To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

pipi_ja - 16-08-2010, 22:10

I tak przymierzam się do czyszczenia zacisków to przy okazji wymienię i płyn. Mam nadzieje, że to jest ta przyczyna bo średnio się czuję z myślą, że wydałem pieniądze na bubelne tarcze czy też klocki.
Voltron - 17-08-2010, 08:55

pipi_ja napisał/a:
I tak przymierzam się do czyszczenia zacisków to przy okazji wymienię i płyn. Mam nadzieje, że to jest ta przyczyna bo średnio się czuję z myślą, że wydałem pieniądze na bubelne tarcze czy też klocki.

Moim zdaniem nie wydałeś pieniędzy na badziewne tarcze i klocki bo na zestawie Mikoda/ATE jeżdżę już kilka tyś. kilometrów i jest bajka. Sporo użytkowników tego forum śmiga na tym zestawie i nie widziałem jeszcze żeby ktoś się skarżył więc twój problem na 99% nie jest winą zestawu Tarcze/Klocki.

Sam wymieniałeś tarcze i klocki może coś źle założyłeś? Może coś zostało ruszone przy przewodach hamulcowych i układ się zapowietrzył? Wymień płyn hamulcowy zgodnie z instrukcją z forum żebyś był pewien że układ nie jest zapowietrzony i wtedy daj znać co i jak.

Po prostu nie chce mi się wierzyć że ten zestaw się nie sprawdza. U mnie przy awaryjnym hamowaniu z dużych prędkości nie ma żadnych problemów.

szpala85 - 17-08-2010, 12:10

dokładnie tak jak napisał kolega Voltron, .. ja też śmigam na takim zestawie i jest IDEALNIE
Rafal_Szczecin - 17-08-2010, 12:34

mi najprawdopodobniej od zbyt intensywnego uzywania hamulca mikoda pokrzywila sie, oraz nastepnie pekla.
fj_mike - 17-08-2010, 12:49

Rafal_Szczecin, pisałeś w swoim temacie, że 40tys na nich zrobiłeś. Jak dla mnie to kilka lat :D
m6riano - 17-08-2010, 12:50

Dla mnie to niecały rok...;-)
Następne klocki idą ATE, zobaczymy czy takie dobre..?;-)

Rafal_Szczecin - 17-08-2010, 13:11

fj_mike napisał/a:
Rafal_Szczecin, pisałeś w swoim temacie, że 40tys na nich zrobiłeś. Jak dla mnie to kilka lat :D
m6riano napisał/a:
Dla mnie to niecały rok...;-)

dla mnie lekko ponad rok ;)

hehe

jak widac, dla niektorych to swietny wynik, dla innych marny .
dla mnie tarcze powinny starczyc na ok 80tkm , fakt faktem, ze lekko nie mialy.

m6riano - 17-08-2010, 15:05

cena 100 zł za ATE, dobra?
ps. jakie dokładnie rozmiary klocków były przed liftem?

czekoladka_1981 - 17-08-2010, 15:25

m6riano napisał/a:
jakie dokładnie rozmiary klocków były przed liftem

Zobacz na daty?
Długość [mm]: 127,8
Szerokość [mm]: 45,5
Grubość [mm]: 16
Strona zabudowy: Oś przednia
od roku prod.: 1997.01
do roku prod.: 1997.11

ATE
Szerokość [mm]: 149,9
Wysokość [mm]: 58,8
Grubość [mm]: 15,8
od roku prod.: 1997.12
do roku prod.: 2000.03

Strona zabudowy: Oś przednia

robertdg - 17-08-2010, 18:35

m6riano napisał/a:
Nie kupuj, będziesz żałował, pomyśl nad TRW albo Textar.
Wiktor - 17-08-2010, 21:44

robertdg napisał/a:
m6riano napisał/a:
Nie kupuj, będziesz żałował, pomyśl nad TRW albo Textar.

czemu będzie żałował ?

ja mam na przodzie ate i klocki i tarcze a z tyłu klocki trw - tylko dlatego że nie było akurat ate, nie żałuje ani jednego ani drugiego wyboru... w innym samochodzie też miałem klocki ate i zawsze bylo wszystko ok,

szczerze mówiąc kiedyś miałem też jakieś za 90 zł z pumą i też było ok,

w galancie na tyle przed trw miałem jakieś klocki nie pamiętam firmy były zielone, tych nie polecam bo okładzina odkleiła się od blachy

m6riano - 17-08-2010, 21:51

Dzięki czekoladka_1981, tak myślałem że te mniejsze bo jak kupiłem te TRW to okazały się za duże i weszły do Gala Morosophem czyli poliftowego.
Zapytam jutro w "mojej" hurtowni o te wymienione przez robertdg,

robertdg - 17-08-2010, 22:01

Wiktor napisał/a:
czemu będzie żałował ?
po pierwsze, klocki nie warte swej ceny, po drugie, w porównaniu z klockami innych marek, te słabiej hamują, bardziej zuzywaja tarcze, mam wrazenie, że ta marka trochę za bardzo obrosła w piórka i pogorszyła się jej jakość.
Juiceman - 17-08-2010, 22:05

Mam ATE na przodzie z 100 hamuja dobrze - polecam :wink: za ATE zapłaciłem 103zł coś teges.
m6riano - 17-08-2010, 22:07

robertdg napisał/a:
Wiktor napisał/a:
czemu będzie żałował ?
po pierwsze, klocki nie warte swej ceny, po drugie, w porównaniu z klockami innych marek, te słabiej hamują, bardziej zuzywaja tarcze, mam wrazenie, że ta marka trochę za bardzo obrosła w piórka i pogorszyła się jej jakość.

facet w hurtowni powiedział że to już wyższa półka...
jutro zapytam o TEXTARY I TRW a w tym czasie mam nadzieje że odezwą sie użytkownicy tych klocków.