[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie
Luk - 20-04-2009, 14:26
spowiednik napisał/a: | Z niektórych postów da się odczytać jakiś żal, że nie pali 6 czy 7 litrów tylko więcej |
I ja ten żal rozumiem. Bo przy porównaniu z innymi jednostkami o podobnych osiągach (informacje z forum i z własnych obserwacji) rzeczywiście silnik 1.8 pali więcej. A chyba nikt nie cieszy się, że przepłaca na paliwie. Inną rzeczą jest czy mnie na to przepłacanie stać. Jeżeli koszty paliwa byłyby la mnie ważne, to szukałbym innego samochodu, a np. wygląd byłby sprawą drugorzędną. A nie był.
To trochę tak, jak niektórzy dziwili się, że ktoś kombinuje z nieoryginalnymi dodatkami, zamiast zamówić w salonie: "stać Cię było na nowego Lancera a oszczędzasz na duperelach?" Tak, staram się oszczędzać tam gdzie można i jest to opłacalne, i właśnie dlatego stać mnie na nowego Lancera i parę innych rzeczy. I dlatego wolałbym, żeby palił mniej (bo mógłby). A że nie pali? Trudno.
gzesiolek - 20-04-2009, 14:30
krzychu napisał/a: | Ale to trochę ekstremum. Piszmy o cyklu mieszanym i rozróżnijmy miasta wiecznie zakorkowane od normalnie zakorkowane. |
Ja tam napisałem, że chodzi o miasto i korki
gzesiolek napisał/a: |
Za to stricte po miescie (korki) roznica jest ok. 3l na korzysc kosiarki 1,5
|
w srednim spalaniu to jest wg mnie przy normalnej jezdzie wlasnie 1,5-2l roznicy
zwlaszcza jak sie dluzej powyzej 140km/h jedzie... to wtedy roznica maleje...
Dla 1,5 optymalnie jest jechac 100 (max120) km/h, wiru w baku nie ma, a szybkosc przeletowa zadowalajaca na wiekszosci polskich drog...
jak sadze dla 1,8 to optimum jest przesuniete +10-20km/h... za duzo w trasie 1,8 nie jezdzilem wiec ciezko mi tak usrednic...
krzychu - 20-04-2009, 14:33
gzesiolek napisał/a: | EDIT: chyba ze kompa nam tak zestawili ze w 1,5l pokazuje -5% a w 1,8l + 5% |
Ale to +/-5% to może wynikać chociażby z obwodu różnych opon (chyba że akurat jeździłeś na tych samych). 5% jest dopuszczalną tolerancją jeśli chodzi o obwody opon i skalowanie licznika, przebiegu itd.
Wydaje mi się też że przy załączonej klimie (i innych odbiornikach) wynik powinien się poprawić w stronę 1,8 (mniejszy wzrost zużycia paliwa powinien być).
Ja tam wole swoje 2.0 trochę więcej pali a jednak auto płynie a nie męczy się przyspieszając. I lubie prędkości przelotowe (te które nie wywołują nadmiernego żucia paliwa i hałasu) około 130.
Krzychu
Radassss - 20-04-2009, 15:49
a mi czasami pali 14
ale wtedy jak sie dobrze bawie za kolkiem hehe
i jakos mi to zwisa i powiewa ile pali
no dobra ale jak jezdze normalnie to wiecej niz 8 nie pokazuje...
predkosc
tomaszekk7 - 20-04-2009, 15:55
Mam przejechane OK. 5000 km. Ostatnio jak tankowałem jazda po Krakowie, spalanie wyszło 8,4 l/100. W zimie spalanie OK. 9l/ 100 po mieście. Spalanie na trasie do 100 km/h OK. 6,3 l/100. N a autostaradzie ,głównie jechałem ok. 130 km/h spalanie 7,4 l/ 100km ( przebieg auta był 850 km ). Te pomiary są z tankowanie nie z kompa pokładowego.
Pozdro ..
predkosc
gzesiolek - 20-04-2009, 16:20
tomaszekk7, świetne wyniki... gdzie Ty po Krakowie tak luźno jeździsz? bo tyle to na silniku 1,4 a nie na 1,8 wszyscy w Krakowie mają...
Multi - 20-04-2009, 17:13
spowiednik napisał/a: | to była instalacja Vialle (Saab z Holandii) ale tradycyjna - gaz mieszał sie z powietrzem w kolektorze dolotowym |
Moglbys podac jakis dobry serwis do holenderskich instalacji gazowych z wawy lub okolic?
Szwagier mojej narzeczonej ma Neona na gazie z holandii i sie czasami blaka od warsztatu do warsztatu.
Robson86 - 20-04-2009, 17:51
spowiednik napisał/a: | Robson86: ten Galant na pewno potrafi i 18 zeżreć, więc żeby mieć miarodajne porównanie należałoby w tym samym czasie jechać z tymi samymi obrotami itd. itd |
a uwazasz ze Lancer 1,8 spali max przykladowo 12l
jak ktos to ladnie ujal zje ile wlejesz, a jazda do odcinki moze Cie ladnie zaskoczyc na minus
Moim zdaniem spalanie 12litrow na 100km jest duzo za duze jak na 1,8, bo tyle to pala przynajmniej silniki 2,0...
Civic 1,8 140km jakos potrafi w miescie wziasc 8...
Pozdroo
tomekrvf - 20-04-2009, 20:51
spowiednik napisał/a: | Pomiary, które uskuteczniacie to z czystej ciekawości czy naprawdę przejmujecie się spalaniem 10 czy 12L benzyny? |
Ja się nie przejmuję, tyle że mam 2.5 V6
spowiednik, Lancer 1.8 po prostu zbyt dużo pali jak na tą pojemność i osiągi jakie reprezentuje.
poziomka - 20-04-2009, 21:44
tomekrvf napisał/a: | Lancer 1.8 po prostu zbyt dużo pali jak na tą pojemność i osiągi jakie reprezentuje. |
Ta, micra 1,4 żony w mieście 10l , wcześniejsza 1,0 8l - ale ciągle żona narzekała że mało mocy jak się klima włączy, Corolla 1,4 VVti miasto 9l - mówimy o lecie.
Fakt, żaden z tych samochodów nie dorównuje mocą i wielkością Lancerowi - ale porównać można - mi wychodzi 10l w W-wa.
igor
Robson86 - 20-04-2009, 21:48
poziomka napisał/a: | Fakt, żaden z tych samochodów nie dorównuje mocą i wielkością Lancerowi - ale porównać można - mi wychodzi 10l w W-wa. |
Carisma GDI, Civic 1,8 140KM oba pala po 7-9 l/100km max
Galant 2,5 V6 11-12litrow
tomekrvf, ma racje, niestety ale silnik 1,8 jest paliwozerny. Owszem jest cichy, dynamiczny ale paliwozerny...
Pozdroo
filippoz - 20-04-2009, 22:46
poziomka napisał/a: | micra 1,4 żony w mieście 10l | a duże przebiegi robi? dysponuję w domu tym bączkiem i mi pali 6,5 a właścicielce 8,5 wlaśnie ze względu na małe przebiegi - ja robiłem 1600km miesięcznie bączkiem a właścicielka 6tys rocznie, stąd to spalanie. No ale korki i koreczki plus A/C i wcale mnie to nie dziwi bo ten 1.4 to taka miejska wiertareczka wdzięczne autko
poziomka - 20-04-2009, 23:36
filippoz napisał/a: | a duże przebiegi robi? |
rocznie koło 8tys - tylko Warszawa, godziny szczytu i główne arterie.
Ja śmigam nim tylko po paliwo i na przeglądy - zapomniałem dodać, że jest w automacie i jeździ się nim jak tramwajem.
igor
filippoz - 20-04-2009, 23:42
poziomka napisał/a: | rocznie koło 8tys | tak myślałem, ten u mnie to manual,
tramwajem jeszcze nie kierowałem i sie nie zanosi ale rozumiem hehe
spowiednik - 21-04-2009, 07:44
Multi: To tradycyjna instalacja czy sekwencja czy wtrysk ciekłego gazu?
Jest firma w wawie, z którą mam niezbyt dobre doświadczenia ale jako jedyni mieli komputer do diagnozowania tradycyjnych instalacji Vialle. Mieści się na ulicy Laurowej http://www.scs-laurowa.com/ Na Laurowej mieli jednego gościa, który znał się na rzeczy, ale w związku z tym miał dużo zleceń, a mi przydzielili tumana, który nie wiedział jak się zabrać do roboty i wymyślał tylko preteksty żeby się nie podjąć zadania. Generalnie nie polecam, ale możesz próbować - może trafisz na kompetentną osobę. Komputery do badania instalacji ciekłego gazu ma firma na Karczewskiej http://www.autowis.com.pl/
Robson86: Mogę zagwarantować, że spali mi więcej niż 12
Mam w odtwarzaczu cd z Offspring, Megadeth, Satrianim itp. przy tym noga robi się ciężka.
Podczas słuchania radia pewnie wyjdzie 9.
tomekrvf: Nie bedę się spierał - nie miałem nigdy civika 1.8 i nie mam punktu odniesienia a w Lancerze też niewiele przejechałem. Tak czy inaczej nie zamieniam się na civika :-]
|
|
|