[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regeneracja zawieszenia
Tomek - 27-12-2012, 07:51
czy jest możliwe, że ktoś wypuścił zamiennik bananów, albo prostych z wymienialnymi sworzniami??
czy to tylko sens
Szafiq - 06-01-2013, 11:50
Jakby ktoś potrzebował osłony gumowe do sworzni z hyundaia nr.kat. 54517-22000 to są dostępne na drugi dzień w salonie na Puławskiej w AZ Auto http://www.azauto.pl/
Cena 21,72zł
Można zamówić przez stronę http://www.azauto.pl/hyundai/pl,zamowienie.html
ziutoon - 26-02-2013, 17:43
Jestem przed wymianą przedniego zawieszenia bo juz nie da się jeżdzić - puka, stuka, skrzypi, ściąga.
Chciałbym wymienić amortyzatory ale przy okazji wszystkie wahacze z przodu i pojawia się pytanie.
Czy kupić tanie SH
aukcja
Wiem ze ich jakośc jest niska ale mam teraz inne wydatki i chciałbym to zrobić małym kosztem. Ostatnio mało jeżdzę ale za to po dziurach
albo druga opcja:
uzbierałem już wszystkie wahacze na przód, które leżą w garażu i może je zregenerować.
W związku z tym mam pyatnie czy wszystkie wahacze przednie można regenerować i jak cenowo to wychodzi?
pozdrawiam
marcinzam - 26-02-2013, 18:09
ziutoon napisał/a: | Jestem przed wymianą przedniego zawieszenia bo juz nie da się jeżdzić - puka, stuka, skrzypi, ściąga.
Chciałbym wymienić amortyzatory ale przy okazji wszystkie wahacze z przodu i pojawia się pytanie.
Czy kupić tanie SH
aukcja
Wiem ze ich jakośc jest niska ale mam teraz inne wydatki i chciałbym to zrobić małym kosztem. Ostatnio mało jeżdzę ale za to po dziurach
albo druga opcja:
uzbierałem już wszystkie wahacze na przód, które leżą w garażu i może je zregenerować.
W związku z tym mam pyatnie czy wszystkie wahacze przednie można regenerować i jak cenowo to wychodzi?
pozdrawiam |
Ja bym regenerował ale tylko banany , oczywiście jak masz oryginały bo zamienników nie regenerują , w górnym wymieniasz tylko sworzeń , a proste dolne nie ryzykowałbym z regeneracją tylko nowe 555 lub CTR
ziutoon - 26-02-2013, 18:59
Nie wiem czy to oryginały ale wyciągane z aut z Niemiec więc jest szansa że to oryginały.
555 to koszt około 250 pln za sztuke wiec zbyt drogo to wychodzi
Tomek - 26-02-2013, 19:45
ja miałem u siebie jakieś najtańsze zamienniki - wahacze proste (chyba SH), założone jeszcze zanim kupiłem auto
przelatały 3,5 roku i jakieś 50-55 tyś km.
teraz kupiłem banany i proste SH, wymieniłem gumki na Hyundai
banany były oryginalne, więc je trzymam, ew. do regeneracji
arturj123 - 26-02-2013, 19:59
O jakich osłonach gumowych sworzni mowa?? Jest szansa aby kupić samą osłonę sworznia wahacza dolnego i wymienić?
ziutoon - 26-02-2013, 20:24
tomek84 napisał/a: | ja miałem u siebie jakieś najtańsze zamienniki - wahacze proste (chyba SH), założone jeszcze zanim kupiłem auto
przelatały 3,5 roku i jakieś 50-55 tyś km.
teraz kupiłem banany i proste SH, wymieniłem gumki na Hyundai
banany były oryginalne, więc je trzymam, ew. do regeneracji |
jakby tyle przelatały to byłoby super więc chyba się na nie zdecyduje i wymienię gumki. A stare powoli będe regenerował.
Ksiao - 26-02-2013, 20:53
tomek84 napisał/a: | ja miałem u siebie jakieś najtańsze zamienniki - wahacze proste (chyba SH), założone jeszcze zanim kupiłem auto
przelatały 3,5 roku i jakieś 50-55 tyś km. |
ja u siebie wymieniałem właśnie na SH. Sprzedawca mówił ze powinny wytrzymać właśnie tyle, ale ze względu że robię tylko ~7-8kkm/rok to się zdecydowałem na nie
Tomek - 26-02-2013, 20:55
arturj123 napisał/a: |
O jakich osłonach gumowych sworzni mowa?? |
sworzeń ma 1 gumową osłonę
więc pytanie trochę dziwne
arturj123 napisał/a: | Jest szansa aby kupić samą osłonę sworznia wahacza dolnego i wymienić? |
o tym właśnie mowa
mszolc - 26-02-2013, 21:30
Ja ma u siebie całe zawieszenie zrobione na SH.
Przód zrobiony w maju zeszłego roku (jakieś 10kkm temu). W grudniu padła tuleja pod widelcem (objawy - skrzypienie przy skręconych kołach, szczególnie przy jedzie po koleinach). Myślałem, że to owiany złą sławą sworzeń, a to tuleja.
Z braku czasu na zabawy z wymianą tulei zamówiłem cały nowy wahacz.
I tu moja uwaga - osłony sworzni w wahaczach z zeszłego roku były wyjątkowo podłej jakości. Praktycznie złaziły pod palcami i można je było spowrotem założyć ręką. Oczywiście w ich miejsce wskoczyły gumki Hyundaia.
Natomiast w wahaczu zamówionym ostatnio to zupełnie inna bajka. Praktycznie nie było różnicy w jakości między gumami Hyundaia, a tym co było na wahaczu. Ściągały się ciężko, a założenie bez narzędzia (toczonej tulejki) raczej nie byłoby możliwe. Dodatkowo na gumce pojawiły się jakieś numery, jeśli dobrze pamiętam zaczynały się od CR... Widać, że Chińczyki pracują nad jakością.
Warto się przyjrzeć co nam się dostało i niepotrzebnie nie wymieniać...
Jedynie zalecam zdjęcie gumek i nabicie więcej smaru, bo jest go tam tyle co kot napłakał, a jakby nie było on też chroni sworzeń przed wilgocią.
Ja dobiłem łożyskowym, ale lepiej byłoby chyba wypłukać ten co był i dać grafitowy (jak do przegubów).
m6riano - 01-03-2013, 02:36
ziutoon, bierz....na 50tkm ci styknie..;-)
ziutoon - 01-03-2013, 07:28
już zamówiłem sprawdzę te gumki i jak coś wymienię je.
marcinzam - 02-03-2013, 00:11
m6riano napisał/a: | ziutoon, bierz....na 50tkm ci styknie..;-) |
good Luck - jak SH tyle wytrzymują to po co kupować oryginały
Krzysek - 02-03-2013, 09:37
U mnie jak na razie dłużej wytrzymały niż Oyodo i Yamamoto, zobaczymy czy dadzą radę więcej niż 555 .
|
|
|