) na Twoim wydruku wygląda to tak, jakby maszyna nie zmierzyła danych wartości i dlatego są na szaro. Poza tym widzę, że nie regulowali Ci zbierzności tylnej osi

Jest OK. Byłem jeszcze raz sprawdzono przy mnie i wszystkie pola na zielono.

turek61 - 03-09-2017, 17:05

A tak wogóle to witam po dłuższej przerwie. Nie odzywałem się bo jakoś nie było za dużo czasu.
Latem jeżdziłem po górach, trochę nad morzem.
Outek jak na razie sprawuje się bez zarzutu.
Nie wierzyłem w te 7 sek do setki aż sam nie sprawdziłem. Start ze świateł w Szczecinie tylko żona siedząca obok dała mi popalić, wyzywając od wariatów. Idzie jak burza nawet na LPG BRC.
Test napedu 4x4 po podmokłych łąkach w nocy i leśnych duktach wracajac z połowów wedkarskich będę długo wspominał.
Ja nie prowadziłem bo bym się nie odważył.Prowadził mój siostrzeniec/chrześniak [edit]. Outek zamienił sie w amfibię. Trawsko wysokie, woda bryzgała do góry a auto płynęło jak poduszkowiec. Ja o mało nie narobiłem w porty :wink:
Jak dotychczas instalacja też bez zarzutu. Od czasu jej montażu i wielu moich obawach (Krzysztof w temacie) nie byłem zmuszony jechac z uwagami do warsztatu.
Od ostatniej mojej wizyty na forum poczynione skromne inwestycje: wymiana świec, mycie filta powietrza,
wymiana filtra klimy, modół zmniejszenia do 40 % świateł drogowych jako dziennych, oleje (chyba juz pisałem) no i teraz zamówiony zestaw naprawczy mocowania górnego amortyzatora prawy przód :
Mocowanie z łożyskiem Lemforder 150 zł
Podkładka sprężyny NTY 56 zł

W maju zakupiona tylna klapa (igła) na Allegro za 1000 zł. została uszkodzona przez kuriera DHL (ubezpieczona). Zbita szyba i zagiete narozniki.

https://goo.gl/photos/bNfGuWjvnKXX9tHR6

Do ubiegłego piątku przepychanka z Wartą o odszkodowanie, które jak zauważyliscie trwało 4 m-ce ale miałem czas. Mi sie nie spieszyło.
Dopiero po wymianie korespondencji email z dyrektorem w Warcie przyniosło mi zwrot całosci kwoty zakupu + opłaty za przesyłka co daje 1050 zł. :mrgreen:
Zakupiona klapa już jest u lakiernika, gdzie zostanie równiez zamieniona szyba z mojego Outka do tej z Allegro.
Zostanie jeszcze troche grosza na konserwacje podwozia i inne...
Troche jestem załamane bo od spodu maski znalazłem dwa ogniska rudej przy czym jedno poważne na krawędzi i zgrzewie blachy.

Ci, którzy czytali moje poprzednie posty wiedza, że samochód był w Niemczech mocno modyfikowany.
Zdemontowany hak do tłumika (mruczacego) zamontowanego wzdłużnie, inna kiera, obniżony (sprężyny niebieskie), feralna klapa, podświetlanie ledowe podłogi, ksenony i kto wie co jeszcze ? Może koni też wiecej ale nie sprawdzałem. Musze się w końcu zmobilizować i udać się na hamownię.

Obniżenie Outka sprawdza sie na autobanie i dobrych drogach ale to jego twarde zawieszenie na moich lokalnych drogach zaczyna mnie irytować. Stąd moje pytanie.
Czy jak wymieniłbym sprężyny na oryginalne (zalecane) i założył felgi 16" na wyższych oponach czy myślicie że komfort na dziurawych drogach, wybojach byłby wiekszy ?

To na dzis tyle bo wyszedł z tego elaborat
Jak bedzie tyłeczek po lifftingu to dam znać.

EDYCJA Moderatora zbędna. To była jazda po polach i łąkach a nie po drogach publicznych.

[ Komentarz dodany przez: Bizi78: 03-09-2017, 21:52 ]
Mitsumaniaki wspierają akcję.

Bzyk_R1 - 03-09-2017, 18:46

No proszę jednak coś się dzieje w temacie. Powodzenia w dalszych modach ;-) co do Twojego pytania to na 16" zimowej feldze i standardowym zawieszeniu komfort jest nieco lepszy ale wielkich fajerwerków nie ma. Przynajmniej ja tak odczuwam. Auto na stali wyraźnie lżej się toczy.
staszq2 - 03-09-2017, 21:11

No Leszku cieszę się, że Turbiacz lata na LPG, bo po rozmowie gdzieś tam kiedyś nie fajnie to się zapowiadało :wink:
turek61 - 22-09-2017, 06:33

Nowy zadek..
https://photos.app.goo.gl/t4L2OC050009O9hS2

Bzyk_R1 - 22-09-2017, 09:37

Ładniutki. Jeszcze tylko naklejka 4WD w rożek i malina :) Ale poszaleli u Ciebie z wydechem. Pewnie z 210KM masz jak nic!
turek61 - 22-10-2017, 14:40

Witam koledzy...
Czy możecie podpowiedzieć mi dlaczego po raz drugi wymieniam łożysko mocowania górnego amortyzatora przód i dalej słychać trzeszczenie ? Mechanik twierdzi że to wina zamienników, które kupiłem a on montował.
Pierwszym razem kupiłem tylko łożysko Febest i talerz trzymający sprężynę:

https://photos.app.goo.gl/pwb9NFnX5sU3geXK2

ale drugim razem markowy komplet łożyska z poduchą :

https://photos.app.goo.gl/Q47d7pRBQaQzQSTm2

Czy możliwe jest, że mechanik coś źle robi ? Może za mocno skręca ?

W@sio - 22-10-2017, 14:48

Jeśli kupiłeś poduszke z łożyskiem Febi to kest ono plastikowe. Jak składałem gwint to właśnie to wrzuciłem. Łożysko jest... Plastikowe :-/ u mnie chroboli z prawej strony, byc może za mocno dokęciłem :-/