[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe - Lancer CYxA
Uwex - 24-03-2014, 20:33
Riva napisał/a: | Mam już zakupione klocki TRW... ... Klocki uchodzą za twarde i pylące. |
tak jak pisze krzychu - nieprawda ! zresztą to się raczej wyklucza.
krzychu - 24-03-2014, 20:36
Lewian napisał/a: |
Zimmermanna. To nie lepiej wydać mniej i od razu wziąć Zimmermanna ?
|
Jak sprawdzałem to Zimmerman nie miał tarcz do Lancera. Może się coś zmieniło.... W ATE były w sumie odkąd pamiętam tylko szkoda, że nie w wersji PD.
Mikoda ostatnio w końcu wywiercił 5 (CS 2.0) dziurek zamiast 4 (CS 1.6) i są do mojego Lancera (do nowego przednie te same) Myślę czy nie kupić od nich kompletu ale tylko nacinanych bez wiercenia (wiercenia potrafią potem pękać)...
Lewian - 24-03-2014, 20:40
Riva napisał/a: | Jestem dalej w rozterce.Rozmawiałem dzisiaj z kilkoma sprzedawcami uzyskując parę ciekawych informacji.
Tarcze Zimmermanna są sprzedawane jako tarcze innych producentów ,, pakowaczy"
tj. TRW , ATE . Prosty wniosek można kupić ATE LUB TRW prawie o 100 zł taniej. |
Jest dokładnie tak jak powiedzieli ale z tymi cenami to pomyliłeś ;P O ile TRW czasami bywa trochę tańsze od Zimmermanna to ATE w 95% przypadków jest droższe. Poza tym kupując ATE możesz też trafić na zupełnie inny, niższej jakości produkt.
Riva napisał/a: | Febi ku mojemu zdziwieniu chińszczyzna aktualnie zupełnie nie polecana.
Zupełny brak informacji o firmie A.B.S. przy stosunkowo wysokiej cenie . |
Jedno i drugie nie warte zainteresowania.
Riva napisał/a: | Mam już zakupione klocki TRW i aktualnie staram się dopasować odpowiednią tarczę.
Sprzedawca Zimmermanów twierdził że przy tym klocku może dojść do uszkodzenia tarczy. |
Z klocków będzie zadowolony, możesz do nich bez obaw kupić tarcze TRW lub Zimmermanna i na pewno będziesz zadowolony, nic się nie uszkodzi. Osoba, która Ci to powiedziała raczej nie ma zbytnio pojęcia co mówi.
Riva napisał/a: | Dobre opinie o polskim producencie MIKODA ale zupełnie nie mogę dopasować tarczy do Lancera Sportbacka 1,8. |
Znacznie niższa półka niż TRW czy Zimmermann, nie warto się w to pakować.
mkm napisał/a: | Oryginalne tarcze Zimmermana mają wygrawerowane malutkie oz (OttoZimmermann) na tarczy.
Na wszystkich które do tej pory kupowałem były (a kupowałem już kilka kompletów do różnych modeli), więc co do pakowania innych nie wydaje mi się. |
Albo ja źle zrozumiałem kolegę albo Ty
Ja zrozumiałem, że tarcze wyprodukowane przez Zimmermanna można trafić w pudełku ATE lub TRW i to jest akurat prawdą
Pozdrawiam
Adam
mkm - 24-03-2014, 21:06
Lewian napisał/a: |
Albo ja źle zrozumiałem kolegę albo Ty |
Ja żle zrozumiałem
tyku - 25-03-2014, 09:52
krzychu napisał/a: | Zimmerman nie miał tarcz do Lancera. | - Miał tarcze i to już od dawna. ZIMMERMANN 380.2170.00.
Riva, Kupuj ZIMMERMANN 380.2170.00. Nic lepszego, za tą cenę nie kupisz. Jest jeszcze TEXTAR Seria: PRO 98200 1974 0 1 PRO (droższe od Zimmermana); SBS Kod produktu: 1815203057 (nie wiem jak z dostępnością na naszym rynku).
Resztę śmiało możesz odpuścić.
Szkoda tylko, że kupiłeś klocki TRW , ale do Zimmermana śmiało można zakładać (będą potwornie pylić)
Sprzedałem taki komplet ZIMMERMANN 380.2170.00 + Klocki EBC Green Stuff DP21614 koledze April77 i jest zadowolony.
Riva - 25-03-2014, 20:39 Temat postu: TRW & Zimmermann Dzisiaj kupiłem TRW.
Kierując się opiniami o Zimmermannie i TRW mając do wyboru tych producentów w tej samej cenie nie kombinowałem i kupiłem TRW. A więc będzie komplet tej samej firmy.
TRW wykupiło LUCASA i to jego tarcze - prawdopodobnie kupiłem.
Teraz zaczynam kombinować z tyłem . Problem polega na bardzo nierównym zużyciu
tarczy . Klocek pracuje tylko środkiem przy przebiegu 32 tys.
W serwisie powiedzieli - zajeździć klocki później będzie do wymiany komplet.
Myślę jednak że brak efektywnego hamowania na tył przyspiesza zużycie hamulców przednich .
Postanowiłem oddać do ślusarza tarcze wyrównać je i złożyć wszystko do kupy.
Swoją drogą dlaczego tak się dzieje.
Czy macie takie problemy z tarczami tylnymi.
Pozdrowienia.
apikus - 25-03-2014, 22:22
Riva napisał/a: | Czy macie takie problemy z tarczami tylnymi. |
Ja miałem. Porobiły sie wżery od korozji i były drgania. Wymieniłem na Zimmermanny tylko z końcówką 20 i na razie jest OK, choć przebiegi malutkie.
tomaszekk7 - 26-03-2014, 11:17 Temat postu: Re: TRW & Zimmermann Riva napisał/a:
Czy macie takie problemy z tarczami tylnymi.
Tak to samo zauważyłem . Teraz zastanawiam się czy montować nowe tarcze czy próbować te zeszlifować.
tyku - 26-03-2014, 12:01
tomaszekk7 napisał/a: | Teraz zastanawiam się czy montować nowe tarcze czy próbować te zeszlifować | - oooo zgrozo Co wy macie z tym szlifowaniem Kto to szlifuje tarcze, czy przetacza w XXI wieku Zasada jest prosta i skuteczna - wymiana tarcz i klocków na nowe + sprawdzenie całego układu hamulcowego (można też pomyśleć, kiedy się wymieniało ostatnio płyn hamulcowy).
Tak z ciekawości zapytam, ile to szlifowanie, czy przetaczanie tarcz kosztuje
krzychu - 26-03-2014, 12:13
tyku napisał/a: |
Tak z ciekawości zapytam, ile to szlifowanie, czy przetaczanie tarcz kosztuje |
Mnie kosztowało 10zł/sztuka.... A wytłumacz mi skoro tarcza spełnia minimalne wymagania grubości to czemu jej nie przetoczyć?
Lewian - 26-03-2014, 12:21
krzychu napisał/a: | tyku napisał/a: |
Tak z ciekawości zapytam, ile to szlifowanie, czy przetaczanie tarcz kosztuje |
Mnie kosztowało 10zł/sztuka.... A wytłumacz mi skoro tarcza spełnia minimalne wymagania grubości to czemu jej nie przetoczyć? |
A skoro jest OK to po co ją toczyć ?
Te czasy już dawno minęły, jeśli tarcze jak to wszyscy piszą "pokrzywiły" się to pora na zmianę mechanika i wymianę tarcz, toczenie da porządany efekt jedynie na chwilę a potem będzie jeszcze gorzej.
pozdrawiam
Adam
tyku - 26-03-2014, 12:26
krzychu napisał/a: | to czemu jej nie przetoczyć? | - ponieważ to jest "granie na zwłokę".
Zacytuję :
"Bez względu na zastosowaną metodę przetaczania tarcz, należy wymienić klocki hamulcowe na nowe, ponieważ nierówne okładziny starych klocków, nierównomiernie zużywałyby się na tarczach i szybko doprowadziłyby do ich ponownego uszkodzenia".
krzychu, Takie przetaczania, według mnie tylko podwyższają koszty całej operacji, ale to jest moje zdanie.
fargo - 26-03-2014, 12:30
Lewian napisał/a: | jeśli tarcze jak to wszyscy piszą "pokrzywiły" |
Ale kolega RIVA napisał wyraźnie "Problem polega na bardzo nierównym zużyciu tarczy . Klocek pracuje tylko środkiem" więc nie trzeba raczej zmieniać mechanika i efekt przetoczenia będzie na dłużej
krzychu - 26-03-2014, 12:34
Jeśli tarcza się pokrzywiła to w przypadku tarczy wentylowanej przetaczanie może się okazać skuteczne jedynie na chwilę, ale równie dobrze może się okazać OK.
Ale w przypadku tarczy litej i do tego nie wykrzywionej, a jedynie zerdzewiałem przez złe doleganie klocka nie widzę przeciwwskazań żeby ją przetoczyć (pod warunkiem znalezienia kogoś kto przetacza tanio). Szczególnie, że te tarcze z tyłu prawię się nie zużywają więc starczą na długo...
Lewian - 26-03-2014, 12:34
fargo napisał/a: | Lewian napisał/a: | jeśli tarcze jak to wszyscy piszą "pokrzywiły" |
Ale kolega RIVA napisał wyraźnie "Problem polega na bardzo nierównym zużyciu tarczy . Klocek pracuje tylko środkiem" więc nie trzeba raczej zmieniać mechanika i efekt przetoczenia będzie na dłużej |
A ten cały cyrk, że tak to nazwę spowodowany jest niepoprawną pracą zacisku a za to odpowiedzialny jest mechanik, który wymieniał klocki
Niestety dla większości "mechaników" wymiana klocków polega na wyjęciu starych i wsadzeniu nowych klocków. A potem dzieje się właśnie to co opisał kolega RIVA
Pozdrawiam
Adam
|
|
|