To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie

Luk - 20-04-2009, 14:26

spowiednik napisał/a:
Z niektórych postów da się odczytać jakiś żal, że nie pali 6 czy 7 litrów tylko więcej

I ja ten żal rozumiem. Bo przy porównaniu z innymi jednostkami o podobnych osiągach (informacje z forum i z własnych obserwacji) rzeczywiście silnik 1.8 pali więcej. A chyba nikt nie cieszy się, że przepłaca na paliwie. Inną rzeczą jest czy mnie na to przepłacanie stać. Jeżeli koszty paliwa byłyby la mnie ważne, to szukałbym innego samochodu, a np. wygląd byłby sprawą drugorzędną. A nie był. :)
To trochę tak, jak niektórzy dziwili się, że ktoś kombinuje z nieoryginalnymi dodatkami, zamiast zamówić w salonie: "stać Cię było na nowego Lancera a oszczędzasz na duperelach?" Tak, staram się oszczędzać tam gdzie można i jest to opłacalne, i właśnie dlatego stać mnie na nowego Lancera i parę innych rzeczy. I dlatego wolałbym, żeby palił mniej (bo mógłby). A że nie pali? Trudno. :D

gzesiolek - 20-04-2009, 14:30

krzychu napisał/a:
Ale to trochę ekstremum. Piszmy o cyklu mieszanym i rozróżnijmy miasta wiecznie zakorkowane od normalnie zakorkowane.

Ja tam napisałem, że chodzi o miasto i korki

gzesiolek napisał/a:

Za to stricte po miescie (korki) roznica jest ok. 3l na korzysc kosiarki 1,5

w srednim spalaniu to jest wg mnie przy normalnej jezdzie wlasnie 1,5-2l roznicy
zwlaszcza jak sie dluzej powyzej 140km/h jedzie... to wtedy roznica maleje... :mrgreen:

Dla 1,5 optymalnie jest jechac 100 (max120) km/h, wiru w baku nie ma, a szybkosc przeletowa zadowalajaca na wiekszosci polskich drog...

jak sadze dla 1,8 to optimum jest przesuniete +10-20km/h... za duzo w trasie 1,8 nie jezdzilem wiec ciezko mi tak usrednic...

krzychu - 20-04-2009, 14:33

gzesiolek napisał/a:
EDIT: chyba ze kompa nam tak zestawili ze w 1,5l pokazuje -5% a w 1,8l + 5% :P

Ale to +/-5% to może wynikać chociażby z obwodu różnych opon (chyba że akurat jeździłeś na tych samych). 5% jest dopuszczalną tolerancją jeśli chodzi o obwody opon i skalowanie licznika, przebiegu itd.

Wydaje mi się też że przy załączonej klimie (i innych odbiornikach) wynik powinien się poprawić w stronę 1,8 (mniejszy wzrost zużycia paliwa powinien być).

Ja tam wole swoje 2.0 trochę więcej pali a jednak auto płynie a nie męczy się przyspieszając. I lubie prędkości przelotowe (te które nie wywołują nadmiernego żucia paliwa i hałasu) około 130.

Krzychu

Radassss - 20-04-2009, 15:49

a mi czasami pali 14 :P
ale wtedy jak sie dobrze bawie za kolkiem hehe
i jakos mi to zwisa i powiewa ile pali ;)
no dobra ale jak jezdze normalnie to wiecej niz 8 nie pokazuje...

predkosc

tomaszekk7 - 20-04-2009, 15:55

Mam przejechane OK. 5000 km. Ostatnio jak tankowałem jazda po Krakowie, spalanie wyszło 8,4 l/100. W zimie spalanie OK. 9l/ 100 po mieście. Spalanie na trasie do 100 km/h OK. 6,3 l/100. N a autostaradzie ,głównie jechałem ok. 130 km/h spalanie 7,4 l/ 100km ( przebieg auta był 850 km ). Te pomiary są z tankowanie nie z kompa pokładowego.
Pozdro ..

predkosc

gzesiolek - 20-04-2009, 16:20

tomaszekk7, świetne wyniki... gdzie Ty po Krakowie tak luźno jeździsz? bo tyle to na silniku 1,4 a nie na 1,8 wszyscy w Krakowie mają...
Multi - 20-04-2009, 17:13

spowiednik napisał/a:
to była instalacja Vialle (Saab z Holandii) ale tradycyjna - gaz mieszał sie z powietrzem w kolektorze dolotowym

Moglbys podac jakis dobry serwis do holenderskich instalacji gazowych z wawy lub okolic?
Szwagier mojej narzeczonej ma Neona na gazie z holandii i sie czasami blaka od warsztatu do warsztatu.

Robson86 - 20-04-2009, 17:51

spowiednik napisał/a:
Robson86: ten Galant na pewno potrafi i 18 zeżreć, więc żeby mieć miarodajne porównanie należałoby w tym samym czasie jechać z tymi samymi obrotami itd. itd

a uwazasz ze Lancer 1,8 spali max przykladowo 12l :wink: :?:
jak ktos to ladnie ujal zje ile wlejesz, a jazda do odcinki moze Cie ladnie zaskoczyc na minus :P
Moim zdaniem spalanie 12litrow na 100km jest duzo za duze jak na 1,8, bo tyle to pala przynajmniej silniki 2,0...
Civic 1,8 140km jakos potrafi w miescie wziasc 8...
Pozdroo

tomekrvf - 20-04-2009, 20:51

spowiednik napisał/a:
Pomiary, które uskuteczniacie to z czystej ciekawości czy naprawdę przejmujecie się spalaniem 10 czy 12L benzyny?

Ja się nie przejmuję, tyle że mam 2.5 V6 :D
spowiednik, Lancer 1.8 po prostu zbyt dużo pali jak na tą pojemność i osiągi jakie reprezentuje.

poziomka - 20-04-2009, 21:44

tomekrvf napisał/a:
Lancer 1.8 po prostu zbyt dużo pali jak na tą pojemność i osiągi jakie reprezentuje.

Ta, micra 1,4 żony w mieście 10l , wcześniejsza 1,0 8l - ale ciągle żona narzekała że mało mocy jak się klima włączy, Corolla 1,4 VVti miasto 9l - mówimy o lecie.
Fakt, żaden z tych samochodów nie dorównuje mocą i wielkością Lancerowi - ale porównać można - mi wychodzi 10l w W-wa.

igor

Robson86 - 20-04-2009, 21:48

poziomka napisał/a:
Fakt, żaden z tych samochodów nie dorównuje mocą i wielkością Lancerowi - ale porównać można - mi wychodzi 10l w W-wa.

Carisma GDI, Civic 1,8 140KM oba pala po 7-9 l/100km max
Galant 2,5 V6 11-12litrow
tomekrvf, ma racje, niestety ale silnik 1,8 jest paliwozerny. Owszem jest cichy, dynamiczny ale paliwozerny...
Pozdroo

filippoz - 20-04-2009, 22:46

poziomka napisał/a:
micra 1,4 żony w mieście 10l
a duże przebiegi robi? dysponuję w domu tym bączkiem i mi pali 6,5 a właścicielce 8,5 wlaśnie ze względu na małe przebiegi - ja robiłem 1600km miesięcznie bączkiem a właścicielka 6tys rocznie, stąd to spalanie. No ale korki i koreczki plus A/C i wcale mnie to nie dziwi bo ten 1.4 to taka miejska wiertareczka :D wdzięczne autko ;)
poziomka - 20-04-2009, 23:36

filippoz napisał/a:
a duże przebiegi robi?

rocznie koło 8tys - tylko Warszawa, godziny szczytu i główne arterie.
Ja śmigam nim tylko po paliwo i na przeglądy - zapomniałem dodać, że jest w automacie i jeździ się nim jak tramwajem.

igor

filippoz - 20-04-2009, 23:42

poziomka napisał/a:
rocznie koło 8tys
tak myślałem, ten u mnie to manual,

tramwajem jeszcze nie kierowałem i sie nie zanosi ;-) ale rozumiem hehe ;)

spowiednik - 21-04-2009, 07:44

Multi: To tradycyjna instalacja czy sekwencja czy wtrysk ciekłego gazu?
Jest firma w wawie, z którą mam niezbyt dobre doświadczenia ale jako jedyni mieli komputer do diagnozowania tradycyjnych instalacji Vialle. Mieści się na ulicy Laurowej http://www.scs-laurowa.com/ Na Laurowej mieli jednego gościa, który znał się na rzeczy, ale w związku z tym miał dużo zleceń, a mi przydzielili tumana, który nie wiedział jak się zabrać do roboty i wymyślał tylko preteksty żeby się nie podjąć zadania. Generalnie nie polecam, ale możesz próbować - może trafisz na kompetentną osobę. Komputery do badania instalacji ciekłego gazu ma firma na Karczewskiej http://www.autowis.com.pl/

Robson86: Mogę zagwarantować, że spali mi więcej niż 12 :-)
Mam w odtwarzaczu cd z Offspring, Megadeth, Satrianim itp. przy tym noga robi się ciężka.
Podczas słuchania radia pewnie wyjdzie 9.

tomekrvf: Nie bedę się spierał - nie miałem nigdy civika 1.8 i nie mam punktu odniesienia a w Lancerze też niewiele przejechałem. Tak czy inaczej nie zamieniam się na civika :-]