To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Twój pierwszy problem z nowym lancerem.

del toro - 10-05-2009, 18:18

Witam.
Jestem posiadaczem nowego lancera 1,8 invite sedan 2008 i mam pytanie:

- gdy odpalam samochód i przekrecam kluczyk w stacyjce z pozycji ACC na ON z komory silnika dochodzi krótki 1sekundowy /nawet krótszy/ odgłos, takie "terkotanie" po czym silnik normalnie odpala, wczesniej nie zwracałem na to zadnej uwagi, samochód odbierałem zimą i dopiero teraz to usłyszałem. Dodam że silnik chodzi normalnie nie ma żadnej sygnalizacji usterki.
W instrukcji obsługi w rozdziale poświeconym systemowi ASC /strona 4-59/ jest jakaś mała wzmianka o dżwieku spowodowanym diagnostyka systmemu ASC który dochodzi z komory silnika przy włączeniu zapłonu i jest to podobno normalne.....

czy ktos z użytkowników lancera spotkał się z takim odgłosem u siebie? pytam bo nie wiem czy jechac z tym do serwisu czy jak do tej pory odpuścić.

POZDRAWIAM...

michaello - 10-05-2009, 18:43

To jest normalny objaw. (u mnie tak jest). To jednak nie wszystkie dzwieki, ktore uslyszysz. Zostaw samochod z wlaczonym silnikiem na luzie otworz drzwi lub szybe i co jakis czas uslyszysz glosne "cpykanie" dochodzace z okolic silnika. Nie mowiac juz o dzwiekach ze stygnacego katalizatora.
mazin - 10-05-2009, 18:51

del toro napisał/a:

czy ktos z użytkowników lancera spotkał się z takim odgłosem u siebie? pytam bo nie wiem czy jechac z tym do serwisu czy jak do tej pory odpuścić.

POZDRAWIAM...

To normalne, taki odgłos wydają jakieś przekaźniki czy przełączniki po podaniu napięcia na nie. W innnych autach jest podobnie, nie w każdym słychać.

krzychu - 10-05-2009, 18:55

Często w samochodach też słychać pompę paliwa która po załączeniu stacyjki pompuje do uzyskania roboczego ciśnienia.
del toro - 10-05-2009, 22:29

Dzięki za szybkie wyjaśnienie.....

Tylko dlaczego musi tak "terkotać"? niby to nic ale w końcu to nowe samochody.
Tak jak pisał ktos powyżej era samochodów produkowanych w Japonii skończyła sie w latach 90-tych a szkoda. /chodzi oczywiście o wykończenie i bezawaryjność/

Nie to żebym narzekał na Lancera w końcu sam go wybrałem i kupiłem za swoją krwawice, ale niektóre rzeczy pozostawiaja dużo do zyczenia jak np: wykończenie bagaznika i ta badziewiarska płyta pod wykładzią -taka samą a nawet lepiej zrobioną mam w coroli z 97 roku.

Ale poza tym to fajna bryka, minusy też są mile widziane.

Pozdarwiam

krzychu - 10-05-2009, 22:32

del toro napisał/a:
np: wykończenie bagaznika i ta badziewiarska płyta pod wykładzią

Podróżujesz tam? Teściowa nie musi mieć wygodnie :finga:

Przesadzacie z tym bagażnikiem.

michaello - 10-05-2009, 22:36

del toro: kup sobie kuwete do bagaznika i od razu humor Ci sie poprawi.
del toro - 10-05-2009, 22:49

W sumie macie racje.....

A wracając do tych odgłosów z komory silnika to rozumiem, że w waszych lancerach tez jest to słyszalne podczas odpalania?

michaello a tym masz taką kuwetke? bo gdzieś na allegro widziałęm nawet pod wymiar badgaznika lancera , bo te salonowe to trochę za drogie.

filippoz - 10-05-2009, 23:20

jest firemka z częstochowy jak się nie mylę, w jakimś topicu jest link, poszukam.

Ja w bagażniku wożę zakupy i plecak, mi to wykończenie nie przeszkadza hehe :P

ooo i cyk : http://aristar.pl/

;-) pewnie takie cuś zakupię bo z czasem zacznę wozić to i owo i nie chce żeby latało na ciasnych zakrętach :twisted:

gzesiolek - 10-05-2009, 23:29

MITSUBISHI_GT napisał/a:
tam jest o wiele lepiej wykończony bagażnik

usunac "o wiele" i jest rzetelna informacja ;)

michaello - 10-05-2009, 23:31

del toro napisał/a:
michaello a tym masz taką kuwetke? bo gdzieś na allegro widziałęm nawet pod wymiar badgaznika lancera , bo te salonowe to trochę za drogie.

Kupilem w salonie, ale tez nie oryginal tylko polski zamiennik. Podejrzewam, ze taki sam jest wlasnie na Allegro.

del toro - 10-05-2009, 23:31

A jak u was z tym "terkotaniem" z komory silnika przy zapalaniu, też słyszalne?
michaello - 10-05-2009, 23:32

terkocze, terkocze, to elektronika tylko juz nie zwracam na to uwagi.
filippoz - 10-05-2009, 23:59

ja tam nic nie słyszę :pottytrain2:
Trik - 11-05-2009, 00:04

Może to lampy w komputrze się rozpalają? :lol:
W poprzednim aucie też były podobne odgłosy jak startowała pompa paliwa albo immobilajzer. Nie istotne, ważne że działa. Jak chcecie cichego auta to sobie Teslę sprawić należy, albo zaczekać na MIEVA :twisted:
Przestaniecie zwracać uwagę jak minie trochę czasu. Narazie to raczej nadwrażliwość.
Nawet ostatnio tak miałem. Zaczęło coś mi dzwonić na trylince z okolic lewego przedniego koła. Myślę sobie d**a, zawieszenie zdycha. A ty cyk blaszka dociskająca klocek hamulcowy się wyluzowała. I po problemie.