[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tłoczek zacisku hamulcowego, zapiekający się hamulec
rafalxxx - 12-10-2017, 19:19
Wymieniłem klocki na przodzie, lewy tłoczek wszedł bardzo ciężko, a wciskałem bez zapłonu jeśli to istotne. Po wymianie nie hamuje to lewe koło, tłoczek się nie wysuwa. Nie hamuje również koło prawe z tyłu. W zbiorniczku pokazał się płyn podobny do oleju oraz pedał hamulca jest miękki. Wygląda na zapowietrzenie ale jest to dość dziwne bo poza wciśnięciem tłoczków nie było ingerencji w układ. Czy przepłukanie układu pomoże czy może jest to wina pompy bo przed wymianą hamulce działały dobrze.
jacek11 - 12-10-2017, 21:37
Tłoczki muszą lekko chodzić. Prowadnice również. To podstawa poprawnego działania hamulców w galancie.Płyn do wymiany natychmiast.
milo - 13-10-2017, 07:46
rafalxxx napisał/a: | W zbiorniczku pokazał się płyn podobny do oleju oraz pedał hamulca jest miękki |
Cofnąłeś cały płyn z zacisku spowrotem do zbiorniczka nie powinien sie zapowietrzyć masz okazję na wymianę płynu i odpowietrzanie całego układu
Krzyzak - 13-10-2017, 08:30
Odpowietrza czy wciska się tłoczek - przy wyłączonym zapłonie, więc to nie to. Tak samo - wciśnięcie go nie powinno spowodować zapowietrzenia, znaczy się - nie spotkałem się z takim przypadkiem.
Brak pracy jednej sekcji wskazuje na problem z pompą hamulcową.
Wymień całkowicie płyn, jak nie pomoże to pompa do wymiany.
Bizi78 - 13-10-2017, 08:43
A oglądałeś tłoczek pod osłoną gumową, może miał sporo wżerów i po wciśnięciu blokuje go uszczelka .
rafalxxx - 13-10-2017, 10:27
Dzięki za podpowiedzi Auto wstawiłem do warsztatu. Mają wymienić płyn, sprawdzić ten zacisk i zobaczymy czy pomoże. Na domiar złego akurat w lewym przednim zacisku odpowietrznik jest zerwany Oby tylko nie pompa bo to spory wydatek.
Krzyzak - 13-10-2017, 12:50
używaną pompę za 50zł ogarniesz; to się rzadko psuje, więc cena niska
ale skoro rafalxxx napisał/a: | odpowietrznik jest zerwany | to nie ma szans by zacisk działał, skoro tamtędzy idzie ciśnienie...
rafalxxx - 16-10-2017, 11:05
Niestety padła pompa nie wiadomo jeszcze jak z pompą ABS i mam pytanko czy we wszystkich modelach była ta sama pompa ABS? bo chyba w grę wchodzi używka.
Krzyzak - 16-10-2017, 13:19
W benzynach były 2 rodzaje pomp ABS, ale pasują zamiennie. Zresztą wątpię by padła.
Pompa hamulcowa jest jak dobrze pamiętam calowa - i takie uszczelnienia pasują.
Hugo - 16-10-2017, 17:44
Pompy hamulcowe wszystkie roczniki i wersje silnikowe miały te same. Pompy ABS-u były przedliftowe (do końca 1998 r.) z wszystkimi wejściami rurek hamulcowych od góry i poliftowe z dwoma wejściami rurek od przodu.
Krzyzak - 25-11-2017, 17:04
Po roku od montażu zestawu na tylny tłoczek firmy autofren-seinsa się wysypał... Tzn. zacisk potrafi się nie cofać jak należy i czasem tarcza jest gorąca a czasem nie. Więc czeka mnie wymiana na Frenkit. Przy okazji w ostatnich kilku latach zrobiłem regenerację z 20 zacisków na zestawach Frenkit i wszystkie trzymają idealnie.
Także ostrzeżenia na forum - przed używaniem autofren - są zasadne.
Marcino - 25-11-2017, 21:36
To ten co miałeś ode mnie ??????
Ja mam na tym przód i super. Z tylu mam jeden frenkit co mi dałeś
Krzyzak - 26-11-2017, 15:04
Marcino napisał/a: | To ten co miałeś ode mnie ? | dokładnie ten
raczej sprawę załatwię kupując zacisk ze złomu i zamontuję frenkit a potem szybka podmiana...
Sunderland86 - 27-11-2017, 12:31
Krzyzak napisał/a: | Po roku od montażu zestawu na tylny tłoczek firmy autofren-seinsa się wysypał... Tzn. zacisk potrafi się nie cofać jak należy i czasem tarcza jest gorąca a czasem nie. Więc czeka mnie wymiana na Frenkit. Przy okazji w ostatnich kilku latach zrobiłem regenerację z 20 zacisków na zestawach Frenkit i wszystkie trzymają idealnie.
Także ostrzeżenia na forum - przed używaniem autofren - są zasadne. |
Ja miałem podobnie i szarpnąłem się na oryginalny zestaw naprawczy. Kosztuje sporo ale jest spokój.
More Than Explo - 29-12-2017, 00:29
Gdzie kupię zestaw naprawczy do zacisku jednotłoczkowego po 2 lifcie? Wszędzie są zestawy na 60mm, a piszecie tutaj że powinno być 60.2
Jakiś konkretny zestaw polecacie? (autofren coś chyba nie bardzo? )
cieknie mi z tłoczka
|
|
|