[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Awaria manualnej skrzyni biegów
milo - 30-10-2016, 10:10
Hajer napisał/a: | na 1 biegu i 2 gim wyje jak szalony jak wrzucę sprzęgło cisza , na wstecznym tego nie ma |
Sprawdzałeś stan oleju ?
Prawdopodobnie łozysko wałka sprzegłowego standart
Hajer - 30-10-2016, 13:43
Nie sprawdzałem , a ile tam jest łożysk dwa ?
milo - 30-10-2016, 18:48
Czas sprawdzić i wymienić nie wielki koszt
Na wałku sprzegłowym sa dwa łozyska w całej skrzyni jest 6 szt
Hajer - 31-10-2016, 06:50
Fajnie by było jak by to szumiało od oleju , bardziej będą to łożyska przy wymianie łożysk i tak będę musiał wymienić olej w skrzyni
milo - 31-10-2016, 08:27
Hajer napisał/a: | Fajnie by było jak by to szumiało od oleju |
Jesli jest jeszcze olej
Hajer - 31-10-2016, 08:45
no Milo masz Racje...
hurt.hurt - 31-10-2016, 09:01
pamietaj wlej orginalny olej
milo - 31-10-2016, 10:08
hurt.hurt napisał/a: | pamietaj wlej orginalny olej |
Co masz na mysli orginalny
Olej 75w/85 gl 4 75w/80 gl 4
Marcino - 31-10-2016, 11:58
Jak szumi to zmiana oleju nie naprawi.
Hajer - 31-10-2016, 12:26
Olej Jest , Sprzęgło Kupione Oxide , w Środę ściąganie skrzyni w Garażu i zawożę do specjalisty .
PS. Mam pytanie czy po remoncie zalać także Ceramizer ??
Krzyzak - 31-10-2016, 12:47
Hajer napisał/a: | Sprzęgło Kupione Oxide | Exeedy? - dobry wybór.
Jako specjalistę mogę polecić Marka Malika, na FB jest dostępny.
Hajer - 31-10-2016, 12:48
Exeedy sory
milo - 31-10-2016, 17:12
Hajer napisał/a: | Mam pytanie czy po remoncie zalać także Ceramizer ?? |
Ciekawe po co , wystarczy dobry olej
willus - 02-11-2016, 21:00 Temat postu: Dziwna praca skrzyni - Prosba o opibie Witam mam problem ze skrzynia w galancie 2,5. Posypaly sie lozyska i wymienilem na nowa, zregenerowana. Skrzynia po wymienilem jest bardzo cicha, ale jest kilka dziwnych objawow ktorych nie moga znalezc mechanicy. Pierwszym to ciezko jest wrzucic jedynke gdy samochod sie toczy ( da sie ale jest wyczuwalny opor), z jedynki na dwojke tez wchodzi z oporem( czasami nawet zgrzytnie). Gdy na postoju zmienia sie biegi potrafi nagle zablokowac trzeci biegi ( trzymajac wcisniete sprzeglo nie chce on wejsc bo cos go blokuje, gdy puszcze sprzeglo i wcisne ponownie wchodzi bez problemu). Olej zmieniony nawet dwa razy, sprzeglo dobre, odpowietrzone. Dziwna jest to ze nie jest tak za kazdym razem- czasami dwojke wchodzi gladko.Z jedynkea nie bylo takich cudow w poprzedniej skrzyni. Gdzie szukac? Skrzynia jest na gwarancji, robiona przez fachowca w tym temacie. Aha i Jeszcze zauwazylem ze w trakcie mocniejszego przyspieszania na jedynke, gdy tr z ymam lekko reke na lewarku drzy jakby chcial wyskoczyc.
milo - 02-11-2016, 21:09
willus napisał/a: | Pierwszym to ciezko jest wrzucic jedynke gdy samochod sie toczy ( da sie ale jest wyczuwalny opor) |
To normalne zalezy od oleju jeszcze
willus napisał/a: | Gdy na postoju zmienia sie biegi potrafi nagle zablokowac trzeci biegi ( trzymajac wcisniete sprzeglo nie chce on wejsc bo cos go blokuje, gdy puszcze sprzeglo i wcisne ponownie wchodzi bez problemu) |
Dobrze odpowietrz układ sprzegła mozliwe że nie do końca rozsprzeglasz skrzynie z silnikiem
willus napisał/a: | Olej zmieniony nawet dwa razy |
Jaki olej ?
willus napisał/a: | Jeszcze zauwazylem ze w trakcie mocniejszego przyspieszania na jedynke, gdy tr z ymam lekko reke na lewarku drzy jakby chcial wyskoczyc. |
Takie zjawisko zachodzi potwierdzam
|
|
|