[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja
Krzyzak - 26-06-2013, 21:45
pipi_ja napisał/a: | z tabelki wynika, że przy temp. zewnętrznej 20 st. C z kratek powinno wiać w przedziale 2.5-4.5 st.C | a to przepraszam - nie znałem tej tabelki
opierałem się o wiedzę speca od klim, gdzie napełniałem oba rekiny
sedan miał 6.6* co spec określił jako wzorowy wynik a kombi min. 8.5* ale tylko przez chwilkę, bo się wahało do 10* i było to wg niego zadowalające
pamiętam jak w E3x ktoś mierzył i miał 4* to mu podczas rozmawiania para z ust leciała a na nogach miał szron - to raczej nie jest normalne i wręcz niebezpieczne dla zdrowia
Iron.Falcon - 26-06-2013, 22:38
Przyszedł czas na klimę...
chłodzi jak złoto jednak delikatnie czuć, że dzieje się coś złego - jakby to ks. natanek powiedział. Filtr kabinowy już w drodze... jednak jak na złość nigdzie w necie nie mogę dorwać Normfest Viro
Mam lęki przed środkami psikanymi do nawiewów.... no ale jak nie będzie innego wyjścia Po wyjęciu filtra i wysprzątaniu okolicy mogę też tam bezpiecznie ewentualnie "napsikać" ?
Hugo - 27-06-2013, 07:52
Iron.Falcon napisał/a: | Mam lęki przed środkami psikanymi do nawiewów.... | Ja użyłem kiedyś tego i na sezon wystarczyło: http://allegro.pl/plak-do...3314579718.html
XAWIERD - 27-06-2013, 08:12
Witam. Ma kolejny problem z autem. Skrapla mi sie woda na dywanik pasażera zaraz po włączeniu osuszania szyb. Myślę, że jest co zapchane. Rozbierałem rok temu to miejsce ale żadnego odpływu nie znalazłem..... Żadnego płynu nie ubywa....
robertdg - 27-06-2013, 08:15
Odpływ jest widoczny jak spojrzy sie pod maske niedaleko kolumny kierowniczej po stronie pasażera
Iron.Falcon - 08-07-2013, 14:16
ok... kupiłem ustrojstwo a'la Normfest Viro - rozszczelnij pojemnik i zostaw go na podłodze na 10 min. Teraz tylko pytanie : wpierw odgrzybiamy czy wymieniamy filtr kabinowy ?
Krzyzak - 08-07-2013, 14:28
filtr wyjmij, odgrzyb, załóż nowy
Iron.Falcon - 08-07-2013, 14:34 Temat postu: [EA3A/W 2.4] no więc w sumie to nic więcej do tematu nie wniosę... bo film jaki się tu przewijał pokazuje wszystko. Filtr był na tyle sztywny, że nie było opcji zgięcia i włożenia bez odkręcania belki.
- wpierw odgrzybiłem środkiem z "automatycznego" spray'a
- wyjąłem stary filtr
- wymiotłem wnękę ( liście dębu, włosy i ptasie pióra )
- przetarłem wnękę szmatką nasączoną denaturatem
- zamontowałem nowy filtr
nowy i stary filtr :
misza116 - 18-07-2013, 21:26
Jak już rozgrzebałem klimę, to kolejne pytanie..
Żeby odkręcić tą belkę pod schowkiem i dostać się do parownika klimy trzeba ściągać tunel środkowy i tapicerkę z boku? Dał radę ktoś to ruszyć bez takiej operacji?
Iron.Falcon - 18-07-2013, 22:28
przewiń kilka stron w tył... jest filmik jak się do niej dobrać. 4 śróbki i masz mocowania belki na wierzchu. Odkręcisz z prawej dwie śruby, z lewej jedną starczy i pójdzie w dól na tyle, że wyjmiesz/włożysz filtr. Roboty 10-15 min popijając piwo.
misza116 - 18-07-2013, 23:08
Dla potomnych, bo ja przewertowałem 41 stron i nie ma...było w innym temacie;
http://www.youtube.com/watch?v=k3o2f89DdtQ
Iron.Falcon - 18-07-2013, 23:17
wjedź tam z odkurzaczem dobrze w tą szparkę bo straszne dziadostwo się tam legnie....
fj_mike - 19-07-2013, 01:11
Iron.Falcon napisał/a: | wjedź tam z odkurzaczem dobrze w tą szparkę bo straszne dziadostwo się tam legnie.... |
Odkurzaczem można podbudować własne ego. Wyjmij parownik, do wanny i porządne szuru-buru. Inaczej syfu nie usuniesz.
misza116 napisał/a: | Żeby odkręcić tą belkę pod schowkiem i dostać się do parownika klimy trzeba ściągać tunel środkowy i tapicerkę z boku? |
Najlepiej, plus rozpięcie przewodów od czujników układu HVACa.
Parownik jest do wyjęcia bez wyciągania deski, musisz jednak wypiąć przewody klimy w komorze silnika na grodzi (co oznacza, że musisz pozbyć się gazu z ukaładu).
Krzyzak - 19-07-2013, 08:51
ja tam pojechałem odessać czynnik a potem całkowicie wyjąłem parownik - pracy jest niewiele, w sumie kilka śrubek (chyba 3 na samym parowniku) i zatrzasków
ładnie wszystko umyłem, zmontowałem i pojechałem napełnić
oczywiście nowe oringi do parownika poszły
misza116 - 19-07-2013, 09:13
I tak chyba zrobię, dziś odciąganie, weekend szorowanie, i w poniedziałek z powrotem mróz w aucie.
Chciałem kupić lepsiejszy filtr kabinowy z węglem, ponoć do Szatana nie ma takich filtrów, tylko zwykłe (?) .
|
|
|