Carisma - Techniczne - Wymiana rozrządu
agalaska - 04-07-2011, 10:22
Dzięki panowie za odp.
ja się kontaktowałam w tej sprawie z japaneze. Na razie wychodzi:
Pasek 87,-zł z tego co wiem to SUN
Napinacz 69,-zł
Pompa 137,-zł GMB
Uszczelniacze 12,-zł x 2szt
poprosiłam od razu o paski osprzętu czyli ten od alternatora i wspomagania. Nie wiem ile za te paski ale jak na razie cena mnie zadowala. Wymianę znalazłam za 200 zł.
adaśko - 14-07-2011, 19:12
a ja w swojej cari wczoraj wymieniłem rozrząd ze szwagrem i koszt całego rozrządu to 420 zł plus kilka zimnych leszków pasek Continentala pompa wodna Ruville i napinacz także.
Anonymous - 22-08-2011, 22:16
Witam!
Moja Cari GDI '98r. ma juz ponad 220.000 kilometrów nabitych.
Rozrząd wymieniałem po zakupie auta ok. 150.000 miała wtedy przejechane.
Wymieniałem wówczas cały rozrząd (rolki Koyo, paski, uszczelniacze) łącznie z pompa wody (GMB) i napinaczem hydraulicznym. Części zakupiłem u Japaneze. Pasek rozrządu Mitsuboshi. Paski klinowe wymieniałem później po 10.000 (Gates).
Teraz mam pytanie: co ile wymienia się rozrząd - 60.000 czy 90.000 kilosów?
Muszę już wymienić rozrząd??
pozdrawiam!
kamir - 22-08-2011, 23:08
damiano, Moim zdaniem już pora....
Anonymous - 25-08-2011, 12:56
Ja już jestem właśnie po wymianie. Jeśli to komuś pomoże to podaje to co zostało włożone a co było włożone wcześniej przez serwis mitsu w Niemczech:
-pasek rozrządu SUN, był Mitsubishi ale obok logo Gates
-rolki napinająca, prowadząca GMB/Koyo, były dwie z Koyo
-pompa wody z uszczelką GMB, też chyba GMB
-napinacz hydrauliczny Oryginał, był trudno powiedzieć
-uszczelniacze NOK, były wstawione też NOK
-paski osprzętu-Sun, był mitsuboshi, drugi Dayco
M@teusz607 - 26-08-2011, 20:54
damiano napisał/a: | Teraz mam pytanie: co ile wymienia się rozrząd - 60.000 czy 90.000 kilosów?
Muszę już wymienić rozrząd?? |
w 1.6 16V co 90 gdzieś na forum jest napisane, ale co do GDI to pewności niemam. Czy musisz? nic nie musisz, nawet lać paliwa, ale to może mieć konsekwencje
Vikthor - 16-09-2011, 22:47
Witam
Jakiś tydzień temu wymieniałem samodzielnie rozrząd w swojej GDI przy 150 tys. km. (cały komplet ) Wcześniej auto było serwisowane tylko i wyłącznie w ASO i jako ciekawostkę powiem ze poprzednim paskiem był pasek GATES z oryginalnymi oznaczeniami mitsubishi. Zdziwiło mnie to, bo na forum większość osób odradza paski tej firmy (sam zakupiłem Mitsuboshi)
Ppiotr - 17-09-2011, 21:53
powiem tyle że ja stosuję paski CONTI, BOSCH i DAYCO powiem tyle nie spotkałem się aby któryś z tych pasków strzelił z powodu że się zużył dodam że przebiegi bywały delikatnie za duże od wymiany. Nie spotkałem się z nikim kto by miał któryś z tych pasków wymieniony i przejechał za dużo dziesiąt km po czym strzelił wręcz przeciwnie koledzy robili po 3 krotnie więcej km a w tedy potrafił strzelić. Na tomiast spotkałem się już nie raz że któryś z kolesi założył pasek jkiś nie wiadomego pochodzenia{po prostu nie pamiętam nazwy} no i przy 15 tys po 2 m-c potrafił strzelić co najlepsze na automatyczynym napinaczu pasek który nie obcierał. Ostatnio kolesiowi strzelił w Vektra 45 tys 2 lata pasek ,napinacz automatyczny szoku doznałem jak zobaczyłem go i w połowie nie było włókien w połowie po szerokości . natomiast na części firmy Mitsuboshi narzekałem chodzi o klocki więc nie wiem czym się podniecacie tą firmą dla mnie zwykła tandeta bo klocki polskie tomexy 100 razy lepsze Pozdrawiam Piotr
SEBEQ89 - 13-11-2011, 21:09
pablo_NS - 27-11-2011, 17:06
Nie kupuj DAYCO ! ( były opinie że się zrywają ) , SUN lub Mitsuboshi do tego modelu polecam . Rolka GMB może być bo to i tak zawsze jest na łożysku NSK jakiej byś nie kupił.
Edit:Reklama.
thefirm - 28-11-2011, 15:49
Panowie - bardzo proszę o szybki odpis.
Moje auto ma 183 000 przebiegu (poprzednia wymiana rozrządu przy 100 000 - więc czas na mnie :/ )
Znalazłem mechanika który w granicach 150-200,zł zrobi to auto - pracuje w serwisie Fiata, twierdzi że da radę,
A oto ceny części:
- pasek ok 95zł
- rolka napinacza 65zł
- rolka prowadząca 85zł
- pompa wody 185zł
Firma Contitech, Gates.
Przygotowany byłem na wymianę tych czterech części - jednak w sklepie sprzedawca powiedział że należy też wymienić napinacz hydrauliczny który kosztuje UWAGA: 630zł...Nie ukrywam że ta cena nie pasuje mi okropnie.
Panowie co jeszcze polecacie wymienić (auto ma pewną historię) i co z tym napinaczem hydraulicznym..?
Pozdrawiam i dzięki za szybki odpis, jutro rano muszę dać odpowiedź...
Ppiotr - 28-11-2011, 18:15
pompy nie musisz wymieniać jak była ostatnio wyminiona za dużo troszkę przejechałeś części w dobrej cenieja brał bym conti.
Cena za wymianę dobra masz gdi to da radę mechanik ( prosty układ) bo do TD ciężka sprawa była by a napinacz wymień nie znam tej firmy w sklepie intercars mają coś takiego troszkę tańsze E45041 E45041 230.83
Pozdrawiam Piotr
thefirm - 01-12-2011, 16:27
Panowie oddałem Carisme II 1.8 GDI do wymiany rozrządu.
Kupiłem też uszczelniacze na wałek rozrządu x2 oraz wał korbowy 1x.
Kosztowały razem ok 20zł - mechanik twierdzi że nie potrzeba ich wymieniać, a żeby je wymienić musiałby rozkręcać cały silnik co zajęłoby mu jeszcze 2dni.
Czy jest ktoś na tym forum na tyle kumaty żeby napisał jasno czy te uszczelniacze trzeba wymienić?
Rozrząd wymieniany był u mnie przy 99 000 (6lat temu).
Teraz moja kolej przy 183 000....
Kupiłem wszystko z napinaczem hydraulicznym i pompą wody.
No i te 'uszczelniacze'.
Pozdrawiam i dzięki za odpis.
Ppiotr - 01-12-2011, 19:26
a pytanie. cieknie? jest wilgotne? nie! to nie wymieniaj jeśli jednak rosi to wymień tyle że wymienia się w 40 min z tego co pamiętam .trudniej pompę wody wymienić . Tam tylko koła odkręcasz chyba że nigdy tego mechanik nie robił więc bym się zastanowił czy warto tak skomplikowaną i nie zwykle precyzyjną rzecz jak wymiane rozrządu mu zlecić .
Pozdrawiam Piotr
plecho1 - 11-12-2011, 23:19
Panowie mam pytanko odnośnie nowego nabytku, Carisma 1.6 2002. Auto ma przejechane 122 tys km i nie jestem do końca pewien czy wymieniany był rozrząd. Kupiłem je w Holandii od drugiego właściciela który kupił je z przebiegiem 100 tys i nie był w stanie powiedzieć czy pierwszy właściciel wymieniał rozrząd, gość w ogóle nie znał się na mechanice.
Auto ma pasek Mitsubischi z oznaczeniami:
Mitsubisch MD314456
11YU29 Do Not Crimp Made in Japan >HNBR<
016 1-27
017 1-27
018 1-27
019 1-27
020 1-27
021 1-27
Czy ktoś się orientuje czy to jest pasek montowany do nowego auta czy może był montowany przy 90 tys? Oznaczenia bez większego problemu dało się odczytać.
|
|
|