To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsu O1T by Rafciu

Rafik83 - 31-01-2023, 08:24

Zmienię jeszcze cewki i zobaczę czy pomoże, wszystko jest git do poki pedal nie jest w podlodze jeżdżę normalnie będzie ok zacznę deptac zacznie lekko przerywać i napięcie spada tak to 13,7 i skacze, popuszczę gaz to się unormuje
Bzyk_R1 - 31-01-2023, 08:36

A takie podstawowe rzeczy jak pasek 6PK? Dobrze jest napięty, napinacz itd spoko? Bando założyłeś?
Rafik83 - 31-01-2023, 09:02

Bzyk_R1 napisał/a:
A takie podstawowe rzeczy jak pasek 6PK? Dobrze jest napięty, napinacz itd spoko? Bando założyłeś?

No tak

robertdg - 31-01-2023, 21:07

Alternator sterowany z ECU, wyobraż sobie ze w bardziej wspólczesnych autach ladowanie nawet nie wystartuje mimo że alternator pasuje ale ECU go rozpoznaje jako, nie jest taki jaki być powinien (Oryginał Bosch a zamiennik Bosch to znaczna roznica), ostatnio sie o tym przekonałem
Rafik83 - 01-02-2023, 06:33

robertdg napisał/a:
Alternator sterowany z ECU, wyobraż sobie ze w bardziej wspólczesnych autach ladowanie nawet nie wystartuje mimo że alternator pasuje ale ECU go rozpoznaje jako, nie jest taki jaki być powinien (Oryginał Bosch a zamiennik Bosch to znaczna roznica), ostatnio sie o tym przekonałem

Kurde no ok ja to rozumiem też się nie raz przekonałem o wyrzszosci części OEM nad zamiennikiem, nie miałem czasu czekać i ogarniać OEM więc wziąłem zamiennik który był od ręki nie pomyślałem że będzie to miało takie znaczenie w przypadku alternatora, dziś to sprawdzę bo wydaje mi się że ten który siedział przed wymiana to taki sam zamiennik

Krzyzak - 01-02-2023, 07:17

robertdg napisał/a:
alternator pasuje ale ECU go rozpoznaje jako, nie jest taki jaki być powinien
brandowanie części zamiennych - wewnątrz części jest chip, który ma zapisany pewien numer i ten numer ma też zaprogramowany moduł w aucie - inne numery i auta nie bangla...
taki kolejny sposób producentów na dojenie ludzi
skala jest coraz większa i nie tylko w kwestii ori/zamiennik ale także nie można zamienić części między dwoma identycznymi autami, bo numer seryjny się nie zgadza...

Rafik83 - 01-02-2023, 07:23

Krzyzak napisał/a:
robertdg napisał/a:
alternator pasuje ale ECU go rozpoznaje jako, nie jest taki jaki być powinien
brandowanie części zamiennych - wewnątrz części jest chip, który ma zapisany pewien numer i ten numer ma też zaprogramowany moduł w aucie - inne numery i auta nie bangla...
taki kolejny sposób producentów na dojenie ludzi
skala jest coraz większa i nie tylko w kwestii ori/zamiennik ale także nie można zamienić części między dwoma identycznymi autami, bo numer seryjny się nie zgadza...

Dlatego jeżdżę starym autem a nowe nawet mi nie w głowie im nowsze tym większy szmelc

Krzyzak - 02-02-2023, 07:20

a producenci idą dalej - w abonamenty - chcesz mieć podgrzewane fotele w bmw, to płać abonament miesięczny
to chyba już każdy kojarzy, że dacia zrobiła pastisz akcji - kup dustera a termofor dla kolegi z bmw dostaniesz gratis

Rafik83 - 25-02-2023, 07:49

Wreszcie znalazłem cholerna usterkę, auto nie szarpie z dołu nie dusi się w górnej parti obrotów, światła nie przygasają a napięcie stoi sztywno 🤣 wymieniłem cewki z tych 4x1 na OEam EVO 2x2 i wszystkie bolączki odeszły w niepamięć.

Rafik83 - 16-03-2023, 16:15

Korzystając z ostatnich podrygów zimy krótka sesja na śniegu.

Rafik83 - 08-05-2023, 22:15

Ostatnio troszkę pojeździłem i udalo się znaleźć bezpieczny wolny odcinek drogi i tak to leciało
https://youtu.be/bfHVHzutKIs

Marcino - 09-05-2023, 09:10

Elegancko..
Rafik83 - 09-05-2023, 11:08

Marcino napisał/a:
Elegancko..

Było by lepiej tylko biegi średnio mi wchodzą, jak chcem szybko wbić 3 lub 5 to potrafi zazgrzytac a nawet nie wskoczyć, żeby nie to to myślę że jeszcze by trochę urwał z tego czasu do 200 bo do 100 to już nie wiele może kilka setnych sekundy.

W@sio - 09-05-2023, 12:18

Najs Rafciu
Marcino - 09-05-2023, 13:36

Rafik83 napisał/a:
Było by lepiej tylko biegi średnio mi wchodzą, jak chcem szybko wbić 3 lub 5 to potrafi zazgrzytac a nawet nie wskoczyć

Czy to kwesta juz synchronizatorów w skrzyni ? Czy sprzegło sportowe czy jak...