To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [1,8 GDI] Spalanie

SHARK1979 - 04-10-2011, 22:41

i9i,
Jak Cari delikatnie się myzia ładnie spala :twisted:

wojzi - 04-10-2011, 23:22

poketon napisał/a:
Niestety na ekspresówkach nie mam sumienia blokowac nawet tirom prawego pasa więc nie mam jak sprawdzić czy komp klamie czy nie.Ale sam fakt że spalanie chwilowe jest na takim poziomie jest niezwykle budujący :o

Weź zalej kilkanaście razy do pełna i przelicz porównując ze średnim z kompa.

Ja tak zrobiłem i przynajmniej wiem o ile mniej więcej mi komp przekłąmuje. A jeśli mam trzymać się danych z kompa to najniżej mi spadło na nim do 6.1 co w realu dałoby 7.1-7.6 litra na sto. Niestety wtedy akurat nie zalewałem a potem było miasto i skoczyło do prawie dziewięciu.

i9i - 04-10-2011, 23:26

SHARK1979 napisał/a:
Jak Cari delikatnie się myzia ładnie spala

Nie powiem ile jechałem po polskim substytucie autostrady :mrgreen:

sutsab - 05-10-2011, 09:05

Wg. kompa na trasie Wrocław - Opole - Wrocław 4.8L/ 100

I to jest w sumie prawda, wypłaty nie było na koncie i zalałem 10 litrów tylko przed wyjazdem (a świeciła się rezerwa już) i mnie moja Misia nie zawiodła, rezerwa w samym Wrocławiu zapaliła się ponownie ;)

SHARK1979 - 05-10-2011, 10:29

sutsab,
Z tą rezerwą też jest różnie raz masz w baku 9L a raz 4L więc ... :mrgreen:
i9i napisał/a:
Nie powiem ile jechałem po polskim substytucie autostrady :mrgreen:

Nie łamiąc chyba zasad forum to zapytam, leciałeś 21... czy 22... :twisted:

sutsab - 05-10-2011, 10:39

SHARK1979 napisał/a:
sutsab,
Z tą rezerwą też jest różnie raz masz w baku 9L a raz 4L więc ... :mrgreen:

No właśnie czytałem o tych anomaliach ale Misia by mnie nie oszukała ;DD Chociaż, czy to dobry pomysł wierzyć kobiecie ... ;P

poketon - 05-10-2011, 11:29

SHARK1979 napisał/a:
poketon napisał/a:
No ja jak wrzucę sobie 5 bieg i załacze tempomat przy 2000 obrotów mam 75km/h i wtedy wyskakuje mi magiczne 4.7l/100km

Nawet 3.8 :mrgreen: sprawdzałem

Musiałes mieć z górki.... :)

bczyzowski - 05-10-2011, 21:43

Ostatnio przejechana trasa Warszawa-Bruksela (ok 1300km) Misiu załadowany na full + 4 osoby spalanie 7.3 :) Jeśli to dużo jak na bardzo załadowany samochód to ja nie wiem :)
Anonymous - 06-10-2011, 22:31

Ostatnio miałem okazję stanąć na światłach z moim bratem, który ma alfę romeo 156 '98 2.0 TwinSpark 150KM.

Akurat jechaliśmy oboje odprowadzić jego samochód na weselu, ja Cari 1.8GDI, on w/w alfą. Od dawna miałem ochotę sprawdzić się z jego samochodem. Akurat traf chciał, że zapaliło się tuż przed nami czerwone światło. Za światłami pusta droga i spory odcinek prostej. To o co nam chodziło. Cari z lewej, alfa z prawej. Spojrzenie w bok - ja na brata, brat na mnie i już wiadomo było o co chodzi.

Zapaliło się zielone światło i ... Start prawie jak w serii Super Porsche Cup - pisk opon i do przodu na pełnej mocy. Na pierwszym biegu prawie równo, po zmianie biegu z 1 na 2 nieznaczna moja przewaga może z pół przedniej maski, na drugim biegu alfa odrobiła stratę i znów równo, po zmianie biegu z 2 na 3 ponownie moja nieznaczna przewaga może o pół maski. Na trzecim biegu alfa niestety odjechała mi do przodu, a to już było grubo ponad 100km/h.

Ogólnie przegrana, ale jednak pojemność i moc alfy dużo większa. Pomimo porażki muszę przyznać, że na pierwszych dwóch biegach Cari trzymała się bardzo dzielnie. Dane fabryczne alfy to 8,6s. do 100km/h.

i9i - 06-10-2011, 22:45

SHARK1979 napisał/a:
Nie łamiąc chyba zasad forum to zapytam, leciałeś 21... czy 22...

Starałem się utrzymywać świecącą kontrolkę ECO :twisted: Ogólnie staram się nie dusić auta i nie przekraczać zbytnio prędkości, bo mam takiego pecha, że jak mi się zdarzy to się napatoczą i wlepią tłusto (chyba jakieś fatum) :evil:
byczeks napisał/a:
Zapaliło się zielone światło i ... Start prawie jak w serii Super Porsche Cup

takimi przebłyskami nie ma się co chwalić :lol:

bomar007 - 06-10-2011, 23:45

Ostatnio zrobiłem na zbiorniku 860km (śr spalanie 6.9) jadąc w 4os. i z pełnym bagażem. Jechałem w miarę szybko (odległość 360km w 5h) przy staraniu się aby dość często i długo świeciła lampak GDI. Jeśli chodzi o sprint to cari idzie podobnie jak Avensis 2.0 beznyna, mazda 6 2.0 diesel i alfa 147 1.9jtd. Generalnie jest to oszczędne auto w trasie, a w mieście nie jest najgorzej, aczkolwiek jęsli kotś pisze że średnie spalanie ma na poziomie 6-6.5l to jest to naciągane. Mi średnio wychodzi 7.7 z 60.000km i komputer zawsze oszukuje ok 0.5l (podaje za mało). Ktoś wcześniej pisał o wyliczaniu średniej z 100-200km - jest to bardzo niedokładny wynik, bo nawet do pełengo zbiornika (po pierwszym odbiciu pistoletu) jeśli będzie się dotankowywać to jeszcze wejdzie spokojnie około 1l, co przy 500km daje średnią 0.2l różnicy na 100km. Generalnie uważam, iż silnik GDI jest dość oszczędny i carismą fajnie się z tym silnikiem jeździ.
SHARK1979 - 07-10-2011, 10:05

byczeks napisał/a:
Na trzecim biegu alfa niestety odjechała mi do przodu, a to już było grubo ponad 100km/h.

Bo jak byś poszedł swoją na 3 do 16... to by został :twisted:

Anonymous - 07-10-2011, 10:40

Cytat:
Bo jak byś poszedł swoją na 3 do 16... to by został :twisted:

Tak się składa, że poszedłem na 3 do 16..., ale niestety nie dało rady. Przy o ile dobrze pamiętam 12.. alfa zaczęła odjeżdżać i nie było już na nią siły. Pojemność alfy i moc zrobiła swoje.

i9i - 02-11-2011, 20:35

W ostatni weekend zaszalałem i wypróbowałem "emeryt style" :mrgreen:
I o dziwo dwie rundy do centrum Wrocka i nazad plus kilka kilosków po okolicyi średnia na kompie 6,2 po dotankowaniu na trefnym Orlenie (Vervą!) i wciskając do baku wyszło realne 6,5l na setunię :biggrin:

sutsab - 03-11-2011, 09:04

i9i napisał/a:
W ostatni weekend zaszalałem i wypróbowałem "emeryt style" :mrgreen:
I o dziwo dwie rundy do centrum Wrocka i nazad plus kilka kilosków po okolicyi średnia na kompie 6,2 po dotankowaniu na trefnym Orlenie (Vervą!) i wciskając do baku wyszło realne 6,5l na setunię :biggrin:

Miasto było opustoszałe ;P W poniedziałek do pracy jechałem 8 minut zamiast 30 ;P